Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö yövuorosta palaavan hoitaa sairasta lasta? Asiantuntija vastaa

Ura
 
Helsingin Sanomat

Työskentelen toimistoaikoina, ja puolisollani on kolmivuorotyö. Meillä on parivuotias lapsi. Kun lapsi on sairastunut, en ole saanut työnantajaltani lupaa jäädä kotiin, koska puolisoni on kotona. Pitääkö aamulla yövuorosta kotiin palaavan puolison hoitaa lasta, vaikka hän on väsynyt ja tarvitsisi lepoa?

"Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata, kun hänen perheeseensä kuuluva alle 10-vuotias lapsi sairastuu. Tilapäistä hoitovapaata voi lain mukaan saada neljä työpäivää kerrallaan, ja se on palkatonta.

Monissa työehtosopimuksissa tilapäisestä poissaolosta on kuitenkin sovittu lakia reilummin. Yleensä sopimukset määrittelevät, että työnantaja maksaa palkkaa enintään kolmelta päivältä, kun työntekijän lapsi sairastuu.

Useimmiten työntekijä voi siis jäädä kotiin hoitamaan sairastunutta lasta, mutta työnantajan ei välttämättä tarvitse maksaa palkkaa. Se riippuu työehtosopimuksen sisällöstä.

Osassa työehtosopimuksia palkanmaksun edellytyksenä on se, että toinen huoltajista on estynyt hoitamasta lasta oman ansiotyönsä takia.

Lapsen vanhemmat voivat jakaa tilapäisen hoitovapaan keskenään haluamallaan tavalla, esimerkiksi hoitamalla lasta vuoropäivin tai toinen aamu- ja toinen iltapäivällä.

Kerrallaan lasta voi hoitaa kuitenkin vain toinen vanhemmista. Jos toinen vanhemmista on kotona ja voi hoitaa lasta, ei työssä olevalla ole näin ollen oikeutta tilapäiseen hoitovapaaseen, ellei kotona oleva vanhempi ole itse sairas tai tee töitä kotona.

Kysyjän tilanteessa ei ole kyse edellä mainitusta. Siksi yövuorosta palavaan pitää hoitaa lasta, jos päivävuoroa tekevä vanhempi ei sovi työnantajansa kanssa palkattomasta vapaasta.

Vastaavanlaisesta tapauksesta on työtuomioistuimen päätös. Sen mukaan työnantajan ei tarvinnut maksaa palkkaa kotiin jääneelle vanhemmalle, koska kotona oli myös tämän yövuorosta palannut puoliso.

Työntekijän on esitettävä luotettava selvitys tilapäisen hoitovapaan perusteesta, jos työnantaja sitä pyytää."

 

Sanna Mannonen
lakimies
Palvelualojen ammattiliitto Pam

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!