Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka voi opiskella ja saada ansiosidonnaista?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Jäin työttömäksi ja haluaisin alkaa opiskella.
Voinko jatkaa keskeneräisen tutkinnon suorittamista tai aloittaa uuden tutkinnon tekemisen ja saada samaan aikaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa?

 

"Työ- ja elinkeinotoimisto voi tukea työttömän työnhakijan opiskelua työttömyysetuudella eli joko ansiosidonnaisella päivärahalla, peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella, kun tietyt edellytykset täyttyvät.

Edellytyksenä on, että työtön on ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi, hän on vähintään 25-vuotias ja on TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa eli esimerkiksi opiskelu parantaa ammattitaitoa ja työllistymistä.

Koulutustarvetta arvioitaessa otetaan huomioon työttömän aiempi koulutus, työhistoria ja kotipaikkakunnan työmarkkinatilanne. Jos siis työttömällä on mahdollisuus työllistyä nykyisellä koulutuksella, opintoja ei tueta työttömyysetuudella.

Opintojen pitää olla ammatillisia eli johtaa esimerkiksi ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon tai alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon.

Lisäksi opiskelun tulee olla päätoimista. Opinnot ovat päätoimisia silloin, kun niiden tavoitteena on yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen.

Jos kyse on muista opinnoista, opintojen laajuuden on oltava vähintään viisi opintopistettä, kolme opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

Myös avoimen yliopiston opintoihin on mahdollista saada tukea. Jos taas aloittaa täysin uuden yliopistotutkinnon suorittamisen, opintoja varten pitää olla erityinen syy, jotta niitä voidaan tukea.

Työttömyysetuudella ei tueta jatkotutkintona suoritettavia opintoja, jotka johtavat lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon.

Työttömän pitää hankkia opiskelupaikka itse. Tukiaika on enintään 24 kuukautta, ja työttömällä opiskelijalla on velvollisuus pitää TE-toimisto ajan tasalla opintojen etenemisestä.

Jos opintoja tuetaan työttömyysetuudella, opinnoista ei saa opintotukea eikä opintolainaa. Työttömyysetuuden lisäksi opiskelun ajalta voidaan maksaa kulukorvausta ja työttömyysetuus korotettuna.

Työtön työnhakija saa opiskella myös sivutoimisesti ilman, että menettää työttömyysturvansa. Sivutoimista opiskelua ovat esimerkiksi opinnot, joiden laajuus on alle viisi opintopistettä opiskelukuukautta kohti."

 

Johanna Nyberg
Ylitarkastaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!