Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantai on viikon raskain päivä – ethän tehnyt näitä virheitä?

Nuku hyvin viikonloppuisin, asiantuntijat kehottavat

Ura
 
Hanna Hyvärinen
Colourbox
Työn kuormittavuutta mitataan nykyisin kehon toimintoja analysoimalla. Mittauksissa tulee esiin, että illalla tehtävä työ häiritsee unta.
Työn kuormittavuutta mitataan nykyisin kehon toimintoja analysoimalla. Mittauksissa tulee esiin, että illalla tehtävä työ häiritsee unta. Kuva: Colourbox

Suomalainen työntekijä palautuu työn rasituksista viikonloppuna selvästi huonommin kuin arkena. Syynä on perinteinen työmiehen lauantai, toteaa TTY:n professori Ilkka Korhonen.

"Viikonloppuna nautittu alkoholi heikentää palautumista. Ero arjen ja viikonlopun välillä on selvä ja merkittävä."

Alkoholi haittaa palautumista ennen muuta unen kautta. Alkoholi heikentää unen laatua: unesta tulee katkonaista. Sillä on iso vaikutus, sillä juuri nukkumisella on iso merkitys stressistä ja kuormituksesta palautumisessa.

Fakta

Huolehdi palautumisesta

 Stressiä ja kuormitusta ei tarvitse vältellä, niitä tulee joka tapauksessa. Olennaisempaa on huolehtia riittävästä ja säännöllisestä palautumisesta.

 Pyri nukkumaan 7–8 tuntia yössä. Unen aikana palautuminen on tehokkainta.

 Älä tee töitä, juo alkoholia tai harrasta raskasta liikuntaa illalla ennen nukkumaan menoa. Ne viivästyttävät unen saantia ja heikentävät unen laatua.

 Syö terveellisesti ja pidä huolta kunnostasi.

 Tauota työpäiviä. Pidä ainakin lounastauko sekä pieniä taukoja pitkin työpäivää. Jo hetken hengähdys riittää. Pääasia on, ettei ihan koko ajan ole kiire.

Asia käy ilmi Tampereen teknillisen yliopiston (TTY), Työterveyslaitoksen, Jyväskylän yliopiston ja Firstbeatin tuoreesta tutkimuksesta, jossa kartoitettiin noin 30 000 suomalaisen työntekijän työhyvinvointia.

"Unen aikana kuonat poistuvat elimistöstä. Uni rentouttaa ja sen aikana rakennetaan uutta jaksamista. Jos uni häiriintyy, palautuminen estyy", kertoo Työterveyslaitoksen terveyden ja työkyvyn osaamiskeskuksen ylilääkäri Harri Lindholm.

Johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta sanoo jopa, että suomalaisen työntekijän viikon stressaavin viikonpäivä on lauantai.

"Silloin pitäisi palautua, mutta yleensä päivään kerätään kaikenlaista tekemistä."

Kun vielä illalla nautitaan muutama lasillinen, päivä on kaikkea muuta kuin palauttava.

Moni tietää itsekin, että jatkuva touhottaminen on pahasta ja alkoholi huono lääke. Asiaa on kuitenkin helppo vähätellä.

Tutkimusaineiston analysointi on vielä kesken, mutta tutkijat ovat jo havainneet muutamia trendejä. Alkoholin lisäksi työstä palautumista haittaavat huono fyysinen kunto, ylipaino ja ikä.

"Iän myötä palautumiskyky heikkenee ja palautumiseen tarvitaan enemmän aikaa. Hyvä fyysinen kunto taas suojaa stressiltä ja tehostaa palautumista", TTY:n Korhonen sanoo.

Yksi varma tapa lisätä kuormitusta ja ehkäistä palautumista on avata kannettava tietokone illalla ennen nukkumaanmenoa ja tarkistaa sähköpostit.

"Työn tekeminen illalla häiritsee unta. Se tulee mittauksissa jatkuvasti esiin", TTL:n Lindholm toteaa.

Myös Viranta-Naulapää törmää ilmiöön toistuvasti vastaanotollaan.

"Moni ajattele, että eihän se nyt haittaa, jos vähän katson jotain koneelta. Mittauksista kuitenkin nähdään selvästi, että käyrä menee punaiselle ja yöuni viivästyy."

Erityisen huonona tapana Viranta-Naulapää pitää sunnuntai-iltojen työskentelyä, jolla muka helpotetaan työviikon aloittamista ja maanantaita.

"Silloin sunnuntain ja maanantain välinen yö kärsii ja viikko lähtee heti alusta käyntiin palautumisvajeella".

Jos sunnuntaina on kuitenkin pakko tehdä töitä, asiantuntijat kehottavat ajoittamaan ne aamuun tai viimeistään iltapäivään. "Ilta kannattaa pyhittää hyvän unen varmistamiselle."

Korhosen ja Lindholmin mainitsemat tutkimustulokset saatiin seuraamalla tutkittavien sykevaihtelua suomalaisen terveysteknologiayrityksen Firstbeatin kehittämän analyysin avulla. Uusilla kehon toimintoja mittaavilla analyysimenetelmillä saadaan entistä tarkempaa ja objektiivisempaa tietoa työntekijöiden hyvinvoinnista.

Perinteisesti työhyvinvointia, eli työn kuormitusta, stressiä ja palautumista, on mitattu lähinnä työterveyskyselyillä. Kyselyissä työntekijät ovat itse arvioineet tilannettaan ja olotilaansa.

Yleisimpiä kehon toimintoihin liittyviä tutkimusmenetelmiä ovat sykkeeseen ja unen laatuun perustuvat analyysit. Näin saadaan sekä yksilöllistä tietoa siitä, mikä itse kutakin stressaa, että yleistä tietoa siitä, miten työväestö ylipäätään voi.

Firstbeatin kehittämä analyysi mittaa kuormitusta ja palautumista sykkeestä. Sykevaihtelua seurataan kolmen vuorokauden ajan ja kirjataan mittausajan tapahtumat. Sykekäyrä kertoo, milloin ihminen kokee kuormitusta ja milloin taas palautuu siitä. Palautuminen näkyy tuloksissa vihreänä, kuormitus punaisena käyränä.

Lindholmin ja Korhosen mukaan nykyaikaisten hyvinvointianalyysien vahvuus on siinä, että ne kertovat selkeästi ja lahjomattomasti, milloin ja kuinka pahasti ollaan punaisella.

"Etenkin miehet ovat huonoja tunnistamaan liiallisen kuormittumisen merkkejä ja tilanteita, jotka aiheuttavat kuormitusta. Objektiivisten mittareiden avulla silmät yleensä avautuvat", Korhonen sanoo.

Mittarit näyttävät selvästi, mitkä asiat työssä tai elämässä stressaavat ja mitkä palauttavat. Tämä on tärkeää tietoa, sillä sekä stressin kokeminen että palautuminen on yksilöllistä.

"Se, mikä yhdelle on stressitekijä, on toiselle kiva haaste. Ja siinä, missä joku rentoutuu juoksulenkillä, toiselle sopii jokin muu vapaa-ajanviettotapa. Urheilu rankan työpäivän päälle voi hidastaa palautumista", Viranta-Naulapää huomauttaa.

Mittausten ja analyysien antama tieto voi auttaa kehittämään paitsi yksittäisten työntekijöiden, myös koko organisaation työtapoja. Ne auttavat näkemään, mitkä asiat kuormittavat työntekijöitä. Jos koko tiimi reagoi samalla tavalla samoihin tilanteisiin, jotain on pielessä työn johtamisessa.

Esimerkiksi niin sanottu multitasking on todettu sekä raskaaksi että tehottomaksi työskentelytavaksi. Sekin on huomattu, että puhelinpalaverit kuormittavat enemmän kuin kasvokkain pidetyt kokoukset. Toisaalta videoyhteys vähentää matkustamista, joka on yksi merkittävä kuormitustekijä. Muotitermiksi noussut lean-työ näyttää niin ikään pienentävän työntekijöiden kokemaa kuormitusta.

Tutkijoiden mukaan tieto työn kuormitustekijöistä on otettu organisaatioissa hyvin vastaan.

"Työnantajat ovat olleet aidosti kiinnostuneita tuloksista ja työn kehittämisestä", TTL:n Lindholm sanoo.

Viranta-Naulapää pitää mittauksia hyvänä lähtökohtana kyseenalaistaa vanhoja työkäytäntöjä ja panostaa työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen.

"Ainoa työpaikka, jossa kaikki täytyy hoitaa heti, on sairaalan ensiapu. Muualla ehtii myöhemminkin".

Juttua varten on haastateltu myös Firstbeatin tutkimuspäällikkö Tero Myllymäkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!