Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töitä on tulevaisuudessa opettajille, lääkäreille ja hoitajille – sekä luoville ja kekseliäille ihmisille

Ammatteja katoaa kiihtyvää vauhtia. Onneksi meillä on avuja, joita koneet eivät korvaa 20 vuoden kuluttuakaan. Antti Seppälä kehitti muodista ja mobiilisovelluksesta itselleen uuden työn.

Ura
 
Korvaako kone ihmistyön?
Korvaako kone ihmistyön?
Digitalisaatio uhkaa Etlan tutkimuksen mukaan kolmannesta suomalaisten ammateista. Kuinka uhattu on mallin tai toimitusjohtajan ammatti? Nuoret ammattilaiset pohtivat, miltä tulevaisuus näyttää. Toimittaja: Tanja Vasama, kuvaus: Ville Männikkö, leikkaus: Janne Elkki

Käytetyistä maatalouskoneista se lähti.

Antti Seppälä yritti myydä verkkopalvelussa maatalouskoneita, joille ei ollut enää käyttöä vanhempien kotitilalla Valkealassa. Ei ollut helppoa. Nuori tradenomi päätteli, että homma pitäisi tehdä vielä paremmin ja helpommin.

Päässä alkoi muhia liikeidea. Siinä kaupan ei tosin suinkaan olisi maatalouskoneita vaan – muotia. Tarvittaisiin uudenlainen mobiilisovellus.

On syyskuinen maanantaiaamu Vanhalla ylioppilastalolla Helsingin keskustassa. Seppälä seuraa taustalla, kun meikkaaja–maskeeraaja Henna Haapala suihkauttaa malli Laura Roivaisen hiuksiin lisää lakkaa. Vaatesuunnittelija Riikka Ikäheimo asettelee Roivaisen päällä olevan pitsisen uniikki-iltapuvun helmaa, valokuvaaja Nikita Tikka viimeistelee valoja kohdalleen.

Seppälän unelma omasta palvelusovelluksesta on käymässä toteen. Nuorten suomalaissuunnittelijoiden designia ja laadukasta kierrätysmuotia välittävä mobiilisovellus Swappler lanseerataan yleisökäyttöön tänä syksynä. Seppälän mukaan se auttaa myyjät ja ostajat löytämään toisensa entistä helpommin.

Aalto-yliopiston yrityskiihdyttämöön osallistuva Seppälä kehittää nyt sitä, mitä Suomeen on kipeästi kaivattu: digitaalisuudelle perustuvia uusia liiketoimintamalleja. Juuri hänenlaistensa startup-yrittäjien toivotaan synnyttävän Suomeen työtä, kun keskivertoisia kuukausipalkkatöitä katoaa kiihtyvää vauhtia ja kokonaiset ammatit ovat vaarassa hävitä.

ville männikkö
Laura Roivainen esittelee kameralle uniikki-iltapukua. Malli on Etlan mukaan yhdeksänneksi uhatuin ammatti. "Uskoisin, että digitalisaatio vaikuttaa enemmän katalogimallin töihin 3D-tulostuksen myötä. Catwalk-mallit tekevät samalla lailla töitä myös tulevaisuudessa", mallin töitä sivutoimisesti tekevä viestinnän opiskelija sanoo.
Laura Roivainen esittelee kameralle uniikki-iltapukua. Malli on Etlan mukaan yhdeksänneksi uhatuin ammatti. "Uskoisin, että digitalisaatio vaikuttaa enemmän katalogimallin töihin 3D-tulostuksen myötä. Catwalk-mallit tekevät samalla lailla töitä myös tulevaisuudessa", mallin töitä sivutoimisesti tekevä viestinnän opiskelija sanoo.

Amerikkalainen taloustieteilijä Jeremy Rifkin kirjoitti jo 20 vuotta sitten klassikkoteoksensa Työn loppu. Kirjan sanoma oli, että teknologia ja automatisaatio korvaavat suuren osan ihmistyöstä ja työpaikkoja riittää vain pienelle tietotyöläisten eliitille.

Teolliseen vallankumoukseen verrattava murros on kuitenkin käsillä vasta nyt, kun tieto- ja viestintäteknologia on ottanut viime vuosina valtavia harppauksia. Suuret digitaaliset tietovarastot ja analytiikka mahdollistavat ihmistyön korvaamisen esimerkiksi kirjanpidon kaltaisissa rutiiniaivotöissä, mutta myös luovissa ei-rutiininomaisissa tehtävissä.

Työelämälle seuraukset ovat huimat: Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan tietokoneistuminen uhkaa kolmannesta Suomen nykyammateista. Etlan esikuvana käyttämä Oxfordin yliopiston tutkimus taas laski, että Yhdysvalloissa lähes puolet ammateista on vaarassa.

Eniten uhattuina ovat matalapalkkaiset, vähemmän koulutetut ja teollisuustyöntekijät, mutta myös rutiininomaiset tietotyöt. Kaikkein uhatuimpia ovat puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät, joiden työ on 99 prosentin todennäköisyydellä häviämässä tai olennaisesti muuttumassa 10–20 vuoden kuluessa. Vaarassa olevien ammattien kärkitiloja pitävät monet muutkin toimistotyöläiset.

Mutta mistä löytyvät tulevaisuuden työt?

Tätä monet vanhemmat kysyvät usein Etla-tutkimuksen toiselta tekijältä Petri Rouviselta. Hänen mukaansa lupaavia tulevaisuuden ammatteja kannattaa miettiä siitä näkökulmasta, mitkä tehtävät ovat koneelle vaikeita 20 vuodenkin päästä.

Rouvinen on luokitellut tällaiset työt kuuteen luokkaan:

Ihmiselle jäävät luovuutta, intuitiota ja keksimistä vaativat työt, sillä edistyneimmätkään tietokoneet eivät ajattele aidon itsenäisesti. Ihmisten tonttia ovat myös sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuvat tehtävät. Ihmisen aistit ja motoriikkakin ovat ylivertaisia koneisiin verrattuna, joten rakennustyömailla robotti tuskin kiipeää tikapuita pitkin katolle vielä pitkään aikaan.

Myöskään moraaliin ja politiikkaan liittyviä töitä ei voida – eikä haluta – automatisoida. Lisäksi motivoinnissa, opetuksessa ja viihteessä ihmisiä tarvittaneen aina: ihmiset kaipaavat toisen ihmisen ohjausta niin opiskelussa kuin jumppasalilla.

"Personal trainerien kysyntä todistaa, että ihmisenä olemme sosiaalisia eläimiä. Personal trainerista on tullut erittäin tunnustettu ammatti", Rouvinen sanoo.

Lopuksi töitä tarjoaa tulevaisuudessa myös itse tekniikka. Yhteiskunnan teknistyminen luo uusia tarpeita, ja ihmistä tarvitaan keksimään ja kehittämään siihen tarvittavaa tekniikkaa.

Etlan ammattilistauksessa vähiten uhattujen ammattien kärkeä pitävät ravitsemusalan erityisasiantuntijat ja hotellinjohtajat. Niitä seuraavat monet sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan työpaikat.

Juuri luovuuteen, keksimiseen ja tekniikkaan liittyviä töitä tekee Ylioppilastalolle kokoontunut Swapplerin tämänkertainenkin kuvaustiimi. Esimerkiksi valokuvaaja Tikan ja vaatesuunnittelija Ikäheimon ammatit kuuluvat vähiten uhattujen ammattien joukkoon. Samoin markkinointijohtajan työ, jota Swapplerin markkinointi- ja some-vastaava Sarianne Solio hoitaa.

Mutta markkinoinnissakin työn sisältö muuttuu jatkuvasti.

"Kun kaikki sähköistyy, digitalisoituu ja mobilisoituu, yksi ihminen pystyy tekemään sitä markkinointia, mikä on aiemmin ollut monen ihmisen tehtävänä", tradenomiksi juuri valmistuva Solio sanoo. "Markkinointi muuttuu vuodessakin ihan kauheasti. Nyt on esimerkiksi tullut tieto, että kaikenkokoiset yritykset voivat alkaa ostaa mainostilaa [yhteisökuvapalvelu] Instagramista. Sosiaalinen media on todella tärkeää."

Digitaalisuus siis muuttaa työnkuvaa, mutta ihmiselle riittää töitä myös tulevaisuudessa.

Samaa sanoo Etlatiedon toimitusjohtaja Rouvinen. Hän korostaa, että Etlan tekemä ammattilistaus keskittyy puhtaasti teknologian tuomiin mahdollisuuksiin korvata ihmistyötä. Se ei ota huomioon sitä, miten ammatit kehittyvät. Uusi tekniikka sitä paitsi myös luo työpaikkoja.

"Kyse on siitä, että ihmisen ja koneen vuorovaikutus lisääntyy. Tehtävät pilkkoutuvat, ja osa tehtävistä siirtyy koneelle. Ei välttämättä riitä, että kone voisi korvata jonkun ihmisen työstä 86 prosenttia. Jos se ihmiselle jäävä 14 prosentin osuus on tärkein, työhön voidaan yhä palkata ihminen."

Ajatushautomo Demoksen Johannes Koponen ottaa esimerkin: vaikka myyjän työ on yksi uhatuimmista ammateista, se ei tarkoita ammattikunnan täydellistä katoamista.

"Myyjästä voi tulla vaikka kuudesta automaattikassasta vastaava kassacontroller tai kirjanpitäjästä automatisoidun kirjanpidon valvoja", ennakointia Demoksessa johtava Koponen visioi.

"Ja jos me emme asiakkaina tykkää siitä, että kaupassa ei ole ihmisiä, totta kai myyjiä tulee, jos asiakkailla on vain halu maksaa heistä. Viime kädessä kyse on aina ihmisistä ja heidän haluistaan", Rouvinen sanoo.

Selvää on se, että tulevaisuudessa töitä on huippuosaajille. Pelkän peruskoulun käyneille ei ole 15 vuoden päästä tarjolla juuri mitään työpaikkoja, opetus- ja kulttuuriministeriön trendiennuste toteaa.

"Hyvin todennäköisesti ollaan maailmassa, jossa jotkut huiput tienaavat tosi paljon ja kohtalaisen hyvät eivät paljon mitään", Koponen sanoo.

Mutta vaikka digitalisaatio uhkaa eniten matalapalkka-aloja ja vähemmän koulutettuja työntekijöitä, korkeasti koulutetutkaan eivät ole välttämättä turvassa.

Rouvinen on visioinut ekonomien näkymiä. Turvatuimmassa päässä ovat henkilöstö-, koulutus ja kehitysjohtajan sekä tietojärjestelmäanalyytikon ja markkinointi- ja myyntijohtajan töitä tekevät ekonomit. Sen sijaan luottoanalyytikon, kirjanpitäjän, tilintarkastajan, vakuutusmyyjän ja lainajohtajan tehtävät käyvät 15–20 vuoden kuluessa erittäin uhanalaisiksi.

Tulevaisuutta miettiessä kannattaa katsoa pidemmälle kuin nykytilannetta ja niiden ammattien listaa, joissa tekijöistä on parhaillaan pulaa. Seuraavan aukeaman ammattilistauksista käy ilmi, että Suomessa on nyt suuri pula puhelin- ja asiakaskeskuksien myyjistä, mutta sama ammatti on kaikkein uhatuin 10–20 vuoden säteellä.

"Vaikka ennuste olisikin oikea, eli tehtävän päälle vedettäisiin ruksit 20 vuoden päästä, voi seuraavalle 15 vuodelle töitä vielä olla. Teknologia voi ottaa harppauksen äkisti. Jos lapset alkaisivat nyt puhua ryhtymisestä puhelin- ja asiakaskeskusten myyjäksi, sanoisin kyllä, että oletteko tosissanne", Rouvinen pohtii.

Ville Männikkö
Kone ei voi korvata ihmisten johtamista ja tiimityön vetämistä, mutta esimerkiksi rekrytointi tehostuu, yrittäjä Antti Seppälä arvioi.
Kone ei voi korvata ihmisten johtamista ja tiimityön vetämistä, mutta esimerkiksi rekrytointi tehostuu, yrittäjä Antti Seppälä arvioi.

Swapplerin toimitusjohtaja Antti Seppälä, 27, ei tiedä vielä lainkaan, mikä hänestä tulee "isona". Hän laittaa kaikki paukut yritykseensä, jonka neuvonantajiksi on tullut kokeneempia eri alojen bisnesosaajia.

"Mitään urapolkua ei ole muuta kuin että tehdään mahdollisimman hyvä palvelu hyvällä porukalla", sanoo Seppälä, joka suunnittelee jo Swapplerin lanseerausta ulkomailla: ensin Barcelossa, myöhemmin Lontoossa, Milanossa ja Pariisissa.

Jos konsepti on toimiva, on periaatteessa mahdollista, että pieneltäkin markkina-alueelta tuleva yritys skaalautuu digimaailmassa nopeasti vaikka maailmanlaajuiseksi menetykseksi.

Se ei silti tarkoita, että jopa miljardien arvoiseksi paisuva yritys tarjoaisi tuhansia työpaikkoja. Kun Facebook osti Instagramin yli miljardilla dollarilla vuonna 2012, Instagramilla oli 13 työntekijää.

Keskiverto kuukausipalkkainen työ on auttamatta vähentymässä.

Ylioppilastalon kuvausporukasta kukaan ei nauti kuukausipalkkaa, vaan tulot koostuvat monista virroista. Seppälän tuoreimmat tulot ovat musiikki- ja mainosvideobisneksestä.

"Muutamassa vuodessa olen siirtynyt maailman vanhimpiin kuuluvasta ammatista palvelualan ja muodin pariin", Seppälä naurahtaa ja viittaa maaseututaustaansa.

"Jos nyt pitäisi sanoa oma ammatti, sanoisin varmaan palvelunkehittäjä tai mobiilisovelluksen kehittäjä."

Vielä vuosituhannen vaihteessa tämänkaltaisten mobiilisovellusten kehittäjät olivat harvassa. Eikä Seppälän mukaan ole edes varmaa, onko 15 vuoden päästä enää olemassa älypuhelimia siinä mielessä kuin me ne nyt ymmärrämme.

Nuori yrittäjä arvioi, että tulevaisuuden ammatit kehittyvät edelleen niistä töistä, joita teknistyvä yhteiskuntamme parhaillaan synnyttää.

Vielä kymmenen vuotta sitten ajatus sosiaalista mediaa työkseen hoitavasta some-koordinaattoriksi olisi ollut absurdi. Nyt se on Swapplerin kaltaisissa startupeissa itsestäänselvyys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!