Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokirja ei tuo elantoa, mutta sillä saa mainetta ja erottuu joukosta

Ura
 
Outi Pyhäranta / HS
Eevastiina Gjerstad on kirjoittanut kirjan Näin vaikutat. Hän avaa vaikuttamisen psykologiaa arjessa ja työelämässä.
Eevastiina Gjerstad on kirjoittanut kirjan Näin vaikutat. Hän avaa vaikuttamisen psykologiaa arjessa ja työelämässä. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Haluatko tietokirjailijaksi? Pohdi ainakin näitä asioita:

 

 Mikä on kohdeyleisösi ja miten tavoitat sen

 Ostaako kohdeyleisösi kirjaa omalla tai toisten rahalla

 Millainen kustantaja on tavoitteittesi kannalta oikea

 Tutki kustantajien kustannusohjelmia

 Kysy kollegoiltasi

 Pohdi, mitä kustantaja tekee kirjasi hyväksi

 Mikä sinulle on tärkeintä: raha, laatu vai maine?

 Omakustannekin on vaihtoehto

Vinkit antoi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Eevastiina Gjerstad vastaa puhelimeen kotonaan Vantaalla. Hän on juuri saanut kaksivuotiaan kuopuksensa päiväunille. Nyt on sopiva hetki puhua vallasta ja vaikuttamisesta.

Gjerstad, 41, on teologian maisteri ja kasvatustieteen tohtori, joka on tutkinut valtasuhteita. Hän työskenteli aiemmin tutkijana yliopistossa ja järjestökentällä, kunnes jäi toisen lapsensa myötä äitiyslomalle.

”Olin kauan haaveillut tietokirjojen kirjoittamisesta. Siihen tarjoutui äitiysloman jälkeen mahdollisuus, kun sain apurahat kahteen tietokirjaan”, Gjerstad kertoo.

Loppuvuodesta ilmestyy kirjoista toinen, Näin vaikutat, jossa Gjerstad avaa vaikuttamisen psykologiaa arjessa ja työelämässä.

”Tein väitöskirjani lasten ja vanhempien välisistä valtasuhteista. Yliopistolla huomasin, että minua kiinnostaa populaari tiedonvälitys”, Gjerstad kertoo.

Englannin kielellä julkaistaan Gjerstadin mukaan runsaasti populaareja kirjoja vallasta ja vaikuttamisesta, mutta suomeksi niitä ei ole juuri lainkaan.

”Minulla on kunnianhimoisena tavoitteena yhdistää tiedettä ja populaaria otetta, omia malleja ja suomalaisia esimerkkejä”, Gjerstad kertoo.

Esimerkkeinä kirjassa ovat muun muassa Pekka Haaviston presidenttikampanja ja Pekka Himasen hallitukselle tekemä tutkimus, josta nousi kohu.

Gjerstad haluaa nousta kirjansa avulla vaikuttamisen asiantuntijaksi Suomessa.

Suomessa julkaistaan lähemmäs seitsemäntuhatta tietokirjaa vuosittain. Suunnilleen kolmasosa tulee kaupallisilta kustantajilta, loput ovat omakustanteita tai järjestöjen, yhdistysten ja yritysten julkaisemia teoksia.

”Tietokirjat ovat Suomessa pääasiallinen tulonlähde lähinnä muutamille oppikirjailijoille”, sanoo PS-kustannuksen tuottaja Pekka Santalahti, jolla on melkein 40 vuoden kokemus kustannusalalta.

Useille Gjerstadin kaltaisille, osaamistaan myyville asiantuntijoille, kouluttajille tai konsulteille kirjan tekeminen on tärkeä keino, jonka avulla he pyrkivät erottumaan joukosta.

Kirja voi kuitenkin olla kallis käyntikortti, jos se ei herätä huomiota ja kiinnostusta. Vain aniharva tekijä ansaitsee toimeentulonsa tietokirjoilla. Silloinkin kyseessä ovat yleensä tilausteokset, eivät kaupallisille markkinoille tehdyt kirjat.

Useimmat tietokirjat syntyvät apurahan turvin, oman työn tai tutkimuksen ohessa.

”Tietokirjan tekeminen on puhdasta hyväntekeväisyystoimintaa. Kyse on markkinoinnista, puhumisbisneksen mahdollistamista”, sanoo muutaman bisneskirjan tehnyt konsultti.

Hänen mukaansa hyväkään kirja ei välttämättä enää edistä uraa, sillä valmennus- ja konsulttibisneksen markkinat ovat tukossa. Jos haluaa erottua, pitää mielellään keksiä oma iskusana, ismi tai termi, kuten syväjohtaminen tai huomiotalous, joka nousee yleiseen keskusteluun.

Koska kirjakentällä on varsinaisten kustantamoiden lisäksi monenlaisia pelaajia, toiminta on pahimmillaan amatöörimäistä sähläämistä.

”Kustantaja ei tuonut mitään pöytään. Kuvat olivat huonoja, oikoluku oli vähän sinnepäin. Tuttavapiiri hoiti sen puolen paremmin”, konsultti sanoo edellisestä hankkeestaan, jonka julkaisija ei ollut varsinainen ammattikustantamo.

Markkinoilla toimii myös useita yrityksiä, jotka palvelevat omakustannekirjailijoita avaimet käteen -periaatteella. Ne toimittavat tekstin, taittavat teoksen ja painavat tarvittavan määrän kirjoja. Omakustanteiden painohinnat ovat laskeneet viime vuosina reippaasti digitaalisten painojen myötä.

Eevastiina Gjerstad halusi nimenomaan oikeat kustantamot kirjoillleen. Tietokirjoihin erikoistunut PS-kustannus julkaisi alkuvuodesta ilmestyneen Gjerstadin kirjan Kuka on kukkulan kuningas? joka käsittelee lasten ja vanhempien valtasuhteita. Tulevan vaikuttamiskirjan julkaisee toinen tietokirjatalo Docendo.

”Minulle oli tärkeää saada oikea kustantaja. Omakustanteelle ei tule samaa painoarvoa kuin kaupallisen julkaisun kautta. Kaupallisen kustantamon julkaisema kirja antaa meriittiä liike-elämään tai koulutusbisnekseen. Kustantamo hoitaa myös kustannustoimittamisen, ulkoasun ja markkinoinnin.”

Gjerstad uskoo, että vaivannäkö on kannattanut, vaikka kirjoittaessa ansiot jäävät paljon pienemmiksi kuin palkkatyössä.

”Tämä on investointi omaan asiantuntemukseeni. Myyntityö ei ole minulle luontaista tai mieluista, joten toivon, että kirjan avulla asiakkaat löytäisivät minut helpommin.”

Gjerstad uskoo saavansa uskottavuutta kirjansa avulla.

”Kirjani kautta ihmiset tietävät, että on tällainen ihminen, joka tuntee näitä teemoja.”

Gjerstad on tehnyt kirjoittamisen lomassa satunnaisia koulutuskeikkoja ja opettanut kasvatustieteitä avoimessa yliopistossa. Nyt edessä on joko omaan firmaan panostaminen tai paluu palkkatöihin.

”Vallan ja vaikuttamisen parissa haluan jatkaa joka tapauksessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!