Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko töihin ulkomaille? Keräsimme vinkit kansainväliseen työnhakuun

Verkkosivustot, rekrytointifirmat ja oma aktiivisuus auttavat alkuun.

Ura
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Työnhaku ulkomailta voi kestää pitkään. Kannattaa varautua odottamaan kutsua haastatteluun.
Työnhaku ulkomailta voi kestää pitkään. Kannattaa varautua odottamaan kutsua haastatteluun. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Yhä useampi suomalainen miettii ulkomaille muuttoa työpaikan perässä.

Viime vuonna Suomesta muutti pois noin 15 00 ihmistä, joista noin 10 000 on Suomen kansalaisia.

Mutta miten löytää tai hakea työtä Suomen rajojen ulkopuolelta, esimerkiksi Saksasta, Ruotsista tai Yhdysvalloista?

 Internetissä työnhakua helpottaa Eures-portaali, jonka EU on luonut edistämään työvoiman liikkuvuutta Euroopassa.

Eures-portaalissa on yli miljoona avointa työpaikkaa EU-maista sekä ETA-maihin kuuluvista Norjasta, Islannista ja Liechtensteinista tai Sveitsistä. Kaikki työvoimaviranomaisten kautta haettavat työpaikat ovat Euresissa, jossa on myös paljon tietoa ja ohjeita työhausta ja työmarkkinoista eri maissa.

Työpaikkoja voi hakea internetissä myös paikallisten viranomaisten sivuilta sekä yritysten kotisivuilta tai verkkoyhteisöpalveluista kuten LinkedIn tai Xing, joka on suosittu saksankielisellä alueella.

 Yleensä on hyvä olla aktiivinen eli selvittää kohdemaan oman alan yritykset ja ottaa niihin suoraan yhteyttä.

Joskus työtä kannattaa etsiä paikan päältä.

Suomalainen voi hakea työtä EU:n alueella kolme kuukautta menettämättä työttömyyskorvaustaan.

Saksa

Saksassa on paljon vapaita työpaikkoja, ja on paljon helpompi lähteä nopeasti työhaastatteluun junalla kuin lentokoneella. Saksassa on matkustajakoteja, joissa asuminen on hotellimaisen helppoa mutta melko edullista, noin 500 euroa kuukaudessa.

Saksassa työantajat käyttävät paljon rekrytointifirmoja, jotka saattavat haastatella työnhakijoita monta kertaa ennen kuin työnhakija kohtaa varsinaisen työantajan. Haastatteluvaihe saattaa kestää jopa vuoden. Työhakemuksen liitteineen on oltava muodollisesti kunnossa, esimerkiksi koulutodistuksista pitää ilman muuta olla kansainvälisesti hyväksyt versiot.

Saksassa vain isoissa kansainvälisissä yhtiöissä pärjää englannin kielellä. Moniin ammatteihin vaaditaan saksaksi suoritettu tutkinto.

Saksan työhallinnon kotisivujen osoite on www.arbeitsagentur.de.

Britannia

Facebook-ryhmä nimeltä Finnish People Living In London on hyvä tietolähde. Tarjolla on asuntoja ja työpaikkoja sekä käytännön vinkkejä, kuinka hankitaan sosiaaliturvatunnus tai pankkitili. Skotlannissa asuvilla suomalaisilla on Facebook-ryhmä Finns In Scotland.

Työpaikkoja on työvoimaviranomaisten (Jobcentre) sivuilla www.gov.uk. Myös yksityisillä työnvälitystoimistoilla on suuri rooli, ja näitä firmoja sekä muita ohjeita löytyy osoitteesta www.rec.uk.com.

Ruotsi

Eniten Suomesta muutetaan Ruotsiin, jonka talous on paremmassa kunnossa. Ruotsissa on pulaa muun muassa puhelinmyyjistä, muurareista ja maalareista.

Työnvälitysviranomaisen (www.arbetsformedlinge.se) sivuilta löytyy pitkä lista linkkejä ruotsalaisille työpaikka- ja rekrytointisivuille. Lisää ohjeita, neuvoja ja linkkejä työnhakuun saa esimerkiksi Pohjoismaiden neuvoston (norden.org) ja Work in Swedenin sivuilta (work.sweden.se).

Viro

Viron talous kasvaa, ja erityisesti it-alan firmat houkuttelevat suomalaisia osaajia. Virossa palkat ovat keskimäärin huomattavasti huonommat kuin Suomessa, mutta it-alan palkat lähestyvät jo suomalaista palkkatasoa, mikä yhdessä alhaisen hintatason kanssa voi kiehtoa suomalaisia. It-alan työpaikkoja löytyy vaikka Work in Estonia (workinestonia.com) -nettisivuilta.

Virossa työvoimapalveluista vastaa Töötukassa, jonka nettisivuilla (www.tootukassa.ee) on linkkejä muille rekrytointisivuille.

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa työntekoon vaaditaan työlupa, jonka hankkiminen voi olla vaikeaa.

Kolmen kuukauden turistiviisumilla saa tutustua maahan, mutta työlupaan vaaditaan käytännössä yhdysvaltalainen työnantaja, joka järjestää työluvan. Isot kansainväliset yritykset toki hoitavat halutun asiantuntijan työlupa-asiat ja maksut nopeasti kuntoon, mutta tavallisen leipurin tai puistotyöntekijän työnantajat eivät sitä yleensä tee.

Yksi tapa saada työlupa on voittaa arvonnassa oleskelulupa eli green card. Yhdysvallat arpoo joka vuosi 50 000 oleskelulupaa eli green cardia. Oleskelulupa-arvonta on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat syntyneet maassa, josta tulee vähän maahanmuuttajia Yhdysvaltoihin.

Arvontaan (DV-2017-ohjelma) voi parhaillaan osallistua internetissä osoitteessa www.dvlottery.state.gov. Ohjeita kannattaa noudattaa pilkuntarkasti. Haku loppuu marraskuun 3. päivä.

Green card -arvonnan varjolla huijataan paljon, joten kannattaa olla varovainen. Hakijoille ei esimerkiksi lähetetä sähköpostia, jossa kerrotaan, että sinut on valittu ja green card maksaa niin ja niin paljon. Ne ovat huijausyrityksiä. Oman hakemuksen tila pitää käydä itse tarkistamassa osoitteessa www.dvlottery.state.gov.

Työlupa-arvontaan osallistuu miljoonia hakijoita, joten prosessi on pitkä. Hakemuksen tilaa voi seurata 3.5.2016–30.9.2017. Varsinaisen oleskeluluvan saa vasta viranomaisten tekemän haastattelun jälkeen.

On myös romanttisempi tapa saada oleskelulupa ja myöhemmin Yhdysvaltain kansalaisuus: naimisiin meneminen yhdysvaltalaisen kanssa.

Englanninkielisistä maista suomalaisen on helpompi päästä töihin Kanadaan ja Australiaan, jotka pisteyttävät maahanmuuttohakemuksia. Molemmat maat suorastaan hamuavat korkeasti koulutettuja ihmisiä.

 

Lähteet: Uudenmaan TE-toimisto, Siirtolaisuusinstituutti, Eures.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!