Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen paras pomo -kisan ensimmäinen finalisti Siina Siponen on energinen hengenluoja

Ura
 
Tämä on parasta ja pahinta esimiestyössä, kertoo Suomen paras pomo -kisan finalisti Siina Siponen
Tämä on parasta ja pahinta esimiestyössä, kertoo Suomen paras pomo -kisan finalisti Siina Siponen
Siina Siponen johtaa yhtä Suomen vilkkaimmista lähikaupoista, Kampin keskuksen Alepaa. Videolla Siponen paljastaa, mikä on pomon painajainen. Toimittaja: Jaakko Lyytinen. Kuvaus: Rio Gandara. Editointi: Kristiina Marttinen. Grafiikka: Boris Stefanov. Musiikki: "Ouroboros" Kevin MacLeod (incompetech.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Kuka

Siina Siponen

 HS:n Ura-sivujen Suomen paras pomo -kilpailun ensimmäinen finalisti.

 Myymäläpäällikkö, Alepa Kampin keskus.

 Aloitti työuransa S-ryhmässä Prisman myyjänä. Ollut aiemmin apulais- ja myymäläpäällikkönä Alepan myymälöissä.

 Merkonomi. Opiskellut esimiestyötä S-ryhmän koulutuksissa muun muassa Jollas-instituutissa.

 30-vuotias, asuu Helsingissä.

 Harrastaa juoksua, kuntosalilla treenaamista ja neulomista.

 Parisuhteessa.

Siina Siponen nostelee täytettyjä patonkeja hyllyyn. Sitten hän napsauttaa kahvikoneen lämpenemään ja siirtyy purkamaan seuraavia laatikoita.

Kun kello tulee kuusi, Siponen avaa lukot ja taittelee isot lasiovet auki. Ensimmäiset asiakkaat harppovat kohti vastapaistettuja sämpylöitä ja karjalanpiirakoita. Seuraksi he nappaavat kahvin ja jatkavat kassalle. Sen jälkeen yksi suuntaa Espoon bussille, toinen töihin, kolmas matkaa yövuorosta kohti kotia.

Alepa Kampin keskus sijaitsee yhdessä Suomen vilkkaimmista kauppapaikoista. Kampin kauppakeskuksessa käy 700 000 asiakasta viikossa. Alepa on auki joka päivä kello 6–24.

Loputon ihmisvirta ja 18 tunnin aukiolo eivät kuitenkaan takaa asiakkaita.

”Asiakasmäärään pystyy vaikuttamaan aivan järkyttävän paljon hyvällä palvelulla”, Siponen sanoo. Meillä käy nelisentuhatta asiakasta päivässä, Siponen kertoo ja ryhtyy täyttämään eineshyllyä.

”Ei sulla sattuisi olemaan bataattikeittoa?” nuori nainen kysyy.

”Odota hetki”, Siponen sanoo.

Hetkessä Siponen on kaivanut keittorasian kärrystä.

Siina Siponen, 30, on Alepa Kampin keskuksen myymäläpäällikkö. Ja poikkeuksellinen pomo, ainakin työkaveriensa mielestä.

”Siinan positiivinen energia ja draivi on uskomaton. Se tarttuu kaikkiin muihin”, Sara Paananen kertoo. Hän työskentelee samassa Alepassa myyjänä opintojensa ohessa.

Paananen luki lokakuussa HS:n Ura-sivuilta SOK:n entisen pääjohtajan Arto Hiltusen haastattelun, jossa tämä määritteli hyvän johtajan vaatimuksia. Ne perustuivat viiteen e-sanaan: empaattinen, ennustettava, elastinen, energinen ja eettinen. Kun Paananen luki hyvän pomon tekijöitä, Siina Siponen tuli hänen mieleensä.

”Hiltusen kuvaus tuntui siltä, että se olisi voinut kertoa Siinasta.”

Paananen päätti parin työtoverinsa kanssa ilmoittaa Siposen HS:n Suomen paras pomo -kisaan. Hän laati perustelut yhdessä myyjäkollegansa Rosa Rechardtin kanssa. Iso joukko työntekijöitä ilmoittautui pomonsa suosittelijoiksi.

Perustelut olivat vakuuttavia.

Siina Siponen aloitti S-ryhmän palveluksessa jo 2000-luvun alussa merkonomiopintojen ohessa. Ensin Mikkelin Prisman kassalla, sitten pääkaupunkiseudulla Alepan eri myymälöissä.

Ennen Kampin päällikön paikkaa Siponen ehti olla vastaavana ja myymäläpäällikkönä parissa Alepan myymälässä.

Hän sanoo oppineensa johtamista S-ryhmän koulutusten lisäksi arjessa – poimimalla parhaat palat omilta esimiehiltään.

”Pyrin jakamaan vastuuta mahdollisimman paljon”, hän sanoo.

”Olen halunnut toimia esimiehenä. Kaipaan haasteita ja on siinä tiettyä kunnianhimoakin. En ole katunut hetkeäkään.”

Siposen tärkeimmät periaatteet ovat tasapuolisuus, avoimuus ja kannustaminen. Sekä hyvä palaute että hankalat asiat on pystyttävä sanomaan suoraan.

Alkuvuodesta työporukassa leviteltiin juoruja kollegoista. Kun Siponen kuuli asiasta, hän reagoi heti. Tällä työpaikalla ei puhuta pahaa selän takana.

”Välitön toiminta ja puuttuminen lähetti selvän viestin, että näin ei toimita meillä”, työkaverit kiittävät.

Siina Siponen tekee yleensä aamuvuoroa ja tulee töihin kello 5.30. Puoleen päivään asti hän on myymälän puolella ja tekee samoja töitä kuin kaikki muutkin: täyttää hyllyjä, tekee tilauksia, hoitaa kassaa, palvelee asiakkaita.

Iltapäivisin hän istuu muutaman neliön toimistossa varaston puolella ja hoitaa hallintoa: laatii työvuoroja, vastailee sähköposteihin, seuraa budjetteja ja tekee tilauksia. Ovi on auki, jos työkavereilla on asioita. Joku haluaa muuttaa vuoroaan lapsen muskarin takia, toisella olisi Ruotsin-risteily. Siponen kuuntelee toiveita herkällä korvalla, työkaverit kertovat.

Siponen on tulosvastuussa seitsemän miljoonan euron liikevaihtoa tekevästä myymälästä ja lähemmäs paristakymmenestä työntekijästään.

Siponen on itse valinnut kaikki työntekijänsä. Rekrytoinnissa hänelle tärkeintä on persoona ja asenne, ei niinkään koulutus tai työkokemus.

”Haluan tänne hyviä tyyppejä, joilla on asenne kohdallaan. Itse työtä voi opettaa kyllä käytännössä”, Siponen sanoo ja työntää paistouuniin kolme pellillistä croissantteja.

Kampin keskuksen Alepa avattiin viime joulukuussa. Kiire on kovempi kuin useimmissa tavallisissa ruokakaupoissa. Jos kassajono ei vedä, bussiin tähtäävä asiakas jättää ostoskorinsa lattialle.

Paineesta huolimatta työpaikalla on poikkeuksellisen hyvä tunnelma, sanovat Siposen kisaan ilmoittaneet työkaverit.

”Kauppamme on ollut auki pian vuoden, mutta olemme työyhteisönä kasvaneet aivan uskomattomasti Siinan lempeän piiskan alla. Tänne tuli parikymmentä toisilleen täysin vierasta ihmistä, mutta nyt se alkaa tuntua toiselta perheeltä”, Sara Paananen sanoo.

”Se on täysin Siinan ansiota.”

Rio Gandara / HS
Alepa Kampin keskuksen myymäläpäällikkö Siina Siponen (oik.) seuraa, kuinka myyjä Suvi Kallas tarkistaa maitotilausten tarvetta.
Alepa Kampin keskuksen myymäläpäällikkö Siina Siponen (oik.) seuraa, kuinka myyjä Suvi Kallas tarkistaa maitotilausten tarvetta.
Rio Gandara / HS
Myymälä avataan kello kuudelta aamulla. Siina Siponen
Myymälä avataan kello kuudelta aamulla. Siina Siponen
Rio Gandara / HS
Myyjä Rosa Rechardtin (vas.) yövuoro on päättymässä. Hän vaihtaa vielä pikaiset kuulumiset esinaisensa Siina Siposen kanssa.
Myyjä Rosa Rechardtin (vas.) yövuoro on päättymässä. Hän vaihtaa vielä pikaiset kuulumiset esinaisensa Siina Siposen kanssa.
Rio Gandara / HS
Myymälä avataan kello kuudelta aamulla. Siina Siponen
Myymälä avataan kello kuudelta aamulla. Siina Siponen
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!