Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveysjohtaja herättelee suomalaisia työelämän uuteen todellisuuteen: "Meidän pitäisi olla hyvin nöyriä"

Antti Koivula koki Nokian nousut ja laskut ja heittäytyi sen jälkeen startup-yrittäjäksi. Nyt hän ravistelee suomalaisia työelämän uuteen todellisuuteen Työterveyslaitoksen pääjohtajana.

Ura
 
Pääjohtaja Antti Koivula ei koskaan unohda tsunamijoulua 2004
Pääjohtaja Antti Koivula ei koskaan unohda tsunamijoulua 2004
HSTV:n Vieraskirja-sarjassa Työterveyslaitoksen uusi pääjohtaja Antti Koivula kertoo, ettei hän unohda koskaan perheen lomamatkaa Thaimaassa jouluna 2004. Tsunami opetti paljon elämän hauraudesta.

Draivi, joka oli kuin huumetta. Sellainen me-henki, ettei työnteko melkein edes tuntunut työltä. Yhteishengen synnyttämä myönteinen energia, joka innosti uusien asioiden tekemiseen.

Sellaisen tunteen Antti Koivula sai kokea 2000-luvun alun huippuvuosina työpaikassaan Nokiassa.

Myöhemmin hyppy jättiyrityksen vastakohtaan, startup-maailmaan. Aloittelevana yrittäjänä piti opetella nöyrästi kaikkea, löytää itsestään rohkeutta kokeilla uutta – ja sietää ajatusta epäonnistumisesta.

Kuka?

Vuonna 1969 syntynyt espoolainen tekniikan tohtori.

Tutki johtamista, konsultoi ja luennoi erilaisissa organisaatioissa 1990-luvun lama-Suomessa. Näki jo silloin, miten jotkut organisaatiot kehittyivät kriisissä menestystarinoiksi, toiset kuihtuivat.

Työskenteli Nokialla vuosina 1999–2011 sekä strategisen muutoksen että matkapuhelinten kehittämisen johtotehtävissä. Jätti Nokian Microsoft-yhteistyön julkistuksen aikoihin talvella 2011.

Nokian jälkeen toimi neuvonantajana sekä veti tinnituksen itsehoitojärjestelmää kehittävää Tinnoff-startupia. Omistaa yhä yritystä, jonka tuote on lääketieteen testausvaiheessa.

Tuli Työterveyslaitokseen vuonna 2012 palveluliiketoiminnan vetäjäksi ja aloitti elokuussa pääjohtajana.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta.

Nyt 46-vuotias Koivula on jälleen uusien haasteiden edessä. Yritysmaailma on vaihtunut kaikkien suomalaisten työhyvinvoinnista huolehtivaan Työterveyslaitokseen, jonka pääjohtajana Koivula aloitti elokuussa.

Koivula on 70-vuotiaan julkisrahoitteisen tutkimuslaitoksen historiassa poikkeuksellinen pääjohtaja: teknologiabisneksessä kannuksensa hankkinut pomo. Tekniikan tohtori, kun edeltäjät ovat olleet lääkäreitä.

Espoolaisinsinöörin tausta näkyykin siinä palossa, jolla hän herättelee suomalaisia työelämän ennennäkemättömään murrokseen.

Hän listaa Työterveyslaitoksen tärkeimmät tehtävät: suomalaisen kilpailukyvyn varmistaminen ja työhyvinvoinnin vahvistaminen. Tässä järjestyksessä.

Työelämää ravistelee nyt ehkä suurin muutos sitten teollisen vallankumouksen. Suomessa murros on merkittävin ainakin sitten toisen maailmansodan jälkeisten vuosien, jolloin Suomi siirtyi maatalousyhteiskunnasta teollisuusmaaksi.

Digitalisaatio ja automatisaatio muuttavat työelämää vauhdilla. Etlan viime vuonna julkistaman tutkimuksen mukaan tietokoneistuminen uhkaa kolmannesta Suomen nykyisistä ammateista.

Yhdysvalloissa ennuste on vielä hurjempi: automatisaatio uhkaa Oxfordin yliopiston selvityksen mukaan jopa lähes puolta ammateista. Joissain ammateissa koneet voivat tehdä hetkessä sen, mihin ihmisellä on aiemmin mennyt koko työpäivä.

Kun globalisaatio vielä kiihdyttää kehitystä, seuraukset ovat Koivulan mukaan hurjat.

Työelämän viisi megatrendiä

1.Digitalisaatio. Automatisaatio vie osan ihmisten tekemistä töistä, mutta uhan lisäksi se on mahdollisuus.

Suurin haaste on, miten ihminen ja teknologia sovitetaan yhteen.

2.  Globalisaatio. Aiheuttaa yhdessä digitalisaation kanssa sen, että työtä voi tehdä melkein mistä vain milloin vain.

Kaikki maat ovat samalla viivalla. Kustannuspaineet lisääntyvät.

3.  Suomen ikärakenne. Väestö vanhenee, eikä työikäinen väestö pysty veroillaan kattamaan kansakunnan ikääntymisen tuomia kasvavia kustannuksia.

Miten nuoret saadaan taantuma-aikana töihin?

4.  Tekemättömän työn miljardikustannukset. Suomalaiset jäävät liian varhain eläkkeelle, ja sairauspoissaoloista aiheutuu vuosittain kansantaloudelle 3,4 miljardin euron menetykset.

Hallitus yrittää nyt pureutua ongelmaan muuttamalla ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi ja laskemalla seuraavien päivien poissaolokorvausta.

5 Työelämän epävarmuus. Kuukausipalkkaiset työt vähenevät.

Organisaatiot vähentävät väkeään, mutta asiat tehdään pienemmällä joukolla yhä vanhojen kaavojen mukaan.

Yhä kovempaa juoksemisen sijaan kannattaisi miettiä, miten asiat voisi tehdä aivan uudella tavalla.

"Globalisaatio ja digitalisaatio yhdessä mahdollistavat sen, että melkein mikä tahansa työ voi siirtyä minne vain ja hyvin monet työt voidaan automatisoida", pääjohtaja sanoo.

Tämä lisää seitsemästä laihasta vuodesta kärsineen taantuma-Suomen haasteita entisestään.

"Meidän pitäisi olla hyvin nöyriä, kun katsomme maailmankarttaa. Globaali kilpailukenttä on muuttunut täysin. On ällistyttävä virheluulo ajatella, että muualla maailmassa ei olisi päteviä ihmisiä tekemään töitä. Heitä on. Kiinassa, Japanissa, Intiassa. Sieltä tulevien korkeakoulutettujen ihmisten määrä on hämmästyttävä."

Mutta murros tarjoaa Suomelle myös mahdollisuuksia. Jo 1990-luvun lamavuosina Koivula kiersi työyhteisöjä tutkijana, johdon konsulttina ja luennoitsijana ja näki, kuinka jotkut organisaatiot ponnistivat murrosaikana menestykseen, toiset kuihtuivat.

Aika on taas samankaltainen. Koivula haluaisikin innostaa koko suomalaista työelämää sellaiseen rohkeuteen, jota startup-maailma pulppuaa. Sekä samantapaiseen yhteishengestä syntyvään energiaan, jota Nokia parhaina vuosinaan hehkui.

Oppia kannattaisi toki ottaa myös Nokian alamäestä.

Nokian virhe oli tunnetusti se, että yhtiö ei ryhtynyt tarpeeksi ketterästi kehittämään älypuhelimia.

"Kriisissä meidän pitäisi aina yhteisönä päättää, mikä meidän ydin on. Nokiassa joku kyllä sanoi, että meidän pitäisi tehdä se kosketusnäyttöpuhelin, mutta kollektiivisesti emme pystyneet päättämään riittävän nopeasti, että teemme sen. Se opetti sen, että kaiken kiireen keskellä on hirveän vaikea nähdä, mikä toiminnan ydin on ja mihin se pitäisi siirtää."

Tällä hetkellä haussa on siis suomalaisen yhteiskunnan suunta. Työelämän perusvirheenä on se, että kun väkeä vähennetään työpaikoilla tiukassa taloustilanteessa, jäljelle jäävät juoksevat vain entistä kovemmin.

"Jossain vaiheessa kovempaa juokseminen ei enää riitä. Joku tulee erilaisella toimintamallilla. Meistä on voinut tulla todella päteviä juoksemaan siinä oravanpyörässä, mutta emme osaa nähdä, mitä vieressä tapahtuu."

Työpsykologiasta väitellyt Koivula on huomannut, että ihmisen luontainen puolustusmekanismi on tällainen: kriisissä on taipumus kaivautua poteroihin ja vetää kansi kiinni, kun pitäisi katsoa asioita laajemmin.

"Kun katsoo nykyelämän kilpailukenttää, niin yleensä erilaisuus tuo erinomaisuutta."

Kilpailu on sana, joka toistuu Työterveyslaitoksen johtajan puheessa tiuhaan tahtiin.

Siitä ei hänen mukaansa pääse mihinkään, että suomalainen työ on tällä hetkellä liian kallista.

"En todellakaan syytä tästä työntekijöitä, en syytä ketään. Mutta jos katsoo globaalisti, se on liian kallista. Kustannustasoa on saatava alas."

Koivula myöntää, että helppoja vastauksia ei ole. "Ymmärrän tasan tarkkaan, mitä tämä tarkoittaa hyvinvointivaltion kannalta. Tässä joudutaan tekemään vaikeita poliittisia arvovalintoja."

Tämä ei silti tarkoita, että Koivula hyväksyisi täysin kritiikittä hallituksen viime viikolla esittelemät työehtojen heikennykset. Suunnitelmista löytyy hänen mielestään sekä hyvää että arvosteltavaa, mutta suoraan kritiikkiin hän ei lähde. Hän kiittää irtisanottujen työterveyshuollon pidentämistä puolella vuodella ja uutta työnantajille maksettavaa 2 500 euron kertakorvausta, jolla tasataan vanhempainvapaiden aiheuttamia kustannuksia.

Sairauspoissaolokorvausten heikentämisestä Ruotsin mallin mukaisesti on Koivulan mukaan vaikea sanoa mitään ehdotonta. Juha Sipilän hallitus aikoo muuttaa ensimmäisen poissaolopäivän palkattomaksi ja laskea 2.–9. päivän korvausta 80 prosenttiin palkasta.

Ruotsissa poissaolopäivien määrä ei ole merkittävästi vähentynyt. Eikä kustannusten laskustakaan ole tietoa, sillä samalla työssä jatkamista on tuettu useilla muilla tukitoimilla.

Koivula haluaakin kiinnittää huomiota laajemmin tekemättömän työn aiheuttamiin menetyksiin.

"Kun katsoo sairauspoissaoloja ja liian aikaisin eläkkeelle siirtymistä, niin se on yhä miljardipotti. Voimme saada systeemin toimimaan paremmin myös työhyvinvointia kehittämällä. Sillä kentällä meillä on paljon tehtävää, että miten saadaan ihmiset voimaan töissä paremmin."

Pääjohtajan lääkkeitä ovat avoimuus, keskustelu ja luottamus. Kun ne ovat kunnossa, sairauspoissaolojakin voisi tulla vähemmän. Esimerkiksi etätyöpäivistä voi olla apua niissä töissä, joissa läsnäolo työpaikalla ei ole välttämätöntä.

Uran vaikein paikka. Näin Koivula kuvaa tilannetta omalla työpaikallaan. Työterveyslaitos kuuluu siihen lukuisaan joukkoon, jossa käydään parhaillaan massiivisia yt-neuvotteluja.

Ensi kuussa päättyvissä neuvotteluissa uhattuna on 200 työpaikkaa noin 680 työsuhteesta. Henkilökuntaa on irtisanottu jo viime vuosien yt-neuvotteluissa.

"Saneeraaminen ei ole vaikeaa, jos ei tunne ihmisiä. Silloin voi pysyä neutraalina", sanoo Koivula, joka joutui irtisanomaan työntekijöitä Nokian saneerauksissa "ihan riittävän monta" kertaa.

"Mutta kun tiedät ihmiset ja heidän tilanteensa, se tuntuu pahalta. Tuntuukin kuulua."

Mitä Työterveyslaitoksen johtaja sitten haluaa sanoa yt-neuvottelupaineessa oleville suomalaisille?

"Olemme samassa veneessä. Suomessa on hirveän vähän työpaikkoja, jotka ovat suojassa kustannuspaineelta. Vaikka keskustelu on välillä todella vaikeaa, on erittäin tärkeää puhua avoimesti ongelmista ja siitä, miksi tilanteessa ollaan. On kohdattava ihmiset ja oltava lähellä. Mutta samalla pitää puhua myös mahdollisuuksista. Myrskyn läpi on uskottava valoisampaan tulevaisuuteen."


Ville Männikkö
Muutosjohtamiseen perehtyneen Antti Koivulan mukaan murroksessa pitää ensin selvittää, mikä yhteisön toiminnan ydin on. Sitten päätetään maali, johon pyritään ja sen jälkeen sinne kuljetaan yhdessä. Sitä Suomessa nyt kaivataan.
Muutosjohtamiseen perehtyneen Antti Koivulan mukaan murroksessa pitää ensin selvittää, mikä yhteisön toiminnan ydin on. Sitten päätetään maali, johon pyritään ja sen jälkeen sinne kuljetaan yhdessä. Sitä Suomessa nyt kaivataan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!