Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko aktiivinen Facebookissa? Keskusteletko Twitterissä? Työpaikka on sinun!

Työnantajat etsivät sosiaalisen median taitajia yhä useammalla alalla

Ura
 
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Oletko LinkedInissä? Entä osallistutko keskusteluihin Twitterissä? Miten on Facebook- tai Instagram-aktiivisuutesi laita?

Sosiaalisen median eli somen sovellukset ja odotukset tunkevat työmarkkinoille. Vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu, ja työnhakuilmoituksissa etsitään tehtävään sopivaa tyyppiä sekä verkostoituneita ihmisiä – ja sosiaalinen media luo sekä työnantajalle että -hakijalle mahdollisuuden näkyä ja kuulua.

"Työnantajat etsivät persoonaa. Enää ei riitä, että työnhakijalla on täsmäosaamista alaltaan", sanoo Tampereen yliopiston professori Päivi Korvajärvi.

Näin pääset alkuun

 Työnhaussa kannattaa aloittaa LinkedIn-profiilin luomisesta, jonka voi mieltää avoimeksi ansioluetteloksi. LinkedIn on Suomessa käytetyin ja tunnetuin työelämän verkostoitumisväylä.

 Twitterissä voi seurata itselleen mielenkiintoisia aiheita ja alan osaajia. Lähde reippaasti mukaan keskusteluihin.

 Tutustu tunnetuimpiin somesovelluksiin Twitteriin, Pinterestiin, Facebookiin ja Instagramiin. Pohdi mikä niistä vaikuttaa itsellesi sopivimmalta, mitkä ovat tavoitteesi ja millaiselle joukolle haluat tietoa jakaa.

Muuttuvaa työelämää tutkinut Korvajärvi toteaa, että sosiaalisiin taitoihin kuuluvat niin yhteistyötaidot kuin yksilölliset markkinoinnin ja myynnin sekä kuluttajien aktivoinnin taidot. Some tarjoaa näihin alustoja.

Mutta minkälaisia sosiaalisen median taitoja työnantajat oikein toivovat? Ja ovatko someodotukset lyöneet läpi jo kaikilla aloilla?

Markkinoinnin, viestinnän ja henkilöstöhallinnon tehtävissä odotukset korostuvat eritoten, henkilöstöpalveluyritys Barona Palvelut Oy:n rekrytointikonsultti Krista Pulkkinen kertoo. Pulkkinen arvioi sometaitojen merkityksen kasvavan myös myynnin työtehtävissä.

Nämä alat ovat kuitenkin poikkeuksia: muilla aloilla työnantajat eivät sometaitoja vielä peräänkuuluta, Pulkkinen huomauttaa.

"Niiden merkitystä ei vielä täysin tunnisteta."

"Esimerkiksi myynnin tehtävissä painotetaan verkostoja ja alatuntemusta, mutta toistaiseksi vähän verkostoitumista erityisesti sosiaalisessa mediassa."

Odotukset sosiaalisen median käyttötaidoista voivat kuitenkin tulla vastaan yllättävilläkin aloilla. Yritysjuridiikkaa ja johtamista opiskelleen Anni Nojosen mukaan lainopillisissa tehtävissä sometaitoja ei juuri vaadita.

Mutta kun Nojonen haki keväällä asianajotoimiston henkilöstöosaston paikkaa se keskittyikin täysin sosiaaliseen mediaan.

"Sekä haastattelu että työ painottuivat sosiaaliseen mediaan. Haastattelussa kysyttiin, miten hyödyntäisin somekeinoja. Hakijalta odotettiin somen käyttöä ja ideoita sen käyttöön", Nojonen sanoo.

Nojonen ei itse käytä Facebookia, Instagramia tai Twitteriä, joten kyseinen työpaikka ei olisi ollut hänelle omiaan, ja työ jäikin saamatta. Nojonen oli yllättänyt, että asianajotoimiston työpaikassa sosiaalisen median taidoilla olisi ollut niin merkittävä rooli. Työ olisi pitänyt sisällään pääasiassa somen kautta rekrytointia – toimintatapa, joka yleistyy jatkuvasti.

Tilanne alalla kuin alalla muuttuukin jatkuvasti. Uusasiakkuuksiin keskittyvässä myyntityössä rekrytoijat pureutuvat työnhakijan verkostoitumistaitoihin ja selvittävät muun muassa onko hakija käyttänyt somea tai etsinyt yhteistyökumppaneita verkon avulla, Pulkkinen kertoo.

Liiketoiminnan tutkimukseen keskittyvän kansainvälisen Brandon Hall Groupin henkilöstöanalyytikko Ben Eubanks totesi toukokuussa, että sosiaalisen median käyttöön liitetyt taidot ja kokemus ovat pian itsestään selvyys, jotta esimerkiksi markkinoinnin, liiketoiminnan kehittämisen ja rekrytoinnin tehtävistä voi suoriutua hyvin.

Pulkkisen mukaan Suomessa työnantajat enemmänkin toivovat kuin edellyttävät sosiaalisen median taitoja. Erityisesti niitä kaivataan valjastamaan työntekijät tiedon jakamiseen ja vaikuttamiseen.

"Tämä tapahtuu innostamalla ja kannustamalla työntekijöitä brändilähettiläiksi koulutuksin ja aktiivisuutta mittaavilla kilpailuilla."

Esimerkiksi avoimien työpaikkojen ja alan ajankohtaisten asioiden jakaminen tehdään helpoksi tuottamalla valmiita kuvia ja tekstejä henkilökunnan käytettäväksi.

"On herätty ajattelemaan, että työntekijä on työpaikkansa käyntikortti myös sosiaalisessa mediassa. Ohjeistuksia ja koulutuksia työhön liittyvään somekäyttöön on tarjolla lisää."

Baronalla henkilökunnalle on tarjolla kaksi sosiaalisen median koulutusta: Aloittelijan Some ABC ja some-guru-kurssi. Aloittelijan somepäivässä perehdytään tunnetuimpiin sovelluksiin.

"Profiilin luomisessa autetaan kädestä pitäen sekä tutustutaan sovellusten erikoispiirteisiin ja neuvotaan niksit miten seuraajia kartutetaan. Jatkokurssilla viilaillaan jo kannuksia somessa keränneiden taitoja ja annetaan vinkkejä sekä ideoita somevaikuttamisen iloksi ja hyödyksi."

Aiju Salminen

Sosiaalisen median avulla voi paitsi jakaa tietoa itsestään, ammatillisesta osaamisestaan ja kiinnostuksistaan myös seurata kiinnostavia tahoja yrityksistä organisaatioihin ja järjestöihin sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun – kommentoida, jakaa ja kerätä tietoa. Pulkkinen painottaa, että sosiaalisen median avulla voi pysyä ajan hermolla ja vahvistaa asiantuntijuuttaan.

Some voikin olla erinomainen apu työnantajan mielenkiinnon herättämisessä.

Vaikka hakijasta saatavat tiedot sosiaalisen median käyttäjinä eivät ole työnantajien vapaasti hyödynnettävissä, on verkostoitumisesta apua.

"Tapaan mielelläni työnhakijoita, joita on suositeltu tehtävään verkostoni kautta", Pulkkinen kertoo.

Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa siis auttaa, jotta tulee nähdyksi. Se myös vahvistaa mahdollisuuksia löytää mielenkiintoisia työtarjouksia.

"Ovet haastatteluun avautuvat helpommin, jos vakuuttava suosittelija kehuu hakijan osaamista. Myös piilotyöpaikat näkyvät somessa", Pulkkinen huomauttaa.

Sekä Nojonen että Pulkkinen painottavat LinkedIn-palvelun merkitystä – onhan kyseessä nimenomaan ammatillisen profiilin ylläpitoon ja työnhakuun keskittyvä sosiaalisen median sivusto.

Professori Päivi Korvajärven mukaan sosiaalinen media antaa loistavat mahdollisuudet itsensä brändäämiseen.

Korvajärvi kuitenkin muistuttaa, että omista tavoitteista täytyy olla tietoinen ja tunnustaa, mikä toimii. Sosiaalisen median hyödyt ja mahdollisuudet riippuvat siitä, mitä siellä jakaa julkisesti, professori huomauttaa.

"Yksityisasiat eivät kuulu työnantajalle, mutta toisaalta mielipidevaikuttaminen osoittaa näkemyksiä ja ajankohtaisten asioiden seurantaa sekä sitä, että päivittää itse yhteiskunnallista ja kulttuurista menoa.

Työnantajalla ei ole syytä syrjiä ihmisiä, jotka ovat eri mieltä, mutta riski voi olla olemassa, Korvajärvi huomauttaa. Yhdysvalloissa some on tullut työmarkkinoille nopeammin kuin Euroopassa, ja siellä ei ole harvinaista saada kielteistä työpaikkapäätöstä sosiaalisessa mediassa jaetun sisällön vuoksi.

Kansainvälisen työnhakupalveluja tarjoavan Career Builder -yhtiön sivusto toteutti vuonna 2014 kyselyn siitä, miten työnantajat ja henkilöstöhallinnon asiantuntijat hyödyntävät sosiaalista mediaa rekrytoinnissaan. Kyselyyn vastasi 2 303 rekrytointijohtajaa ja henkilöstöhallinnon asiantuntijaa.

The Forbes -lehden mukaan kyselystä selvisi, että 34 prosenttia työnantajista kertoi löytäneensä someprofiileista sisältöä, jonka vuoksi he päättivät olla palkkaamatta kyseistä työnhakijaa. Puolet näistä työnantajista kertoi hylänneensä hakijan, koska oli kohdannut provosoivia tai mielestään asiattomia valokuvia tai tietoa hakijan profiilissa.

Myös heikot viestintätaidot, aiemman työnantajan mollaaminen tai rasistiset kommentit saivat hylkäämään hakijan.

Suomessa ei olla näin pitkällä, ja työnhakijoiden yksityisyyttä suojataan tarkasti. Suomen lainsäädäntö rajoittaa muun muassa konsulttien mahdollisuutta googlata hakijaa, joten esimerkiksi Facebookin perusteella saataviin tietoihin pohjautuvaa karsintaa rekrytoijat eivät voi hakuvaiheessa tehdä. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä määrittää, että tarvittavat tiedot täytyy hankkia henkilöltä itseltään.

Väärinkäytökset voivat konkretisoitua mahdollisessa kantelutilanteessa tai syrjintäepäilyissä.

"On hyvä muistaa, että verkossa oleva tieto ei aina ole totta ja että somesta löytynyt henkilö voi olla samanniminen, eikä työnhaussa oleva oletettu henkilö", Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen huomauttaa, että mikäli työtehtävä vaatii sosiaalisen median taitoja, on tilanne toinen. Lupa hakijan sometaitojen tarkistukseen haetaan silloin jo työpaikkailmoituksessa kannustamalla hakijaa kertomaan someprofiileistaan sekä kokemuksestaan ja tavastaan toimia verkkoyhteisöissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!