Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työolot paranevat vuosi vuodelta, mutta työympäristön fyysisistä haitoista valitetaan enemmän

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Työelämä on muuttunut, mutta vain yksi tietää, miten se on muuttunut. Tuo yksi on Tilastokeskuksen työolotutkimus, jota on tehty säännöllisin väliajoin vuodesta 1977 lähtien. Kenenkään ei kannata sanoa työelämän muutoksista mitään, jos ei ensin perehdy Tilastokeskuksen tutkijoiden Hanna Sutelan ja Anna-Maija Lehdon raporttiin Työolojen muutokset 1977–2013. Se on ainoa kattava ja luotettava katsaus suomalaisen työelämän muutoksiin.

Ei pidä uskoa median uutisoimiin kaikenlaisten etutahojen teettämiin höttökyselyihin. Niiden tarkoitus on yleensä vain pönkittää etutahon etuja ja tahoja sekä keksiä ongelmia, joita ei ole.

Toisin kuin höttökyselyt, Tilastokeskuksen työolotutkimukset osoittavat, että työelämä on parantunut ja paranee aina vaan.

Etenemis- ja kehittymismahdollisuudet työssä ovat lisääntyneet. Koulutusta on tarjolla yhä enemmän. Työn yksitoikkoisuus on vähentynyt, samoin kiireen aiheuttamat haitat ja palkaton ylityö. Mahdollisuus vaikuttaa työaikoihin on entistä suurempi. Myös tasa-arvo on kohentunut.

Vain yhdellä työelämän alueella tuntemukset ovat synkistyneet. Se työelämän alue ovat työympäristön fyysiset haitat.

Melu. Pölyt. Kylmyys. Kuumuus.

Vaikeat työasennot. Toistuvat, yksipuoliset liikkeet.

Heikko tai häikäisevä valaistus. Työympäristön rauhattomuus.

Työympäristön likaisuus. Savut, kaasut, höyryt. Tärinä.

Kaikki nämä edellä luetellut ongelmat kiusaavat suomalaisia nyt enemmän kuin 1970-luvulla.

Jokainen tietää, että fyysiset työolot ovat kohentuneet neljässäkymmenessä vuodessa jo pelkästään elinkeinorakenteen muutoksen vuoksi. Yhä useampi suomalainen on siistissä sisätyössä. Kylmyys, kaasut ja tärinä eivät taatusti ole keskimäärin lisääntyneet.

Mistä siis on kyse? Mitä ilmeisimmin odotuksista. Työelämä muuttuu koko ajan paremmaksi, mutta odotukset työelämää kohtaan kasvavat sitäkin nopeampaa vauhtia.

On varmaan hyvä niin. Tyytymättömyys on usein edellytys olojen parantamiselle. Kun jokin tavoite saavutetaan, keksitään uusi, kaukaisempi tavoite. Perille ei päästä milloinkaan.

Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!