Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten luot hyvät verkostot? Kirsi Piha ja Lisa Sounio-Ahtisaari kertovat

Verkostoiminen on helppoa – ja välttämätöntä. Kun autat muita saavuttamaan tavoitteensa, saavutat myös omasi.

Ura
 
Taru Taipale

Irtisanotun asiantuntijan uusi työpaikka ei välttämättä löydy sanomalehden työpaikkailmoituksista tai TE-toimistosta. Todennäköisesti asiantuntijan työpaikka on piilotyöpaikka, joka ei tule koskaan avoimeen hakuun.

Siksi erilaiset sosiaaliset ja ammatilliset verkostot ovat hyödyksi työllistymisessä ja uralla etenemisessä. Verkostoissa on mahdollisuus tavata sekä uusia ihmisiä että vanhoja tuttavuuksia, joihin yhteydenpito on katkennut.

Verkostojen kautta oikeat ihmiset ja työtilaisuudet kohtaavat. Niiden avulla voi löytyä sellainenkin työpaikka, jota ei vielä ole olemassa.

Tuomas Selänne
"Minua saa harvoin raahattua sellaisiin seurapiiritapahtumiin, jotka eivät muuten minua kiinnosta", sanoo Kirsi Piha.
"Minua saa harvoin raahattua sellaisiin seurapiiritapahtumiin, jotka eivät muuten minua kiinnosta", sanoo Kirsi Piha.

Voisiko verkostoista löytyä uusi työpaikka esimerkiksi Microsoftin irtisanomille Nokia-insinööreille? Kyllä, mutta ensin heidän on syytä ymmärtää, mistä verkostoitumisessa on kyse.

Entinen poliitikko Kirsi Piha on sitä mieltä, että koko verkostoitumisen käsite on ymmärretty väärin. Pihan mukaan verkostoitumisella tarkoitetaan yleensä verkostoitumista sen itsensä vuoksi, ikään kuin mahdollisimman laaja verkosto itsessään olisi tavoite.

"Olen aina suhtautunut tällaiseen ajatukseen skeptisesti. Se on myös vastenmielinen tapa ajatella ihmissuhteita, joista verkostoissa kuitenkin on kysymys", Piha sanoo.

Pihan mielestä verkostoitumisen ideana ei ole kerätä mahdollisimman paljon käyntikortteja pöytälaatikkoon vaan auttaa muita saavuttamaan omia tavoitteitaan.

"Tykkään siitä, että voin auttaa toisia edistämään heidän hyviä asioitaan. Se ei ole mielestäni verkostoitumista vaan asiallisten hommien hoitamista", hän sanoo.

Piha työskentelee nykyään konsulttina perustamassaan Ellun Kanat -viestintätoimistossa. Poliittisella urallaan hän toimi kokoomuksen edustajana Helsingin kaupunginvaltuustossa, eduskunnassa sekä yhden kauden europarlamentaarikkona.

Entisenä näkyvänä poliitikkona Pihalla on omissa verkostoissaan myös vaikutusvaltaisia ihmisiä. Hänellä on kokemusta siitä, että jotkut ihmiset haluavat hänen kauttaan "vain verkostoitua".

"En ole kiinnostunut esittelemään sellaista ihmistä, jolla ei ole mitään todellista asiaa, missä hän tarvitsee apua tai haluaa tarjota apuaan. Kaikki lähtee kiinnostuksesta muita eikä itseä kohtaan."

Kun Piha aikoinaan opiskeli Kauppakorkeakoulussa, siellä suositeltiin verkostoitumista. Piha ei innostunut.

"En itsekään suosittelisi ketään vain sillä perusteella, että hän on joskus opiskellut samalla koulussa. Mutta jos tunnen ihmisen paremmin ja tiedän, että hän olisi jossain hyvä, suosittelen mieluusti."

Milka Alanen
"Omat verkostoni ovat aika boheemit ja käyntikortitkin on huonosti hoidettu", sanoo Lisa Sounio-Ahtisaari.
"Omat verkostoni ovat aika boheemit ja käyntikortitkin on huonosti hoidettu", sanoo Lisa Sounio-Ahtisaari.

Kaksitoista vuotta sitten Lisa Sounio-Ahtisaari sai potkut Iittalan brand managerin tehtävistä. Seuraavien kahden vuoden aikana hän lähetti pari sataa työhakemusta. Selvästikin hänen piti keksiä jotain muuta.

Sounio-Ahtisaari päätti opetella verkostoitumaan.

"Verkostoituminen on nykyään työelämässä välttämätöntä", hän sanoo.

Työnantajien sitoutuminen työntekijöihin vähenee, Sounio-Ahtisaari uskoo. Tulevaisuudessa asiantuntijoiden palkka ei tule enää yhdeltä työnantajalta, ja koulutettujenkin ihmisten pitää keksiä uusia tapoja ansaita rahaa, koska kokoaikaista vakituista työtä ei ole.

Sounio-Ahtisaari arvioi, että koko asiantuntijan käsitekin muuttuu.

"Tulevaisuudessa asiantuntijuus on jotain luovaa ja joustavaa ja sitä pitää päivittää koko ajan. 'Uutta Nokiaa' on turha odottaa."

Brändi- ja designasiantuntija Sounio-Ahtisaari työskentelee nykyään yrittäjänä. Muutama vuosi sitten hän julkaisi brändinrakentamisesta kirjan nimeltä Brändikäs.

Sounio-Ahtisaaren mukaan muutokset työelämässä edellyttävät aktiivisuutta ja yhdessä tekemistä – eli verkostoitumista. Hän pitää ongelmana sitä, että suomalainen työelämä on perinteisesti ollut varsin sisäänpäin kääntynyttä.

Suomalainen kulttuuri ei varsinaisesti kannusta verkostoitumaan eikä varsinkaan jakamaan omia verkostoja ja ideoita muiden kanssa. Toisin on Yhdysvalloissa, joissa on syntynyt paljon uutta, verkostoja ja sosiaalista mediaa hyödyntävää liiketoimintaa.

Sounio-Ahtisaaren mukaan suomalaiset ajattelevat turhaan, että amerikkalainen tapa olisi pinnallinen. Hänen mielestään se synnyttää tehokkaasti uutta.

"Suomessa monet asiantuntijat tekevät työtään suljetuissa piireissä. Täällä esimiehet pikemminkin rakentavat aitoja ja ovat huolissaan siitä, voivatko meidän alaiset osallistua seminaareihin. Tai someen", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!