Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pykäläsuohon vajoaa juristikin

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tarina on tosi.

Nelikymppinen nainen joutui pois keskisuuren yrityksen strategiajohtajan paikalta huhtikuussa. Hän ehti olla yrityksessä viisitoista vuotta ja kuului sen johtoryhmään.

Hänelle maksettiin eroraha. Ellei hän löytäisi työtä, hän olisi oikeutettu työttömyyskorvaukseen vuoden 2016 alusta.

Hänellä on johtajakokemusta, kielitaitoa ja kaksi tutkintoa, joista toinen on MBA. Hänen osaamiselleen luulisi löytyvän käyttöä globalisoituvassa Suomessa. Niin hän oletti ja perusti pöytälaatikkofirman, jonka kautta voisi hoitaa laskutuksen, mikäli saisi yksittäisiä konsultointitehtäviä varsinaista työpaikkaa etsiessään.

TE-keskus lähetti hänelle pian 12-sivuisen selvityspyynnön yrityksestä. Hän vastasi, että yritys on perustettu satunnaisia toimeksiantoja varten. Häneltä penättiin syytä markkinointiponnistusten vähäisyyteen. Hän toisti etsivänsä kokopäiväisesti töitä ja olevansa sataprosenttisesti työmarkkinoiden käytettävissä. Hän korosti, ettei saa yrityksestään tuloa. Hänelle vastattiin sellaisen kuuluvan yrittäjäriskiin.

TE-keskuksen mielestä yrityksen rekisteröinti riitti tekemään naisesta päätoimisen yrittäjän. Yrittäjänä hän ei ole oikeutettu työttömyysturvaan.

Eroraha on loppumassa ja tilanne hänen toimeentulonsa kannalta on kriittinen. TE-keskuksen päätöksestä ei voi valittaa. Naista neuvottiin hakemaan päivärahaa työttömyyskassasta, jota puolestaan sitoo TE-keskuksen lausunto. Työttömyyskassan hylkäyspäätöksestä hän sitten voisi tehdä valituksen. Kuinka kauan prosessi vie, TE-toimiston virkailija ei osannut sanoa. Jos nainen olisi perustanut firman ollessaan toisen palveluksessa, yrittäjyys voitaisiin katsoa sivutoimiseksi. Oli virhe perustaa yritys työttömänä.

Naisen aika ja energia kuluvat nyt tulevaisuuden rakentamisen sijasta viranomaisprosesseihin. Pöytälaatikkofirma hänen on lopetettava ja samalla kieltäydyttävä satunnaisista töistä. Lopputulos on surkea sekä naiselle että Suomelle.

Hallitus perää muutosta. Sen olisi syytä liittää työkalupakkiinsa paimenkirje TE-toimistoille: järjen käyttö sallittu.

Nainen on muuten juristi. Jos hänkään ei pärjää suomalaisessa viranomaisviidakossa, mitä se kertoo tästä maasta?

hs@tyoelama.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!