Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikat eivät katoa mihinkään

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Työelämän tulevaisuus on lohduton, ainakin jos uskoo julkista keskustelua. Milloin katoaa kolmannes työpaikoista, milloin loppuu palkkatyö kokonaan. Robotit tulevat ja vievät tuhkatkin pesästä.

Ihminen on herttainen olento. Kaikkina aikoina ihmiset ovat kuvitelleet, että juuri heidän oma aikakautensa on poikkeuksellinen.

Nytkin me ajattelemme, että elämme ainutlaatuisessa murroksessa. Uskomme tosissamme, että muutos on nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Ehkä muutosvauhti todella kiihtyy koko ajan, mutta siinä tapauksessa muutos on aina ennenkin ollut nopeampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Voisi tosin väittää, että elämme poikkeuksellista pysähtyneisyyden aikaa, ainakin verrattuna 1800-luvun loppuun.

Silloin keksittiin paitsi sähkö, muovi, puhelin, auto, liikkuva kuva ja joukkoviihde, myös globaali talous, tasa-arvo, shoppailu, yhteinen aika ja aikataulut.

Viidenkymmenen viime vuoden aikana on sentään keksitty internet.

Elämme pysähtyneisyyden aikaa myös työelämässä. 1900-luvun jälkipuoliskolla Suomen elinkeinorakenne muuttui aivan toista vauhtia kuin nyt. Vuonna 1940 maataloudessa työskenteli yli 1,2 miljoonaa suomalaista, vuonna 1980 enää alle neljännes siitä. Miljoona työpaikkaa katosi.

Ne työpaikat todellakin katosivat. Maanviljelijä ei alkanut viljellä maata biotalousasiantuntijan tittelillä. Miljoonan kadonneen työpaikan tilalle tuli yli miljoona aivan toisenlaista työpaikkaa.

Nykyisissä työpaikkojen "katoamisissa" on sen sijaan monesti kyse vain työnimikkeen vaihtumisesta tai siitä, että kaupungin palkkalistoilla ollut siivooja jatkaa ulkoistuksen jälkeen täsmälleen samaa työtä siivousfirman palkollisena.

Jos uudenlaiset koneet todella tappaisivat työpaikat, työpaikat olisivat kadonneet jo vuosisatoja sitten.

Vaan onkin käynyt päinvastoin. Ihminen on keksinyt uusia keinoja päästä helpommalla, mutta samalla ihminen on keksinyt loputtomiin uusia tarpeita. Siksi tulevien uusien työtehtävien määräkin on ääretön. Me vain emme vielä tiedä, millaisia ne tulevat työtehtävät ovat, niin kuin emme ole koskaan ennenkään tienneet.

Työ ei katoa. Se vain muuttaa muotoaan.

seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!