Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Kielivaatimukset Suomessa yhä turhan tiukat

Ura
 

Töihin pääseminen on kaikkien mielestä maahanmuuttajille hyväksi. Työpaikan saaminen vain tyssää helposti puutteelliseen suomen kielen taitoon.

Liian helposti, väittää kehittämispäällikkö Annika Forsander työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hänen mukaansa kielitaitovaatimukset ovat Suomessa usein turhan tiukat.

Hakijoilta vaaditaan hyvää tai täydellistä suomen kielen taitoa sen sijaan, että lähdettäisiin ammatin omista vaatimuksista.

"Lääkäri tarvitsee erilaista kielitaitoa kuin bussikuski. Pitäisi esimerkiksi määritellä, millaisen sanaston osaamista vaaditaan."

Forsander kehottaa työnantajia kehittämään järjestelmällisesti uusia ratkaisuja. Esimerkiksi kirjallisissa töissä ja puheluissa voidaan aluksi auttaa uutta työntekijää, kunnes hän ottaa itse vastuun. Tai työpaikalle voidaan nimetä mentori, joka avittaa kielellisissä vuorovaikutustilanteissa.

"Sen sijaan ammattilaisen puolesta ei pidä alkaa tehdä asioita siksi että epäilee, ettei tämä osaa riittävän hyvin suomea. Sellainen aiheuttaa työyhteisössä ennen pitkää ristiriitoja."

Forsander muistuttaa, että isoilla kielialueilla ihmisten korvat ovat tottuneet suurempaan vaihteluun. Englannista on olemassa mitä erilaisimpia versioita. Joskus sanotaankin, että huono englanti on maailman puhutuin kieli.

Lisäksi vaikkapa Britanniassa eri yhteiskuntaluokat puhuvat selvästi eri tavalla, Forsander muistuttaa.

Moniin muihin maihin verrattuna Suomessa puhutaan kieltä edelleen varsin yhtenäisesti.

Entä kielivirheet? Pitääkö maahanmuuttajan käyttämää virheellistä muotoa korjata?

Maiju Strömmer suosittelee kysymään, että auttaako toista, jos tämän suomea korjataan. "Sävyisä täysin väärien sijamuotojen korjaus riittää", Forsander suosittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!