Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako läheinen työnantaja jättää palkkoja maksamatta?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Työskentelen pienessä perheyrityksessä kuukausipalkalla ja toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella. Ongelma on, ettei palkkani tule lähes koskaan ajallaan. Saan jatkuvasti penätä sen perään, mikä turhauttaa. Lisäksi palkka vaihtelee. Se on joskus sovittua vähemmän. Perusteluna on huono taloustilanne. Työnantaja on läheinen, enkä haluaisi rikkoa välejämme, mutta palkkaakin pitäisi saada. Mitä voin tehdä?  

”Työsuhteessa on noudatettava työlainsäädännön normaaleja pelisääntöjä, vaikka työnantaja olisi läheinen tai jopa perheenjäsen.

Työnantajan keskeisiä velvollisuuksia on maksaa työntekijälle palkka oikeaan aikaan ja oikean suuruisena. Mikäli muuta ei ole sovittu, palkka tulee maksaa jokaisen palkanmaksukauden viimeisenä päivänä tai sitä edeltävänä arkipäivänä.

Työnantajalla on vastuu palkan maksamisesta oikeaan aikaan, ellei maksamiselle ole niin sanottua ylivoimaista estettä tai muuta ei ole sovittu. Ylivoimaisia esteitä voivat olla esimerkiksi pankin järjestelmien kaatuminen tai lakko.

Palkanmaksun yhteydessä työnantajan on annettava työntekijälle laskelma, josta käyvät ilmi palkan suuruus ja sen määräytymisen perusteet.

Jos palkanmaksu viivästyy, työntekijä voi vaatia palkkasaataviaan työnantajalta normaalilla velkomus- ja perintämenettelyllä. Lisäksi työntekijällä on oikeus vaatia viivästyskorkoa palkan eräpäivästä lukien.

Mikäli maksamatta jäävä palkkasumma on huomattava eikä työnantaja työntekijän huomautuksista huolimatta korjaa virheellistä menettelyään, työntekijälle voi syntyä oikeus päättää työsuhde ilman irtisanomisaikaa ja tämä voi vaatia maksamatta jääneitä palkkojaan tuomioistuimessa ajettavalla kanteella kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

Jos työsuhde jatkuu, palkkasaatavat vanhenevat viidessä vuodessa.

Työntekijän on syytä keskustella työnantajan kanssa asiasta ja pyrkiä löytämään ratkaisu, jonka avulla työsuhdetta voidaan jatkaa niin, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Jos yrityksen taloudellinen tilanne on heikko, ratkaisuna voi olla esimerkiksi työnteon jatkaminen osa-aikaisena, työnkuvan muuttaminen tai muu osapuolten yhdessä sopima ratkaisu.”

Atte Rytkönen

Lainsäädäntöasioiden päällikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!