Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda synkistely, Suomi on työelämän huippumaa

Ura
 
Tanja Vasama Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Suomi on houkuttavuudessaan oikea työelämän takapajula, jos viime viikkojen uutisia on uskominen.

Kuluneella viikolla Euroopan muuttoliikeverkosto raportoi, että Suomi ei houkuttele ulkomaalaisia asiantuntijoita töihin. Viime viikolla taas uutisoitiin, että maastamuutto Suomesta kasvaa edelleen. Maailmalle muuttavat usein juuri korkeasti koulutetut nuoret aikuiset.

Yt-Suomen huonon työtilanteen lisäksi monia risoo kotimaan ilmapiiri. "Aika karmeaa pessimismiä", kuvaili Tukholmaan töihin lähtenyt Edvard Björkenheim (HS 5.10.).

Pessimismi löi minuakin kasvoille, kun muutin viime vuonna työkomennuksen jälkeen takaisin Suomeen. Synkeä fiilis tunki kaikkialta. Suomessa agendalle mahtuu kerralla vain yksi asia. Nyt se on kansakunnan kriisi.

Siksi on pitänyt oikein pinnistellä, että Suomesta huomaa myös hyviä juttuja. Ja onhan niitä; työelämän puitteet ovat kuitenkin aika mahtavat. Esimerkiksi:

Työelämä on matalan hierarkian vuoksi melko mutkatonta – pomot hengaavat työpaikoilla yleensä samassa porukassa alaistensa kanssa. Tämä varmasti sekä parantaa ilmapiiriä että tekee työnteosta monia maita tehokkaampaa. Meillä ei myöskään diskuteerata loputtomiin vaan päätöksiä syntyy.

Huippua on sekin itsestäänselvyys, että Suomessa ura ei tyssää perheen perustamiseen. Britanniassa asuessa taisin olla jälkikasvun koululuokan ainoa äiti, joka oli kokopäivätöissä.

Suomen päiväkodeissa lapsia hoitavat koulutetut ammattilaiset, ja päivähoitojärjestelmä päihittänee laadukkuudessa aika monet verrokit – vielä ikävien säästöjen jälkeenkin. Kritiikistä huolimatta koulut tarjoavat jokaiselle eväät elämään, työelämäänkin. Suomessa on Eurostatin tilastojen mukaan EU:sta vähiten köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevia alle 16-vuotiaita.

Elämänlaatua on sekin, että työmatkaruuhkamme ovat todellisiin metropoleihin verrattuna olemattomia. Jos paikasta aamujunassa täytyy joka aamu kirjaimellisesti taistella, stressitaso on valmiiksi koholla työpäivää aloittaessa.

Totta on, että työttömyys kasvaa ja kilpailukyky on laskenut. Mutta hei, katsotaan synkistelyn sijaan tilastoja kerrankin läpi vaaleanpunaisten lasien ja uskotaan itseemme.

Suomi on Maailman talousfoorumin WEF:n mukaan maailman paras maa, kun mittatikkuna on asukkaiden inhimillinen pääoma. Se arvioi koulutus- ja taitotasoa sekä sitä, kuinka hyvin maat hyödyntävät niitä työmarkkinoilla.

Eikä kyse kai ole pelkästään taakse jääneestä loistavasta tulevaisuudesta: WEF:n tuoreen 140 maan listauksen mukaan Suomi on innovatiivisuudessa maailman toiseksi paras.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!