Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko sairauspoissaolojen takia irtisanoa?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Kollegani toimii systemaattisesti niin, että hän on pois työstä ensin lasten sairastelun vuoksi. Sen jälkeen hän käyttää vielä omaan sairasteluunsa sallitut kolme päivää, jotka voi olla pois ilman lääkärintodistusta.
Onko määräaikaista työntekijää mahdollista irtisanoa, jos hänellä on ollut enemmän sairauspoissaoloja kuin työssäolopäiviä?
 

"Määräaikainen työsopimus sitoo sekä työnantajaa että työntekijää koko sopimuskauden ajan. Pääsääntöisesti määräaikaista sopimusta ei siten voida irtisanoa kesken sopimuskauden.

Irtisanominen on mahdollista vain, jos sopimusosapuolet ovat liittäneet työsopimukseen irtisanomisehdon.

Vaikka irtisanomisehdosta olisi sovittu, irtisanominen edellyttää lain mukaista perustetta. Perusteena voi olla esimerkiksi se, että työntekijä toimii tai käyttäytyy lain- tai sopimuksenvastaisesti.

Ellei irtisanomisehtoa ole, määräaikainen työsopimus voidaan päättää ennenaikaisesti joko yhteisellä sopimuksella tai purkamalla.

Työsopimuksen purkaminen on irtisanomista järeämpi vaihtoehto, ja siihen vaaditaan työsopimuslaissa mainitut purkamisperusteet. Lain mukaan purkamiselle on oltava erittäin painava syy.

Määräaikainen sopimus voidaan lisäksi purkaa vetoamalla sovittuun koeaikaan, jos koeajasta on työsopimuksessa sovittu.

Pääsääntöisesti työtekijän sairaus tai vamma ei muodosta irtisanomisperustetta. Työntekijää ei voida irtisanoa pelkästään sillä perusteella, että hän on pois työstä oman tai lapsensa sairauden vuoksi.

Jos työnantaja epäilee, että työntekijä käyttää väärin oikeuttaan olla sairauslomalla, työnantaja voi edellyttää lääkärintodistuksen esittämistä poissaoloista.

Työntekijää on aina kuultava ennen työsuhteen irtisanomista tai purkamista. Yleensä häntä on myös varoitettava ja näin annettava mahdollisuus korjata toimintansa."

Jaana Meklin
Vastaava lakimies
Akava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!