Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yt-kriisi koskee koko yhteisöä

Jokainen valitsee oman selviytymisstrategiansa. Avoimuus auttaa kaikkia, sanoo asiantuntija.

Ura
 
Boris Stefanov HS
Kuva: Boris Stefanov HS

Yt-neuvottelut on yksi suurimmista kriiseistä, mitä työyhteisö kohtaa. Tilanne vaikuttaa ensisijaisesti työntekijöihin, mutta heidän kauttaan myös työhön, asiakkaisiin, sidosryhmiin ja yhteistyökumppaneihin. "Loppujen lopuksi työyhteisön toimintatapaan ja imagoon vaikuttaa enemmän se, miten asiat tehdään kuin se, mitä tehdään", sanoo organisaatiokonsultti Jorma Ahonen.

"Työpaikoilla ajatellaan usein, että kunhan kestämme tämän ajan ja teemme hankalat päätökset, sitten saadaan uutta tsemppiä työhön. Se ei kuitenkaan aina toimi", hän toteaa.

Potkujen pelko vaikuttaa ihmisiin eri tavoin ja he valitsevat erilaisia selviytymisstrategioita. "Jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin ja työt tulisivat hoidetuksi, vaikeistakin asioista olisi hyvä puhua avoimesti", hän sanoo.

Yhden tapa käsitellä pelkojaan on uppoutua työhön ja sulkea yt-neuvottelut mielestään. Ahosen mukaan on hyvä jos ihminen kykenee säilyttämään toimintakykynsä.

Toinen purkaa tuntemuksiaan ja stressioireitaan esimerkiksi Facebookissa ja saa siellä vertaistukea. Facebook-keskustelujen seuraaminen saattaa auttaa niitä, jotka eivät itse pysty puhumaan peloistaan yhtä avoimesti.

Ahosen mukaan on hyvä, että ihminen ei jää tunteidensa kanssa yksin.

Hän muistuttaa kuitenkin, että julkiset viestit saattavat myöhemmin kaduttaa.

Kolmas ei puhu peloistaan, mutta tarkkailee pomoa hississä ja tekee päätelmiä hänen tavastaan toivottaa hyvää huomenta. Jos välit pomoon ovat hyvät, Ahosen mielestä asian voisi ottaa jopa suoraan puheeksi. Se voisi helpottaa molempien oloa.

Neljäs tapa reagoida on, että ihminen ei puhu peloistaan kotona eikä työpaikalla, mutta hakee työterveyslääkäriltä lääkkeitä ahdistukseen. Ahonen muistuttaa, että ihmiset viestivät kuitenkin tahtomattaan omia olotilojaan, jotka läheisimmät vaistoavat. "Lapset ovat erityisen taitavia lukemaan vanhempiaan ja jäävät yksin hämmennyksen kanssa. Kannattaa miettiä, miten asiasta voi puhua niin, että ei huolestuta perheenjäseniä liikaa", Ahonen sanoo.

Hän suosittelee kuitenkin hakemaan ammatillista keskusteluapua, jos tuntuu siltä, että rasittaa ystäviä liikaa tai että nämä keskustelut eivät riitä.

Vertaistuki saattaa kuitenkin olla työyhteisölle hyväksi.

Ihmiset pyrkivät Ahosen mukaan pitämään joskus tarpeettomastikin yllä "ei tunnu missään -fasadia". Omista tunteista puhuminen voi olla yllättävän palkitsevaa. "Keskimäärin ihmiset pitävät meidän inhimillisistä puolistamme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!