Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen huippujohtaja: Pomon tärkein ominaisuus on empaattisuus

Arto Hiltunen nousi pomoportaassa aina elinkeinoelämän huipulle, kunnes aivoinfarkti pakotti jättämään työn. Nyt Hiltunen jakaa johtamisneuvoja muille. Hänestä tärkeintä on empaattisuus.

Ura
 
Tämä kysymys pitää jokaiselta pomoksi haluavalta kysyä
Tämä kysymys pitää jokaiselta pomoksi haluavalta kysyä
SOK:n entinen pääjohtaja Arto Hiltunen on kirjoittanut johtamisesta jo kaksi kirjaa. Hiltunen kertoo tärkeimmän asian, jota jokaiselta esimiestehtäviin hakevalta pitäisi työhaastattelussa kysyä. Entä onko suomalainen johtaminen erityisen huonoa?

Kun Arto Hiltunen nousi 32-vuotiaana elämänsä ensimmäiselle toimitusjohtajapallille, hän joutui lähes ensitöikseen irtisanomaan runsaasti henkilökuntaa.

Alepa-kauppaketjun rankka saneerausohjelma 1990-luvun alussa oli hankala paikka. Erästä myymälän sulkemista nuori toimitusjohtaja meni perustelemaan henkilökunnalle sillä, että SOK:n hallitus oli päättänyt tehdä niin.

Se oli virhe.

Kuka?

 57-vuotias helsinkiläinen ekonomi. Teki 30-vuotisen uran SOK:lla, viimeksi pääjohtajana 2007–2009.

 Jätti paikkansa pääjohtajana aivoninfarktin jälkeen.

 Kirjoittanut eläköitymisensä jälkeen kaksi kirjaa johtamisesta. Tuore teos Johtamisesta ilmestyy huomenna maanantaina.

 Johtaa Postin ja Vehon hallituksia ja kuuluu esimerkiksi Metsäliiton, Metsä Tissuen, rakennusyhtiö SRV:n sekä Jenny

ja Antti Wihurin rahaston hallituksiin.

 Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä. Kolmen lapsenlapsen ukki.

 Omat pomomokat? Niitä on tullut niin henkilöjohtamisessa kuin liikkeenjohdossa, erityisesti yrityskaupoissa. Siitäkin Hiltunen vähän soimaa itseään, ettei SOK panostanut viime vuosikymmenellä enemmän verkkokauppaan. S-ryhmä olisi voinut laajentua vaikka muotiverkkokauppaan, mutta saksalainen Zalando on nyt vallannut Suomen markkinat.

Hiltusen esimies kuuli asiasta ja kutsui tämän puhutteluun. Sen viesti oli selvä: toimitusjohtaja ei voi mennä yrityksen hallituksen selän taakse, vaikka hallitus olikin tehnyt asiasta muodollisen päätöksen.

Jämerä palaute oli todellista käytännön johtamisoppia. Opetus oli se, että kukaan pomo ei voi sanoa toteuttavansa vain omien esimiestensä tahtoa. Pomon pitää itse näyttää uskovansa asiaansa syvästi, muuten häneltä menee auktoriteetti.

Hiltunen otti opikseen – ja eteni lopulta aina SOK:n pääjohtajaksi saakka.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin, pomokokemusta on kertynyt niin paljon, että hän haluaa jakaa kokemuksiaan muillekin ja on kirjoittanut johtamisesta jo kaksi opusta.

Kirjoittamiseen Hiltusella on aikaa, sillä hän jätti pääjohtajan paikkansa vuoden 2010 alussa ison sydänleikkauksen, laskimotukoksen ja aivoinfarktin jälkeen. Tuore teos Johtamisesta julkaistaan maanantaina.

Hiltunen on pyrkinyt kirjoittamaan teoksensa niin, että ne kävisivät käsikirjoiksi kaikille pomon hommia tekeville. Debyytti Johtamisen taito onnistui tehtävässä ilmeisen hyvin, sillä kirjasta on otettu viisi painosta.

Arto Hiltunen lienee siis oikea ihminen kertomaan, mistä hyvä pomo on tehty. Kysymys kun koskettaa jotakuinkin jokaista suomalaista työllistä: yksi tärkeimmistä syistä työpaikan vaihtoon on tutkimusten mukaan oman esimiehen toiminta.

Toisinaan kuulee jopa väitettävän, että huono johtaminen on suomalaisen työelämän suurin ongelma.

Artikkeliin liittyvät

Viisi e:tä, kuuluu Hiltusen vastaus kysymykseen hyvän pomon aineksista. Hän kiteyttää tuoreessa kirjassaan hyvän esimiehen ominaisuudet viiteen e-kirjaimella alkavaan asiaan.

Tärkeintä on Hiltusen mielestä kyky empatiaan. Pomon ei kuitenkaan tarvitse olla pehmo.

"Se ei ole höttöä vaan kykyä ymmärtää toisia ihmisiä", johtamisen ammattilainen selittää.

"Empaattisuus tarkoittaa, että johtaja aistii ja ymmärtää, mitä johdettavan alaisen tai muun sidosryhmän päässä liikkuu. Sopeuttaa johtamistilanteen toisen ihmisen ajatusmaailmaan ja arvoihin. Vain niin johtaja pystyy muodostamaan kokonaiskuvan johtamistilanteesta", Hiltunen sanoo – eikä malta olla hieman sivaltamatta tapaa, jolla Suomea nyt johdetaan.

Hiltunen toivoo, että poliittiselta nykyjohdolta ja työmarkkinaosapuolilta löytyy empatiaa:

"Että ne siinä prosessissa mukana olevat ymmärtäisivät, millaisesta näkökulmasta se toinen osapuoli asioita katselee. Tilannekuvan kiteyttämiseen liittyy nimenomaan empatian kyky. Tilannekuva näytti olevan hyvin kadoksissa jossakin vaiheessa."

Mutta ei siitä sen enempää.

Toiseksi hyvän pomon pitää olla ennustettava. Esimieheltä vaaditaan johdonmukaisuutta.

Kun pomo suhtautuu samantyyppisiin asioihin samalla tavalla ja säilyttää linjansa, hänen pöydälleen ei tarvitse tuoda kaikkia pikkujuttuja.

"Jos johtaja ei ole johdonmukainen, asiat kasaantuvat eivätkä alaiset uskalla tehdä mitään omia päätöksiä johtajan ollessa poissa", Hiltunen sanoo.

"Johdonmukaisuus ei silti tietenkään tarkoita sitä, että johtajan olisi ajettava asioita jääräpäisesti kohti tuhoa."

Tästä päästään kolmanteen e-ominaisuuteen: elastisuuteen.

Esimiehen täytyy pystyä joustamaan. Aiemmin valittua linjaa pitää voida tarvittaessa myös muuttaa, mutta silloin muutokset on pystyttävä perustelemaan.

Joskus pomon joustavuudessa on kyse niinkin pienestä asiasta kuin palaverin siirtämisestä alaisen aikatauluun sopivaksi. Toisinaan taas siitä, että pystyy joustavasti valitsemaan useita eri reittejä ja toimintatapoja päämäärään pääsemiseksi.

Yhteisesti sovituista periaatteista pomo ei saa kuitenkaan koskaan tinkiä.

Energisyyttä!

Sitä kaivataan suomalaiseltakin pomolta, vaikka meillä johtajan ei sentään tarvitse amerikkalaiseen tapaan pystyä pitämään improvisoitua ja vitsikästä puhetta mistä tahansa aiheesta vaikka keskellä yötä.

Pomosta säteilevä positiivinen energia luo motivaatiota ja lisää alaisten jaksamista.

"Ja päinvastoin: jos johtaja vain valittelee kaiken kurjuutta, se vaikuttaa nopeastikin", Hiltunen sanoo.

Viimeisin – ja kaikkein monitahoisin – e-sana on eettisyys.

On selvää, että hyvän pomon on oltava rehellinen, avoin, tasapuolinen, noudatettava lakeja ja sääntöjä. Mutta onko eettistä se, että pomo palkitsee yhtä työntekijää ja toista ei, vaikka molemmat ovat puurtaneet samalla lailla mutta toisen vastuualue vain sattuu siinä tilanteessa menestymään paremmin?

Tai onko oikein, että vaikeina aikoina johtajille jaetaan rahapalkkioita, kun muu porukka saa irtisanomislappuja?

Hiltunen huomauttaa, että asioihin löytyy usein monta näkökulmaa. Johtajia voidaan esimerkiksi rahapalkkioilla kannustaa tekemään työyhteisön kannalta välttämättömiä ratkaisuja, mutta irtisanottavien kannalta johdon palkkiot ovat kohtuuttomia, epäeettisiä ja epäloogisia.

Siksi hyvältä pomolta vaaditaan erityisesti vaikeina aikoina herkkyyttä aistia sitä, miltä asiat alaisten ja ulkopuolisten silmissä näyttävät. Sillä juuri epäloogisuus on pomon pahimpia kompastuskiviä.

"Jos asiat pystytään perustelemaan loogisesti, niin vaikeatkin muutokset ovat paremmin hyväksyttävissä."

Mutta mitä pitäisi ajatella esimiehestä, joka tekee organisaationsa kannalta loistavaa tulosta mutta kohtelee alaisiaan sikamaisesti?

Kysymys hämmentää itse empaattisuutteen pyrkinyttä Hiltusta yhä.

Tällainen alaisiaan kyykyttänyt pomo oli nykytiedon valossa esimerkiksi teknologiayhtiö Applen edesmennyt perustaja ja toimitusjohtaja Steve Jobs.

"Taloudellisesta näkökulmasta hän oli hyvä johtaja, eettisestä näkökulmasta taas huono johtaja", Hiltunen sanoo.

Hän arvelee alaisten sietäneen Jobsia ehkä siksi, että työ Applella oli niin mielekästä ja innostavaa ja taloudelliset kannusteet niin houkuttavia, että työntekijät pysyivät yhtiössä.

Tai sitten Jobsilla oli empatian kykyä enemmän kuin muilla, mutta hän vain käytti sitä äärimmäisen manipuloiden.

Pidemmän päälle tällainen pomo on kuitenkin riski myös organisaation menestykselle.

Vuonna 2011 kuollut Jobs taitaa kiinnostaa Hiltusta siksikin, että Apple-johtaja suuntasi haimasyöpään sairastuttuaankin kaiken energiansa työhön.

Aivoinfarktin kuusi vuotta sitten saanut Hiltunen valitsi toisen tien. "On parempi olla entinen johtaja kuin kuollut johtaja."

Entinen johtaja kertoo liikkeenjohdon kokemustensa lisäksi uudessa kirjassaan myös omista aroista paikoistaan.

Omaa epämukavuusaluetta ovat aina olleet esiintymiset.

Päivätyöstä luopumisesta huolimatta Hiltunen on jatkanut elinkeinoelämän vaikuttajana monien yritysten, säätiöiden ja rahastojen hallituksissa. Joinain viikkoina ainoa sovittu tapaaminen voi silti olla parturikäynti. "Rytmimuutos on ollut valtava."

Hiltusen mukaan johtajat voivat etääntyä arkitodellisuudesta ja kadottaa myös aitoutensa. Jälkikäteen elämä voi näyttäytyä vain sumuisena kokousten ja lentomatkojen sarjana.

"Vapaa-aikaan ja yksityiselämään liittyvät onnenhetketkin menevät sekoittuneena uupumukseen ja ärtyisyyteen siitä, että työasiat ovat huonolla hoidolla", Hiltunen kirjoittaa – ja myöntää, että jotain omakohtaisuuttakin sanoissa on.

Jokaisen johtotehtäviin pyrkivän pitäisi hänen mielestään myös tunnistaa, että elämä voi työn takia mennä ohitse.

Mutta palataan vielä suomalaiseen johtajuuteen. Onko se niin huonoa kuin usein väitetään?

"Suomalainen johtaminen on vähintään yhtä hyvää kuin kansainvälinen johtaminen missä tahansa muualla. Johtajan ja johdettavan välinen henkinen etäisyys on meillä pieni, mikä antaa hyvät lähtökohdat johtamiselle."

Hiltunen myöntää, että perusteollisuudella ja insinöörituotteilla perinteisesti pärjänneen maan menestystekijät heijastuvat myös johtamistapaan. Nyt tarvitaan ihmisjohtamista ja työntekijöitä motivoivia pomoja.

"Meidän pitäisi rakentaa suomalaisesta johtamisesta maailmanluokan johtamista, jos aiomme olla kilpailukykyisiä."Arto Hiltusen viisi e:tä

1. Empaattinen

2. Ennustettava

3. Elastinen

4. Energinen

5. Eettinen


juhani niiranen hs
Arto Hiltuselle onnen lähde on perheen lisäksi ollut erityisesti musiikki: omat soittimet ovat trumpetti, saksofoni ja huilu. Uuden kirjan myyntitulot menevät itähelsinkiläisten nuorten bändipajatoimintaan.
Arto Hiltuselle onnen lähde on perheen lisäksi ollut erityisesti musiikki: omat soittimet ovat trumpetti, saksofoni ja huilu. Uuden kirjan myyntitulot menevät itähelsinkiläisten nuorten bändipajatoimintaan.
Tällainen on hyvä pomo
Tällainen on hyvä pomo
HS etsii Suomen parasta pomoa. Katugallupin perusteella kansalaiset kaipaavat luotettavia johtajia. Toimittaja Jaakko Lyytinen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!