Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panimomestarin työ on käsityötä keskellä automaatiota

Ura
 
Ville Männikkö
Vastaava panimomestari Tapio Kangas-Heiska on ollut kehittelemässä kymmeniä Sinebrychoffin oluita 30 vuoden aikana.
Vastaava panimomestari Tapio Kangas-Heiska on ollut kehittelemässä kymmeniä Sinebrychoffin oluita 30 vuoden aikana. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita.

'Tapion intohimo laadukkaisiin raaka-aineisiin, oluenvalmistuksen perinteeseen ja uuden teknologian suomiin mahdollisuuksiin välittyy lukuisien palkittujen oluiden korkeasta tasosta ja mausta. Hän lukeutuu kansainvälisestikin oluenpanijoiden kärkikaartiin", sanoo Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.

"Olut on ihmisiä yhdistävä juoma, josta kaikilla on myös mielipide. Jo siksi minusta on kiinnostava tehdä sitä. Olen vastannut 13 vuotta oluen valmistuksesta. Kun viime vuonna sain vastuulleni myös virvoitusjuomat, aloin pitää ensimmäisen kerran työssäni kahvitaukoja. Olen 30 vuodessa oppinut, että maailma ei tule päivässä valmiiksi. Tarvitsenkin usein kykyäni kyseenalaistaa käytäntöjä ja ratkoa ongelmia.

Uudet oluet ideoidaan talon markkinointiosastolla. Markkinointiosasto vastaa oluiden tuotekehitysprosessista. Siitä syntyy tuotekehitysresepti.

Valmistusosastolla teemme sen pohjalta sitten valmistusreseptin.

Kuka?

Tapio Kangas-Heiska

 Panimomestari Tapio Kangas-Heiska, 57.

 Kotoisin Ylistarosta, asuu Porvoossa.

 Naimisissa.

 Sinebrychoffin oluiden ja virvoitusjuomien valmistuspäällikkö.

 Panimomestarin tutkinto baijerilaisesta Doemens Akademiesta 1996.

 Kesätöihin Sinebrychoffille Helsinkiin 1981. Vakinaiseksi 1985.

 Osallistui Keravan panimon prosessien ja automaation suunnitteluun 1990–92.

Olut voi syntyä nopeastikin, jos tietokoneella säädetään alkoholin määrä, kantavierre, väri ja humalat. Ääritapauksissa kehittely saattaa viedä vuosia.

Vaikka minimituotantoerä on noin 50 000 litraa, koen olevani pitkälti käsityöläinen. Automaatiohan on vain väline käymisprosessin ohjailuun.

Säiliössä tapahtuvat lopulta samat asiat riippumatta siitä, sekoitanko melalla vai käynnistänkö sekoittimen.

Käsityötä oli sekin, kun kävin poimimassa Frantsilan luomuyrttitilalta kuusenkerkkää portterimme uuteen versioon kolme vuotta sitten.

Herkin vaihe oluenteossa on mäskäys. Maltaiden tärkkelys muutetaan käymiskelpoiseksi sokeriksi mäskin lämpöä asteittain nostaen ja taukoja pitäen. Jos tauot venyvät, tulos voi olla kaukana toivotusta.

Olen usein mukana maistamishuoneessa, jossa tarkkailemme tuotteiden laatua niiden eri valmistusvaiheissa. Maistettaessa ei olutta syljetä pois, kuten viinille tehdään. Oluessa jälkimaku on iso asia.

Voin pieninä erinä maistaa noin 10 tuotetta kerrallaan. Sitten makuaisti turtuu.

Vaikka oluet siis kehitetään tiimityönä, sain vuonna 1997 tilaisuuden luoda yksin oluen reseptiä myöten. Tumman vehnäolueni 40 000 litran erästä on yhä tallessa pari pulloa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!