Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheyritys suosii työntekijöidensä perheenjäseniä

Snellman palkkaa mielellään työntekijöidensä sukulaisia.

Ura
 
Johannes Tervo
Heikki (kesk) ja Helena Tamminen, isä ja tytär, työskentelevät molemmat Snellmanin Lihanjalostus Oy :ssä. Vasemmalla hekilöstöjohtaja Timo Ylilauri.
Heikki (kesk) ja Helena Tamminen, isä ja tytär, työskentelevät molemmat Snellmanin Lihanjalostus Oy :ssä. Vasemmalla hekilöstöjohtaja Timo Ylilauri. Kuva: Johannes Tervo

Tämä yritys hämmästyttää monia.

Lihanjalostukseen ja einesruokien valmistukseen erikoistunut pietarsaarelainen Snellman-konserni ottaa töihin työntekijöidensä perheenjäseniä ja muita sukulaisia.

Yli kaksikymmentä vuotta lihaa leikanneen Heikki Tammisen kuudesta lapsesta viisi on seurannut isänsä jalanjälkiä samaan työpaikkaan. Vain kuopus on halunnut eri alalle, metallitöihin.

"Lapset ovat lähteneet mukaani ensin kesätöihin ja jääneet taloon. Isot pomot ovat jo kyselleet, tuleeko nuorimmainenkin", Tamminen sanoo.

Toistensa näkeminen ensin vapaalla ja sitten vielä töissä ei ole tympinyt isää eikä lapsia.

"Jokainen meistä asuu omissa huusholleissamme, emmekä me koko ajan ole töissä naamatusten", sanoo Helena Tamminen, Heikki Tammisen esikoinen.

Hänestä isän ja sisarusten kanssa työskentelemisestä tulee turvallinen tunne.

Tammisen poppoo ei ole Snellmanissa erikoistapaus. Huomattava osa, arviolta kolmisenkymmentä prosenttia konsernin noin 1 300 työntekijästä on sukulaisia keskenään, henkilöstöjohtaja Timo Ylilauri sanoo.

Joka paikassa sukulaisuussuhteita ei katsota yhtä hyvällä. Esimerkiksi Siwoja ja Valintataloja pyörittävä Suomen Lähikauppa ilmoitti runsas vuosi sitten, ettei se salli sukulaisia samassa työpaikassa.

Samoin merkittävä helsinkiläinen työnantaja HOK-Elanto on linjannut, ettei läheisiä suvaita samoissa tiimeissä saati alaisten ja esimiesten välillä.

Tiukalla ohjeistuksella yritykset haluavat välttää sukulaisten suosimisen esimerkiksi työvuorojärjestelyissä ja palkkauksessa. Linjausta on perusteltu myös sillä, että työntekijä saattaa suojella virheen tehnyttä omaistaan tai he voivat jopa toimia yhdessä väärinkäytöstapauksissa.

Snellmanissa sukulaisten palkkaamista ei ole koettu ongelmaksi. Suvun omistamassa yrityksessä perhekeskeisyys on aina ollut avainasemassa. Yrityksen perusti viisi veljestä runsaat 60 vuotta sitten.

"Yrityksemme on rakentunut niin vahvasti perheen varaan, että sukulaisten palkkaaminen on luontevaa. Ei sitä ole kyseenalaistettu", Ylilauri sanoo.

Mies ei itse kuulu Pietarsaaren Snellman-dynastiaan, eikä hänellä ole omia sukulaisiaan talossa. Hän ei silti koe olevansa ulkopuolinen: yrityksessä vallitsee isolle konsernille epätyypillinen perhemäinen henki.

"Täällä otetaan omaksi ja sukulaiset tuodaan tutuiksi. Syntymäpäiviä vietetään yhdessä. Ilmapiiri on sympaattinen, ja arvot ovat hyvin inhimilliset. Kaikki kohtelevat toisiaan kuin omia perheenjäseniään."

Perhemäisyydestä on muutakin hyötyä, Ylilauri sanoo. Hänestä esimerkiksi tiedottaminen ja muutosten toteuttaminen on helppoa, kun ihmiset tuntevat toisensa ja kaikilla on sama tavoite: viedä yhteistä yritystä eteenpäin.

Mutta mitä jos työntekijöiden kesken tulee perhe- tai sukuriita? Onko työnantaja miettinyt, miten se vaikuttaa työilmapiiriin ja sivullisten työhyvinvointiin?

"Kaikilla meillä on omat murheemme, mutta jokainen ymmärtää, ettei niitä pidä tuoda töihin", Ylilauri sanoo.

Samaa mieltä ovat isä ja tytär. Heikki Tammisella on ihan oma taktiikkansa ehkäistä kärhämiä.

"Olen yrittänyt olla niin, etten ole isä työpaikalla. Annan lasten hoitaa omat työnsä enkä puutu niihin", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!