Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset jarruttelevat yhä urasuunnitelmissaan – "Moni tavoittelee työelämässä kymppiä. Riittäisikö kasipuolikin?"

Naiset jarruttelevat urasuunnitelmissaan aivan turhaan, sanoo Aallon johtamiskoulutuksen Sinikka Heikkala. Siksi juuri naiset kaipaavat sysäystä valmennuksesta. Coachingissa harjoitellaan vaikka hankalia työtilanteita.

Ura
 
Näin jokainen työntekijä voi valmentaa itse itseään
Näin jokainen työntekijä voi valmentaa itse itseään
Aalto-yliopiston johtamisvalmennuksen business coach Sinikka Heikkala neuvoo, kuinka työpaikan hankalia tilanteita voi opetella hallitsemaan paremmin. Kielteiset tunteet kun tyhmentävät ihmistä. Entä miten pelon voi selättää? Toimittaja: Tanja Vasama, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl

Kun Maija Joutsenkoski lähtee lenkille, hän pistää aina juoksuksi.

"En malttaisi kävellä. Pitää tulla hiki", 34-vuotias diplomi-insinööri naurahtaa.

Samaa pientä kärsimättömyyttä Joutsenkoski tunnistaa tavastaan tehdä töitä.

"Innostun helposti ja saan energiaa siitä, että saan asioita tehtyä. Mutta kaipaan myös haastetta. On tosi turhauttavaa, jos sitä ei ole tarpeeksi. Haluaisin asioiden liikkuvan eteenpäin nopeammin", metsäyhtiö UPM:n yritysstrategiatiimissä työskentelevä Joutsenkoski sanoo.

Tänä iltapäivänä Joutsenkoski ei kuitenkaan kiirehdi. Hän istuu UPM:n pääkonttorin kokoustilassa Helsingin keskustassa ja keskittyy itseensä, omaan uraansa ja muiden muassa siihen, miten kärsimättömyys käännetään töissä voimavaraksi eikä varjopuoleksi.

jukka gröndahl HS
Metsäyhtiön UPM:n liiketoimien kehittämisestä vastaava Laura Remes (vas.) sekä yritysstrategiassa työskentelevä Maija Joutsenkoski sanovat olevansa hieman malttamattomia luonteita. Sinikka Heikkalan (oik.) valmennuksessa he oppivat tunnistamaan omat heikkoudet ja vahvuudet johtamisessa.
Metsäyhtiön UPM:n liiketoimien kehittämisestä vastaava Laura Remes (vas.) sekä yritysstrategiassa työskentelevä Maija Joutsenkoski sanovat olevansa hieman malttamattomia luonteita. Sinikka Heikkalan (oik.) valmennuksessa he oppivat tunnistamaan omat heikkoudet ja vahvuudet johtamisessa.

On käynnissä monen työyhteisön nyt suosima yritysvalmennus. Vieressä on Aalto-yliopiston johtamiskoulutuksen asiakkuusjohtaja ja business coach Sinikka Heikkala sekä kolme muuta johtavassa asemassa olevaa kollegaa.

"Meillä on niin hektinen elämä, ettei pohdintaan jää aikaa", kansainvälisen CBC-yritysvalmentajatutkinnon tehnyt Heikkala sanoo naisjoukolle.

Siksi työelämässä pitää varata aika kalenteriin jopa sille, että oppii tuntemaan itseään paremmin.

Ei ole sattumaa, että Heikkalan ympärillä metsäyhtiön kokoustiloissa istuu neljä naista. Aalto EE:n johtamisvalmennuksen ja viestintätoimisto Ellun Kanojen yhteistyöhanke Dialogi keskittyy tänä syksynä nimenomaan naisjohtajuuden edistämiseen, ja Aalto EE valmentaa parhaillaan 50:tä suurten suomalaisyritysten johtotehtävissä työskentelevää naista.

"Naiset himmaavat enemmän", Heikkala sanoo valmennettavalle ryhmälleen.

Ja naisjohtajia koskevat tilastot ovat toden totta yhä karua luettavaa:

Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden, liikevaihdoltaan suurimpien listaamattomien yhtiöiden sekä valtio-omisteisten yhtiöiden ylimmästä johdosta on Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan naisia vain noin 20 prosenttia. Kansainvälisen tilintarkastus- ja konsultointiyhtiö Grant Thorntonin selvitys puolestaan kertoo, että naisjohtajien osuus suomalaisyrityksissä on tänä vuonna jopa pudonnut viime vuodesta.

Nuorissa ikäluokissa naisjohtajia ei ole välttämättä yhtään enempää kuin vanhemmissa.

Juuri naiset kaipaavat yritysvalmentaja Heikkalan mukaan rohkaisua, jotta he tarttuisivat aktiivisemmin uransa kehittämiseen eivätkä jäisi vain odottamaan ulkopuolelta tulevia tilaisuuksia.

Hänen mielestään naisten kannattaisi esimerkiksi unohtaa työpaikkailmoituksissa hakijoilta vaadittavat ominaisuudet. "Moni ajattelee, että kun minulla ei tuota yhtä ole, en voi hakea sinne. Se ei pidä paikkaansa."

Mikä naisia sitten edelleen pidättelee?

Sekä ulkopuolelta tulevat että itselle asetetut paineet.

Perheen ja johtajuuden yhdistäminen sujuu naisilta nihkeämmin kuin miehiltä – yhä vuonna 2015, yhdessä maailman tasa-arvoisimmista maista. Naisjohtajilla on selkeästi vähemmän lapsia kuin miesjohtajilla, Tilastokeskus selvitti äskettäin. Yritysten johtoryhmiin kuuluvat naiset ovat lisäksi miesjohtajia useammin eronneita tai naimattomia.

"Yksinkertaistaen voi sanoa, että naisen oletetaan ensin huolehtivan kodista ja perheestä ja vasta sen jälkeen urasta", sanoo Jyväskylän yliopiston tutkija Suvi Heikkinen, joka haastatteli nais- ja miesjohtajia tänä vuonna julkaistuun väitöskirjaansa.

Siksi Sinikka Heikkala korostaa valmennettavilleen usein aivan perusasioita kuten vaikka sitä, että lastenvahtiverkostossa pitää olla tarpeeksi ihmisiä.

Silti kaikkein suurimmat paineet naisille aiheuttavat Heikkalan mukaan naiset itse.

"Niin moni tavoittelee työelämässä kympin roolia. Jos on paljon projekteja, tarvitseeko kaikkien olla kympin suorituksia. Riittäisikö vaikka kasipuolikin?" valmentaja kysyy.

Kahden pienen lapsen äiti Maija Joutsenkoski haluaisi sanoa, ettei perhe vaikuta työhön mitenkään.

"Mutta totta kai se vaikuttaa niin, että laitan lapset itseni edelle", Joutsenkoski sanoo.

Ennen lapsia kaiken saattoi ottaa omasta selkänahasta. Joutsenkoski oli ensin investointipankin palveluksessa Lontoossa, sitten pääomasijoittajalla Tukholmassa, teki pitkiä päiviä ja matkusti työssään.

Lasten jälkeen Joutsenkoski on asunut perhevapaiden aikana pari vuotta Yhdysvalloissa esimieshommia tekevän puolison työkomennuksen vuoksi, mutta muuten maailman kiertäminen on toistaiseksi jäänyt ja elämä asettunut Suomeen.

"Perhetilanne ei silti tarkoita sitä, että minulla olisi vähemmän kunnianhimoa uran suhteen", Joutsenkoski painottaa.

Ja tällainen työntekijä on kunnianhimoisesta naisesta valmennuksessa paljastunut:

Analyyttinen. Jossain määrin intuitiivinen. Järjestelmällinen luonne, joka ei pidä viime hetken muutoksista. Sekä siis hieman kärsimätön.

Valmennettavat tekevät osana valmennusta C. G. Jungin persoonallisuustyyppeihin pohjautuvan MBTI-selvityksen, jonka tuloksia he sitten ammattilaisen johdolla analysoivat.

Sen pohjalta Joutsenkoski on opetellut esimerkiksi tunnistamaan erilaisia tapoja tehdä asioita: jotkut suunnittelevat mielellään etukäteen, kun toiset jättävät asiat aina viime tinkaan. Kun tällaisia tilanteita oppii ymmärtämään, erilaiset työtavat muotoutuvat parhaimmillaan vahvuudeksi, eivät stressitekijäksi.

"Esimiehen pitää antaa tilaa sille, että ihmisiltä menee eri aika tehdä asioita", sanoo liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Laura Remes, jonka vetämä tiimi on hajaantunut Saksaan, Belgiaan ja Britanniaan. Hän itse haluaisi saada asiat valmiiksi heti.

Aalto EE:n valmennuksissa käytetään avuksi neurotieteeseen pohjautuvaa tilanneälyn käsitettä. Siinä harjoitetaan hankalien tilanteiden tietoista hallintaa sen sijaan, että ihminen reagoi niissä impulsiivisesti. Kielteiset tunteet kun tyhmentävät ihmistä, Heikkala toteaa.

Valmennussessio uuden lasitalon hulppeassa monitoimitilassa on päättymässä.

"Taas yksi prosessi lisää listalla. Pitää laittaa kalenteriin ja tehdä suunnitelma", selluliiketoiminnan sidosryhmäjohtaja Sari Hörkkö sanoo.

Heikkala on suosittanut naisjoukolle, että kalenterista pitää varata aika omille pysähtymisille, etteivät ammatillisen kehittymisen suunnitelmat jää valmennuksen jälkeen vain jaloiksi aikeiksi.

Joutsenkoski on päättänyt ryhtyä aktiivisemmin miettimään ura-askeliaan. Siitä hän ei ole silti vieläkään varma, onko tietynlainen pidättyvyys oman osaamisen suhteen kuitenkaan sukupuolikysymys vai lopulta vain luonteenpiirre.

Lasikaton rikkojia on joka tapauksessa ollut UPM:lläkin toistaiseksi vähän. Kaksitoistahenkisessä johtajistossa on vain kaksi naista – vähemmän kuin suuryritysten johdossa keskimäärin.

Mutta ehkä muutos muhii nuoressa polvessa.

"Toivottavasti", kommentoivat Joutsenkoski ja Remes, 35, ajatusta, että he jonain päivänä nousisivat aina metsäkonsernin johtajistoon saakka.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!