Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Negatiiviset ihmiset tuhoavat työpaikkamme

Kun innostus on tapettu, on aivan sama, työskenteleekö istuen vai seisten

Ura
 
Anu Järvensivu
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Jos minulla olisi valta muuttaa maailmaa, yhteiskuntaa tai edes yhtä työpaikkaa, etsisin ensimmäiseksi leikkauslistalleni innostuksen tappajat. Kaivaisin ne esiin ennen kuin hakisin säästökohteita. Uuden rakentaminen kun ratkaisee enemmän kuin onnistuminen vanhan purkamisessa. Tämän ymmärtää jokainen joskus nurkkiaan fiksannut.

Innostunut ihminen on tehokas ja hyvinvoiva, mukava työkaverikin. Kaikenlainen luovuus, edistys ja kehitys edellyttävät ihmisten innostumista. Innostuneisuus kantaa pitkälle eteenpäin, ja innostuksen tunteen haluaa kokea uudelleen. Syntyy hyvä kierre, innostuksen spiraali, kuten Työterveyslaitoksen tutkimuksissa todetaan.

Mikä sitten tappaa innostuksen? Sen voi tehokkaasti eliminoida niin sanottu realisti, eli negatiivisesti asennoituva ihminen. Hän katsoo innostujaa vinosti, muistuttaa mahdollisista riskeistä eikä itse pistä tikkua ristiin asioiden edistämiseksi.

Innostus voi myös sammua sellaisessa työpaikassa tai yhteiskunnassa, jossa vallitsee toivottomuuden ilmapiiri ja jämähtäneisyyttä suosiva kulttuuri. Sellaisessa paikassa kukaan ei pääse unohtamaan, että huonosti menee ja säästää pitää. Kohta kuollaan nälkään kaikki tai ainakin saadaan potkut. Henkistä tilaa innostukselle ja uuden kehittämiselle ei ole.

Suurten verkostoina toimivien organisaatioiden hidasta suunnittelua ja nopeaa raportointia painottavat toimintamallit sekä näitä varten kehitetyt vinkeät tietojärjestelmät ja rakenteet niin ikään pysäyttävät innostuneen kuin seinään.

Kaikkein tehokkaimmin innostus eliminoituu sellaisissa paikoissa, joissa useampi edellä mainittu tekijä tahmaa innostujaa yhtä aikaa. Yhteisvaikutus on kirjaimellisesti veret seisauttava. On aivan sama, työskennelläänkö silloin istuen vai seisten. Jumissa ollaan, tukoksia tulee ja kipeää tekee. Elvyttäminenkään ei enää auta.

Minulla ei ole valtaa muuttaa maailmaa, mutta viimeisen toivomuksen esitän. Toivon, että raivataan yhdessä tilaa innostumiselle ja vaalitaan sitä, sillä kyky innostumiseen on kalleimpia aarteitamme.

Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti. hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!