Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen puoli kaipaa nyt älykästä johtamista

Ura
 
rio gandara
Pentti Sydänmaalakan uusin kirja käsittelee julkista johtamista.
Pentti Sydänmaalakan uusin kirja käsittelee julkista johtamista. Kuva: rio gandara
Uusi sarja alkaa. Sarjassa käsitellään työelämän kehittämiseksi kirjoitettuja opuksia.

Julkinen sektori elää edelleen teollisuuden aikakautta, vaikka Suomi on harpannut jo tietoyhteiskunnan kautta verkostoyhteiskuntaan. Nyt kaivattaisiin ketteryyttä, notkeutta ja jatkuvaa uudistumista.

Näin väittää Pentti Sydänmaanlakka, filosofian tohtori, joka työskenteli johtajana muun muassa Nokian verkkoyksikön ja Koneen henkilöstöhallinnossa.

Sydänmaanlakka on nykyään konsultti ja valmentaja, joka on kirjoittanut useita teoksia älykkäästä johtamisesta. Tuoreessa kirjassaan Älykäs julkinen johtaminen (Talentum) Sydänmaanlakka tarttuu siihen, miten julkisen sektorin johtamisesta voisi rakentaa menestystekijän Suomelle.

Yritykset uudistuvat vasta kriisien kautta. Sama näyttää nyt pätevän koko Suomeen. Sydänmaanlakka havainnollistaa, miten pitäisi rakentaa älykäs julkinen organisaatio, joka ennakoi muutokset, reagoi niihin nopeasti ja uudistuu jatkuvasti.

Kirjassa on johtamisoppien lisäksi kiinnostavia esimerkkitapauksia, kuten Kouvola, joka on kuin Suomi pienoiskoossa: hoitokulut kasvavat, teollisuus katoaa, väestö vanhenee. Viisi muuta kuntaa tai kaupunkia liitettiin Kouvolaan 2009. Kouvolasta tuli köyhtyvä hallintohimmeli.

Sydänmaanlakan konsulttifirma teki Kouvolalle selvityksen, jonka perusteella vika ei ollut ihmisissä vaan älyttömässä järjestelmässä. Kaupungilla oli liikaa työntekijöitä, johtaminen mätti kaikilla tasoilla, ilmapiiri oli tulehtunut ja työntekijät voivat huonosti.

Konsultit ehdottivat Kouvolalle yksinkertaisempaa organisaatiota ja asiakaslähtöistä toimintatapaa, mutta malli törmäsi seinään. Se johtui Sydänmaanlakan mukaan politiikasta.

Virkamiehillä oli selkeät suunnitelmat, mutta kuntapäättäjät marssivat heidän ylitseen eivätkä olleet oikeasti valmiita vaikeisiin päätöksiin. Esimerkiksi kelpaa kouluverkon karsiminen. Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että kolme lukiota riittää, mutta mitkä lakkautetaan? Siitä ei syntynyt yksimielisyyttä, kun valtuutetut pitivät kiinni omistaan.

"Täytyy sanoa, ettei tänä päivänä ole helppoa olla kunnanjohtaja. Edustuksellinen demokratia ei välttämättä toimi kriisiaikoina. Ongelma on toki se, että meillä ei ole parempaakaan systeemiä. Vaikeina aikoina virkamieshallitus saisi ehkä jotain tehtyä", Sydänmaanlakka sanoo.

Kouvolassa muutos on kuitenkin tapahtumassa, pienin askelin. Budjetti oli yhä alijäämäinen, mutta suunta on oikea.

Kauppalehti jopa kiitteli Kouvolaa analyysissään köyhäksi mutta ketteräksi ja kokoonsa nähden tehokkaaksi kaupungiksi.

Pentti Sydänmaanlakka: Älykäs julkinen johtaminen (Talentum, 2015).

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!