Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda menestyminen

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Joskus vuosituhannen alussa olin kovin tyytyväinen, kun sain sorvattua mediayhtiö Talentumille vieläkin voimassa olevan mission Autamme ammattilaisia menestymään.

Joku muukin ehkä muistaa sorvanneensa sen, mikä ei haittaa, sillä mission olisi voinut muotoilla paremmin. Paljon syvällisempi missio olisi ollut Autamme ammattilaisia onnistumaan.

Menestymisellä ja onnistumisella on nimittäin suuri ero. Se, joka tavoittelee menestystä, tavoittelee aivan eri asioita kuin se, joka tavoittelee onnistumista.

Menestyminen on vertailua muihin. Onnistuminen on vertailua itseen.

Menestymiseen tarvitaan muiden arviointeja, mutta onnistuneen suorituksen tunnistaa itsekin. Menestyminen on sitä, että levyä tai kirjaa menee valtavasti kaupaksi. Onnistuminen on sitä, että levystä tai kirjasta tuli juuri niin hyvä kuin oli mahdollista.

Menestyminen ei välttämättä vaadi suuria ponnisteluja. Riittää, että muut suoriutuvat huonommin. Onnistuminen on päinvastoin sitä, että tekee omat tehtävänsä niin hyvin kuin kulloinkin voi.

Jos 90 metrin kunnossa oleva mies heittää keihästä 90 metriä, se on onnistumista. Jos sama mies heittää keihästä 82 metriä ja muut heittävät 81 metriä, se on menestymistä. Ja epäonnistumista.

Menestyminen on sitä, että saa osakseen ihailua. Onnistuminen on sitä, että tietää tehneensä hyvin ja oikein. Siksi onnistumisen tavoittelu ohjaa rehellisyyteen. Menestyksen tavoittelu sen sijaan houkuttelee vilppiin.

Jos urheilija haluaa onnistua, hän ei harkitse kiellettyjen keinojen käyttämistä. Mutta kun hän janoaa menestystä, vilppi on houkutteleva vaihtoehto. Sama koskee kaikkia ihmisiä, niin työelämässä kuin muussakin elämässä.

Menestystä himoitseva työtoveri harjoittaa pelin politiikkaa ja kaivaa maata toisten jalkojen alta. Menestystä himoitsevassa yrityksessä parannellaan päästömittauksia ja tuloslukuja.

Menestys on hetken huumaa. Sen varaan ei voi rakentaa uutta menestystä. Onnistumisten varaan voi sen sijaan rakentaa sekä menestystä että uusia onnistumisia.

Kolumnin kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!