Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni uhkaus työelämästä puhuttaessa on täyttä puppua

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.
reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Taas yksi kahvilakeskustelu, jossa todetaan, että tulojen tippuminen ei muuta elämää dramaattisesti. Koolla on opettaja, tutkijoita ja yrittäjiä.

"Huomaa, että vähemmälläkin pärjää." "Tonnisata jää käteen. Menen lentokentälle taksin sijaan bussilla." "Tulee ostettua vähemmän tavaraa, mutta kuka haluaa tavaraa?!"

Tämä on tietenkin etuoikeutettujen keskustelua. Kahvipöydässä on niitä, jotka ovat valinneet työnsä ja sitä myötä tulotasonsa. Heillä on tunne siitä, että omaan tilanteeseen työmarkkinoilla voi vaikuttaa. Mutta: ei tulisi mieleenkään vaihtaa työtä rahan takia.

Julkinen keskustelu lähtee siitä, että ihmiset istuvat kotona taskulaskimen kanssa miettimässä, tekisinkö töitä vai laiskottelisinko. Sanotaan, että ansiosidonnaista pitää lyhentää, sillä muuten ihmiset eivät suostu töihin.

Uhkaillaan, että lahjakkuudet lähtevät ulkomaille, sillä Suomessa ei voi rikastua tekemällä töitä. Naristaan, että isotuloisten verot eivät kannusta tekemään enemmän. Julistetaan, että maahanmuuttajat on saatava töihin – ikään kuin he yhtenäisenä ryhmänä haluaisivat jotain muuta kuin töitä.

Jos raha toimisi niin kuin sen oletetaan toimivan, lastentarhanopettajat, apurahatutkijat, taiteilijat, järjestötyöntekijät ja kirjastonhoitajat pyrkisivät kaikin keinoin muihin hommiin.

Jos sosiaaliturva passivoisi ihmiset täysin, kymmenesosa yksityisellä sektorilla työskentelevistä ei tekisi työtä, jossa säännöllisen työajan keskiansio on alle 2 088 euroa kuussa.

Jos asuinmaa valittaisiin vain rahan perusteella, Suomi pärjäisi vertailussa hyvin ilmaisen koulun ja halvan päivähoidon takia. Jos ihmisiä kiinnostaisi töissä vain raha, vapaaehtoistyötä eivät tekisi pienipalkkaiset, joiden pitäisi laskimen mukaan olla palkkatyössä maksimoimassa omia hyötyjään.

Miksi esimerkiksi hoitoala sitten mekkaloi joka euron takia? Parin tonnin tuloissa satanen on iso raha. Isotuloinen ei tajua ilman omaa kokemusta, millainen on pienituloisen talous.

Kyse on myös tunteesta: tuntuuko oma palkka oikeudenmukaiselta. Jos kokee, että oma työpanos ja siitä saatava palkka ovat suhteessa toisiinsa, voi olla tyytyväinen.

Kahvilakeskustelu kuvaa hyvin syksyä 2015 Suomessa. Työelämän luksusta ei näinä aikoina ole vain jättimäinen palkka, vaan se, että saa tehdä säällisellä palkalla ja omistautuen työtä josta pitää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!