Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä opeilla voit onnistua kasvuyrittäjänä, neuvoo startup-yrittäjäksi ryhtynyt psykologi

Psykologi Manne Pyykkö perusti startupin, joka haluaa räjäyttää valmennusbisneksen

Ura
 
Startupin perustanut psykologi: "Yritysten tukeminen on valtion monopoli"
Startupin perustanut psykologi: "Yritysten tukeminen on valtion monopoli"
Kasvuyrittäjiä pitäksi tukea muullakin kuin rahalla, sanoo psykologi Manne Pyykkö, jonka startup yrittää räjäyttää valmennusbisneksen. Toimittaja: Jaakko Lyytinen, kuvaus: Sirpa Räihä, leikkaus: Jani Viskari

'Haluamme räjäyttää valmennusbisneksen", Teemu Huttunen sanoo. Hän pitelee kädessään tavallista älypuhelinta, jonka avulla räjäytys on tarkoitus toteuttaa. Huttunen painaa kuvaketta ja käynnistää Bizmind-nimisen sovelluksen, jonka hän on kehittänyt yhdessä Manne Pyykön ja koodari Joose Vettenrannan kanssa.

Huttunen, 39, on firman toimitusjohtaja ja myyntimies, taustaltaan diplomi-insinööri ja kauppatieteilijä. Pyykkö, 44, on psykologi, joka on erikoistunut psykometriikkaan. Se tarkoittaa psykologisten kykyjen ja taipumusten mittaamista.

Huttunen pyyhkäisee näyttöä. Kännykän ruudulle ilmestyy valikko, jolla määritellään asiakasta. Onko kyseessä pikkutarkka ja varmisteleva vai värikäs ja innokas tyyppi? Onko asiakas asiakeskeinen vai ihmiskeskeinen, mukautuva vai hallitseva? Kun käyttäjä on syöttänyt kuvauksen, Bizmind antaa pari vihjettä. Ne perustuvat asiakkaan profiilin lisäksi myyjän omiin ominaisuuksiin.

Bizmind on puhelimeen pakattu henkilökohtainen valmentaja, joka opastaa yrittäjää tai myyjää oppimaan omista kokemuksistaan. Sovellus näyttää yksinkertaiselta, mutta se pohjautuu myynnin psykologialle ja käyttäytymistieteelle, joihin Manne Pyykkö on perehtynyt parikymmentä vuotta.

Sirpa Räihä HS
Teemu Huttunen (vas.) ja Manne Pyykkö ovat perustaneet startup-yrityksen, joka yrittää mullistaa valmennusbisneksen.
Teemu Huttunen (vas.) ja Manne Pyykkö ovat perustaneet startup-yrityksen, joka yrittää mullistaa valmennusbisneksen.

Bizmind on vasta kokeiluasteella, mutta Pyykkö ja Huttunen väittävät, että siitä voi tulla myyjälle tai yrittäjälle hyödyllisempi kuin valmennuksesta, joka maksaa tuhansia euroja ja vie myyntiaikaa.

"Nyt valmennus toimii niin, että joku sotasankari kiipeää lavalle ja kertoo tarinansa kahdenkymmenen vuoden takaa eri toimialalta. Sitten porukka menee toimistolle ja yrittää ammentaa esityksestä jotain", Huttunen sanoo. Gurujen neuvot höyrystyvät arjessa, jos niihin ei liity jotain hyötysovellusta.

"Meidän pointtimme on saada ihmiset oppimaan jokaisesta asiakastapaamisestaan", Pyykkö sanoo.

Myös Bizmindin luojat yrittävät oppia asiakkailtaan kehittäessään sovellusta. Näin startupit nykyään toimivat. Teknofirman voi panna pystyyn paljon pienemmällä summalla kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Sitten alkaa loputon kehittäminen.

Kasvuyrityksen onnistuminen on silti hyvin epävarmaa. Pyykkö on pohtinut aihetta niin paljon, että hän kirjoitti yrittämisen ohessa kirjan Onnistu kasvuyrittäjänä. Nämä ovat Pyykön mukaan viisi kasvuyrittäjän tärkeintä oppia.

Aloita asiakkaan ongelmasta

Aloittelevaa yrittäjää neuvotaan valitsemaan huolella, mihin bisnekseen kannattaa mennä. Kannattaa välttää taantuvia toimialoja, joissa taistelu elintilasta on jo valmiiksi veristä. Yhtä paha virhe on tuotteen kehittäminen ilman asiakkaan ajattelemista alusta lähtien, Pyykkö sanoo. Ennen tuotekehitystä on mietittävä kahta kriittistä kysymystä: Mihin ongelmaan tämä tuote tai palvelu on ratkaisu? Onko asiakas oikeasti valmis maksamaan tuotteesta?

"Tyypillinen lähtökohta on, että tässä meillä on teknologia, joka etsii ongelmaa. Se voi olla vaarallinen tie. Teknologia voi vanhentua. Siksi pitää ennemmin löytää ongelma, johon teknologia on ratkaisu", Pyykkö sanoo.

Kuka?

Kasvuyritystä pyörittävä psykologi Manne Pyykkö

 syntynyt vuonna 1971

 Psykologi, erikoistunut myyntiin ja

psykometriikkaan.

 Työskennellyt

konsulttina ja yritysvalmentajana.

 Bizmind-startupin perustajaosakas.

 Julkaissut neljä kirjaa markkinoinnista ja yrittäjyydestä, tuorein Onnistu
kasvuyrittäjänä
(2015).

 Pelasi koripalloa SM-sarjassa Torpan Pojissa 1990-luvulla.

Toinen riski on se, että yrittäjä rakastuu tuotteeseensa. "Pitää uskaltaa päästää irti tuotteesta ja oikeasti kuunnella asiakasta."

Bizmind pyrkii ratkaisemaan ongelman: miten myyjää voisi auttaa ilman perinteistä myyntivalmennusta. "Sovellus kertoo, miten oppisin systemaattisesti asiakastapaamisista."

Älä tee mitään ilman asiakasta

Vanhassa maailmassa monet tuotteet syntyivät kaavamaisen prosessin lopputuloksena. Se johti ylitarjontaan palveluista, joille ei ole kysyntää.

Startup-maailmassa useimmat yritykset noudattavat nykyään toisenlaista mallia, jota kutsutaan lean-ajatteluksi. Termi tulee englannin kielen lean-termistä, joka tarkoittaa kilpailukykyistä tai niukkaa. Lean startup -filosofian keskeinen kehittäjä on Piilaaksossa vaikuttava Eric Ries. Lean-ajattelussa arvokasta on se, mistä on hyötyä asiakkaalle. Kaikki muu on hävikkiä.

Käytännössä Lean-ajattelu tarkoittaa sitä, että kasvuyrittäjän pitää uskaltaa testata liikeideaansa puolivalmiina ja ottaa asiakkaat mukaan tuotekehitykseen. Se ei tarkoita pelkästään asiakkaiden kuuntelemista, vaan heidän kanssaan tekemistä.

Pyykkö esittää vertauksen. Kuvitellaan, että keksijä haluaisi rakentaa uudenlaisen auton. Hän hankkii tarvittavat osat ja hitsailee pajassaan, kunnes saa lopulta auton valmiiksi. Sitten käykin ilmi, ettei kukaan halua ostaa juuri tällaista autoa.

Lean-ajattelun mukaista olisi ensin rakentaa vaikka rullalauta ja panna se jakoon. Jos asiakkaat ovat valmiita maksamaan, siitä voisi jalostaa potkulaudan, siitä edelleen polkupyörän, moottoripyörän ja lopulta auton – jos sellaiselle on kysyntää.

"Kysymys ei kuulu, voidaanko joku tuote tehdä, vaan pitäisikö se tehdä ja voiko sen pohjalta rakentaa menestyvän bisneksen."

Lean-ajattelussa olennaista on jatkuva ja nopea oppiminen. Epäonnistuminen on osa oppimista. Enää ei tarvita kalliita markkinatutkimuksia vaan kokeilemisen kulttuuria. Se tarkoittaa myös, ettei tuote ole koskaan varsinaisesti valmis, vaan sitä kehitetään loputtomasti asiakaskäyttäytymisen perusteella.

Parhaissa tapauksissa asiakas on tuotekehittelijä, markkinoija, yhteistyökumppani, käyttökokemusekspertti.

Juuri näin Pyykkö ja Huttunen pyrkivät toimimaan. Bizmindin ominaisuudet ovat menneet monta kertaa uusiksi.

Älä palkkaa kahta basistia

Manne Pyykön mielestä media on luonut startup-yritysten ympärille "henkiinjäämisharhan". Kun menestysfirmoista kerrotaan julkisuudessa, onnistumisen mahdollisuuksia yliarvioidaan. Hyvistä ideoista ja kovasta työstä huolimatta yhdeksän kymmenestä epäonnistuu.

Miten yrittäjä voi parantaa onnistumisensa edellytyksiä?

Yrittäjällä on Pyykön mukaan oltava päässään koko ajan neljä lippalakkia: Hänen on oltava myyjä, koska ilman asiakkaita ei ole mitään. Hänen on oltava tekijä, sillä muuten ei ole tuotetta. Hänen on oltava johtaja, joka pitää langat käsissään. Lisäksi hänen on oltava sijoittaja, joka varmistaa että jotain jää viivan alle.

Harva ihminen täyttää kaikkia rooleja. Siksi kannattaa etsiä kumppaneita, jotka ovat tarpeeksi erilaisia. Pyykkö on itse pyöritellyt yritysideoita toisten valmentajien ja konsulttien kanssa, mutta törmännyt siihen, että "bändissä on useampi basisti, mutta ei muita soittajia".

Yrittäjän kannattaa etsiä kumppaneita eri suunnista ja opetella tekemään yhdessä. "Tee mieluummin pieniä juttuja tiimissä kuin isoja juttuja yksin."

Samaan aikaan yrittäjän pitää tunnistaa omat vahvuutensa ja käyttää niitä. "Jos kasvuyrittäjä ei pelaa vahvuuksillaan, hän on kuin nyrkkeilijä, joka ei lyö kehässä kertaakaan."

Kehitä taikajuoma tai hammasharja

Jos yritys haluaa kasvaa ja menestyä, sen on luotava kilpailuetu. Sen pitää Pyykön mukaan olla jotain aineetonta, ainutkertaista ja vaikeasti kopioitavaa. Kaikki konkreettinen, kuten laitteet, on kopioitavissa.

Monen startupin menestys on perustunut oman algoritmin tai kaavan kehittämiseen. Tällainen salaiseen reseptiin perustuva "taikajuoma" voi olla hyvin arvokas alussa ennen kuin kopioijat ehtivät apajille.

Menestyneimmät palvelut saavuttavat niin sanotun hammasharjapotentiaalin: niitä käytetään säännöllisesti, mielellään monta kertaa päivässä. Facebook tai Twitter täyttävät ihmisten joutohetket tehokkaasti.

Tottumuksen luominen on kuitenkin vaikeaa, sillä vanhat tavat ovat uusien vihollisia.

"Kaiken avain on tapakäyttäytyminen", Pyykkö sanoo.

Sovelluksen pitää olla helppokäyttöinen ja sen käyttämisestä pitää seurata jokin palkinto.

"Tavat tekevät meistä lojaaleja. Ihmiset käyttävät Googlea automaattisesti, ajattelemattaan."

Pyykkö ja Huttunen yrittävät tehdä Bizmindista mahdollisimman yksinkertaisen, jotta sen käyttämisestä tulisi myyjälle automaattinen tapa, joka vaatii vain muutaman pyyhkäisyn ennen palaveria ja heti sen jälkeen.

Ilman myyntiä ei ole mitään

Kasvuyritysten perustajat ovat harvoin taustaltaan myynnin ammattilaisia. Jos yrittäjä on hyvin voimakastahtoinen ja suora, se voi koitua kohtaloksi myyntitapaamisessa. Jos taas yrittäjä on itsekseen viihtyvä keksijätyyppi, jo ajatus asiakaskäynnistä voi aiheuttaa hengenahdistusta.

Yrittäjän pakko oppia myymään, jos haluaa pysyä hengissä. Hyväksi myyjäksi voi opetella, kunhan opettelee tuntemaan itsensä. "Hyvä myyjä tuntee ärsytyskynnyksensä ja osaa arvioida, miten muut kokevat hänen käytöksensä", Pyykkö sanoo.

Yrittäjän on opittava sietämään myös torjutuksi tulemista vaipumatta epätoivoon. Toistuva torjunta herättää kovanahkaisessakin häpeää ja turhautumista. Selvitäkseen yrittäjä voi syyttää joko itseään tai ulkopuolisia tekijöitä. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

Jos syyttää itseään, saattaa sisuuntua ja oppia virheistään. Mutta pahimmillaan itsesyytökset johtavat ahdistukseen ja itsetunnon romahdukseen.

Jos taas vikaa etsii ympäristöstään, se auttaa usein jatkamaan saman tien. Mutta silloin ei välttämättä kehity eikä opi kantamaan vastuuta. Paras lähestymistapa on jossain puolivälissä.

Bizmindin tarina on vasta alussa. "Rullalauta" on pantu markkinoille ja kokeiluasiakkaat ovat olleet innoissaan. Firma on saanut taakseen muutaman yksityisen sijoittajan ja sijoitusyhtiön sekä lainaa Tekesiltä.

Alkamassa on kriittinen vaihe, jossa tuotetta pitäisi kehittää asiakkaiden avulla kohti varsinaista kaupallista versiota. Samalla sitä pitää myydä, jotta rahat riittävät siihen asti, että oma bisnesmalli löytyy ja varsinainen monistaminen voi alkaa.

Useimmat startupit eivät koskaan pääse sinne asti.

Huttusen ja Pyykön mukaan maailmalla ei ole yhtään täysin vastaavaa tuotetta. Bizmind ei kilpaile pelien tai sosiaalisen median kanssa ihmisten vapaa-ajasta, vaan työajasta.

"Vapaa-aikana ihmiset räpläävät jatkuvasti erilaisia kännykkäsovelluksia, mutta töitä varten niitä on vain vähän tarjolla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!