Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi trendiä muuttaa työnhaun – Vivi Brookella on kokemusta niistä kaikista

Ura
 
Pieni takeltelu ei videohaastattelua pilaa
Pieni takeltelu ei videohaastattelua pilaa
Kun Vivi Brooke haki töitä, häntä haastateltiin pariin otteeseen videolla. Katso, miten hän vastasi kysymykseen "miksi yrityksen pitäisi valita juuri sinut" - englanniksi. Video oli osa prosessia, jolla irtosi paikka Saranen Consultingin rekrytoivasta koulutusohjelmasta ja samalla töitä sopimusyritys Wunderdogista. Kuvaus: Vivi Brooke

Pätkätöitä, harjoitteluja ja keikkahommia. Välissä työttömyysjaksoja ja erilaisia kursseja. Lukuisia luentoja työelämään valmennuksesta ja keskusteluja rekrytoinnin ammattilaisten kanssa. Yli 200 lähetettyä työhakemusta.

Siinä on tiivistettynä suomalaiskanadalaisen Vivi Brooken, 26, viimeiset kaksi vuotta. Hän pitää kokemusta enemmin positiivisena kuin negatiivisena.

“Vaikka jakso oli ajoittain turhauttava epävakautensa vuoksi, pätkätyöt muodostavat yhdessä valtavan työkokemuksen ja laajan verkoston.”

Brooke valmistui heinäkuussa 2013 skotlantilaisesta Aberdeenin yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineenaan viestintätieteet. Sen jälkeen hän palasi Suomeen ja aloitti järjestelmällisen työnhaun. Vakituinen työpaikka löytyi tänä syksynä.

Hyvällä syyllä voi sanoa, että Brooke puhuu työnhausta kokemuksen syvällä rintaäänellä. Esimerkiksi näin:

“On ihan äärettömän vaikeaa tulla huomatuksi pelkällä hakukirjeellä. Aina, jos hakuprosessissa on ollut jotain erikoisempaa, sieltä on kuulunut takaisin.”

Tuo ”jotain erikoisempaa” tarkoittaa esimerkiksi videoita.

Rekrytoinnin ammattilainen näyttää, millainen on hyvä video-cv
Rekrytoinnin ammattilainen näyttää, millainen on hyvä video-cv
Video-cv on yksi tapa erottautua työnhaussa. Sen voi liittää vaikka LinkedIn-profiiliin tai työhakemukseen. Projektipäällikkö Kirsi Havu rekrytointiyritys Saranen Consultingista näyttää mallia. Kuvaus: Arttu Luhtala HS

1. Videot

Brooke kertoo, että etenkin isojen yritysten rekrytointijärjestelmissä on yhä useammin mahdollisuus jättää hakemuksen ja CV:n lisäksi esittelyvideo itsestä. Joskus sellainen on pakollinen. Brooke on myös tehnyt pari videohaastattelua. Kerran hänen piti kirjallisen hakemuksen sijaan kerätä videon muotoon ajatuksia siitä, miten kehittää yrityksen digimarkkinointia.

“Minulle oli tosi kiva juttu, että pääsin antamaan työnantajalle itsestäni positiivisen kuvan jo ennen haastattelua.”

Rekrytoinnin ammattilaiset Teemu Ruuska ja Anu Ukonlinna arvioivat etenkin videohaastattelujen yleistyvän tulevaisuudessa. Suosittu palvelu on suomalainen recruitby.net, jossa rekrytoiva taho nauhoittaa videolle haastattelukysymykset ja lähettää ne valitsemilleen työnhakijoille. Samalla yrityksellä on mahdollisuus näyttää työnhakijoille esimerkiksi, miltä työpaikalla näyttää.

“Videot voivat antaa työnhakijoille paljon sellaista informaatiota, jota he eivät muuten saisi”, sanoo rekrytointiyritys InHunt Groupin kehitysjohtaja Teemu Ruuska.

Rekrytoiva yritys hyötyy videohaastattelujen nopeudesta ja ketteryydestä. Yritys pystyy haastattelemaan tavallista useampia hakijoita. Video avaa hieman hakijan persoonallisuutta, ja videon voi jakaa kommentoitavaksi isollekin rekrytointitiimille. Videohaastattelujen perusteella päätetään usein, ketä kutsutaan paikan päälle haastateltaviksi.

Rekrytointiyritys Saranen Consultingissa liiketoiminnan kehittämispäällikkönä työskentelevä Anu Ukonlinna huomauttaa, että niin kuin moni muukin työnhaun trendi, videot ovat yleisiä vain tietyillä aloilla. Tällaisia aloja ovat ainakin tietotekniikka, markkinointi ja myynti.

Vivi Brooke koki videohaastattelut luonteviksi, mutta hän onkin opiskellut elokuva-alaa.

Outi Pyhäranta / HS
Suomalaiskanadalainen Vivi Brooke haki töitä sinnikkäästi. Hän sai töitä verkkokauppa Zalandosta pitkän hakuprosessin jälkeen.
Suomalaiskanadalainen Vivi Brooke haki töitä sinnikkäästi. Hän sai töitä verkkokauppa Zalandosta pitkän hakuprosessin jälkeen.
2. Sosiaalinen media

Brooke alkoi kasvattaa kontaktiensa määrää työelämän verkostoitumiskanavassa LinkedInissä järjestelmällisesti vuosi sitten. Määrä on noussut vuoden aikana noin sadasta yli kuuteensataan. Facebookissa hänellä oli jo ennestään lähes 1 600 kaveria.

“Mitä isommat verkostot on, sitä isompi on todennäköisyys, että joku niistä ihmisistä etsii työntekijää omaan firmaan tai tuntee jonkun, joka etsii”, Brooke sanoo.

Sosiaalinen media on muuttanut työnhakua. Ehkä tärkein kanava on LinkedIn, joka on lähtökohtaisesti ammatillinen verkosto. Sen merkitys korostuu erityisesti asiantuntija-ammateissa. Suomessa on tällä hetkellä noin 720 000 aktiivista LinkedIn-käyttäjää.

Teemu Ruuskan mukaan yritykset voivat LinkedInissä lähestyä kiinnostavia tekijöitä hienovaraisemmin kuin soittamalla. Anu Ukonlinna puolestaan sanoo, että monet yritykset ilmoittavat työpaikasta pelkästään sosiaalisen median kanavissa, koska niistä tavoitettavat ihmiset ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita yrityksestä.

Jos yritys ei ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa, se voi Ruuskan mukaan viestiä työnhakijalle, että yritys ei elä tässä päivässä. Joku voi jättää hakematta sellaista työpaikkaa.

3. Rekrytointijärjestelmät

Ruuskan ja Ukonlinnan mukaan tekstimuotoinen CV ja hakemus pitävät pintansa, mutta ne siirretään yhä useammin yritysten sähköisiin rekrytointijärjestelmiin. Järjestelmät muuttavat hieman peliä, koska niiden avulla on helppo etsiä hakemuksista avainsanoja. Jos tiettyjä sanoja ei löydy, hakemus voi karsiutua ilman, että kukaan edes vilkaisee sitä.

“Hakijoiden pitää osata ensinnäkin tunnistaa oma osaaminen ja toiseksi nimetä se sellaisilla termeillä, joita käytetään alalla yleisesti”, Ukonlinna sanoo.

Ruuska vinkkaa, että monesti kannattaa käyttää samoja sanoja, joita työpaikkailmoituksessa on käytetty.

CV:ssä Ukonlinna ja Ruuska eivät näe suuria mullistuksia. Jossain vaiheessa puhuttiin paljon esimerkiksi visuaalisista ansioluetteloista, mutta ne toimivat parhaiten visuaalisuutta korostavilla aloilla. Ukonlinna muotoilee asian niin, että trukkikuskin on turha piirtää CV:hen kukkasia. Sillä jäisi varmasti rekrytoijan mieleen, mutta työpaikka tuskin irtoaisi.

Myöskään videoansioluettelot eivät ole yleistyneet. Ruuska epäilee, että yleistymistä on hidastanut teknologia: kun video-CV:stä alettiin puhua joitain vuosia sitten, kaikilla ei ollut älypuhelimia, joilla tehdä sellainen kätevästi.

Vivi Brooke aikoi tehdä videoansioluettelon, muttei ehtinyt ennen työnsaantia. Hän panosti LinkedIn-profiiliin, joka on hänellä kattavampi kuin tavallinen CV. “Sellaiset haut ovat lisääntyneet hirveästi, joissa voi käyttää pelkkää LinkedIniä.”

Videohakemuksella saa persoonan esiin
Videohakemuksella saa persoonan esiin
Miten kehittäisit yrityksen digimarkkinointia? Siinä kysymys, johon Vivi Brooken piti vastata videolla, kun hän haki töihin startup-yritys MyNextRuniin. Hän laittoi itsensä likoon ja pelkän puhumisen sijaan kuvasi muun muassa itseään juoksemassa. Palkinnoksi tuli kutsu haastatteluun. Kuvaus: Vivi Brooke
4. Mobiili

Vaikka esimerkiksi sosiaalinen media on muuttanut rekrytointia, monet yritykset tuskailevat osaajien puutetta ja työnhakijat työpaikkojen puutetta.

“Varmasti tulee joku sovellus, joka yhdistää työnantajat ja työntekijät entistä paremmin”, Ruuska sanoo.

Yksi ehdokas on suomalainen Pockethunt. Se on testausvaiheessa oleva mobiilisovellus, joka lainaa treffisovellus Tinderin logiikkaa: sekä työntekijän että työnantajan pitää kertoa olevansa kiinnostunut. Sovelluksessa työntekijät eivät hae avoimia työpaikkoja, vaan työnantajat hakevat osaajia. Se pakottaa yritykset tekemään töitä imagonsa eteen.

Moni työnhakija haarukoi työpaikkoja jo nyt mobiililaitteilla. Esimerkiksi 36 prosenttia InHuntin sivuilla kävijöistä käyttää älypuhelinta tai tablettia.

Vivi Brooke arvioi löytäneensä noin puolet hakemistaan työpaikoista älypuhelimella. Monien yritysten mobiilisivut ovat kuitenkin hänen mielestään huonoja, ja rekrytointijärjestelmät ovat usein liian raskaita mobiiliin. Jos ansioluetteloksi kävi LinkedIn-profiili, Brooke saattoi lähettää työhakemuksen älypuhelimella.

Anu Ukonlinnan mukaan kehitystä kohti kevyempiä hakujärjestelmiä hidastaa se, että vielä on enimmäkseen työnantajan markkinat. Hakemuksia tulee joka tapauksessa paljon, joten kovaa painetta järjestelmien kehittämiseen ei ole.

5. Verkostot

Työpaikan laittaminen avoimeen hakuun tietää yritykselle vaivaa: Hakemuksia tulee todennäköisesti paljon, mutta suuri osa niistä ei ehkä ole potentiaalisia. Yrityksen imagon takia hakijoita kannattaa kuitenkin kohdella hyvin, ja aikaa menee esimerkiksi hakijoiden kyselyihin vastaamiseen ja lopputuloksesta viestimiseen.

Piilohaku sen sijaan on usein tehokasta. Työntekijöiden verkostoista voi löytyä hyvinkin nopeasti oikealla osaamisella varustettu ihminen, ja työntekijän suositus toimii tämän takuuna. Ukonlinnan mukaan verkostoja hyödynnetäänkin entistä järjestelmällisemmin. Apuna käytetään esimerkiksi sosiaalista mediaa ja vinkkipalkkioita.

Verkostot osoittautuivat ratkaisevaksi myös Vivi Brookelle. Yksi tapaaminen johti toiseen, toinen tapaaminen puolestaan tärkeään puheluun. Brooke sai kutsun haastatteluun. Työpaikka ei ollut julkisessa haussa.

“Suomalaiset ajattelevat monesti, että haluavat löytää työpaikan ilman muiden apua. Siitä ajatuksesta kannattaa luopua”, Brooke sanoo.

Neljä haastattelua vakuutti, ja verkkokauppa Zalando palkkasi Brooken Helsingin teknologiakeskukseen. Tiimiassistenttina hän vastaa muun muassa tapahtumatuotannosta ja yhteishengen luomisesta. Kahden vuoden järjestelmällinen työnhaku ja verkostoituminen tuotti tulosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!