Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiimityötä on tehty työpaikoilla jo vuosia, mutta kuinka iso osa siitä on todellista ryhmätyötä?

Ura
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Tiimityötä on tehty työpaikoilla jo vuosia, mutta kuinka iso osa siitä on todellista ryhmätyötä? Tiimin jäsenet tekevät usein kukin omaa työtään, kyllä vierekkäin istuen, mutta jopa toistensa kanssa kilpaillen. Ryhmähenkeä puhallellaan yhteisissä palavereissa ja kehityspäivillä.

Sitä paitsi toiset voimat vetävät näinä aikoina vastakkaiseen suuntaan, eli yksintekemiseen.

Palkkatöistä sysitään yrittäjäksi, siis tee se itse -työpaikkaan. Yliopisto-opintoja voi suorittaa etänä omasta työhuoneesta, eli tee se itse -luentosalista. Työsuhteessakin hoituu nykyisin yksin moni sellainen asia, jossa ennen oli kanssakäymistä toisen tai toisten kanssa. Helsingin Sanomissa 4.10. haastateltu psykologi Manne Pyykkö on kehittänyt sovelluksen, jonka avulla myyjä voi kouluttaa itse itseään.

Moni pelkää näiden ilmiöiden lopputuloksena olevan tämän: jään yksin. Mutta kun uusi sukupolvi ottaa ohjat käsiinsä, yksinpuuhailu voi vanhemman polven mielessä alkaa kangastella kaihoisana muistona menneisyydestä.

Työelämä muuttunee toden teolla, kun sinne astuvat ne, jotka pääsevät ensi vuonna käyttöön otettavan uuden opetussuunnitelman piiriin. Tiedättekö, he, jotka pyytävät nykyisin ruokapöydän ääressä apua matikanläksyihin. Kun opetus uudistuu, isä tai äiti ei enää auta, vaan keittiöissä kokoontuu iltaisin läksytiimi.

Ensi syksystä lähtien oppimisesta tulee usean oppilaan yhteinen projekti, erityisasiantuntija Jaakko Salo OAJ:stä toteaa Opettaja-lehdessä. Tiimityöt ja yhteiset projektit lisääntyvät, opettajista tulee mentoreita.

Uutta kasvatustieteellistä ajattelua on, että älykkyys ja luovuus ovat yhteisön ominaisuuksia, eivät yksilöiden yksin. Näin totesi kasvatustieteen professori Kai Hakkarainen Helsingin Sanomissa (1.10.) ja esitti, että että oppilaiden tulee keskittyä auttamaan toisiaan.

Kun tällaisessa mielenmaisemassa kasvanut porukka alkaa hoitaa asioita, syntyy toivottavasti niitä synergiaetuja, joista puhetta on riittänyt, siis yhteen lyötyjen päiden yhteisölle tuottamaa todellista lisähyötyä.

Tulee mieleen tulevaisuuden visioista tuttu käsite parviäly.

Kirjailija Alastair Reynoldsin tieteistrilogiassa (Revelation Space, Redemption Ark, Absolution Gap) ajattelunsa ja mielensä yhteiseksi tietoisuudeksi yhdistänyt parviyhteisö edistyy nopeammin kuin niiden yhteisö, jotka ovat jättäytyneet parven ulkopuolelle. Kirjassa ne, jotka ovat kerran liittyneet parveen, eivät pysty sen jälkeen enää elämään yksin, itsenäisesti.

Ihmisellä on luja kaipuu yhteyteen. Sosiaalinen media on meidät jo tenhonnut. Parviälyä odotellessa oppikaamme lapsiltamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!