Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riippuu nuoruuskokemuksista, millaiselta työelämä maistuu

Sama työ voi tuntua hyvinkin erilaiselta riippuen siitä, millä vuosikymmenellä on varttunut. Tunnetko eri sukupolvien nuoruuden avainkokemukset? Se lisäisi ymmärrystä työpaikoilla.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Ville Männikkö
Sisko Rämä (vas.), Tiina Rytky ja Marko Nurmi kuuluvat eri sukupolviin ja kokevat nykyisen työelämän eri tavoin.
Sisko Rämä (vas.), Tiina Rytky ja Marko Nurmi kuuluvat eri sukupolviin ja kokevat nykyisen työelämän eri tavoin. Kuva: Ville Männikkö

Sisko Rämä on siivooja, ja ylpeä ammatistaan. Puhtaanapitotyö on monipuolisempaa kuin yleensä kuvitellaan, hän toteaa.

Rämää, 51, kuitenkin huolettaa, kuinka hän jaksaa. Hänestä työelämä on muuttunut yhä raskaammaksi ryöpytykseksi, jossa varsinkin moni yli viisikymppinen duunari kokee olevansa kuin märkä rätti.

Rämä työskentelee laitoshuoltajana Espoon kaupungilla.

Artikkeliin liittyvät

”Työn määrä on lisääntynyt, ja työ tehdään aina vain nopeammin. Halpa hinta on se, mikä on tärkeintä.”

Vuonna 1964 syntynyt Rämä kuuluu niin kutsuttuun öljykriisin sukupolveen: hänen nuoruutensa suurimpia yhteiskunnallisia ilmiöitä oli vuoden 1973 öljykriisi. Sen seurauksena Suomen kasvu hidastui ja työttömyys kasvoi.

Jokaisella sukupolvella on työelämässä omat avainkokemuksensa, jotka näkyvät muun muassa siinä, miten sukupolvien edustajat reagoivat työelämän muutoksiin. Tämä selviää Tampereen yliopiston tutkimuksista.

Rämän sukupolven ydinkokemuksia ovat jatkuvat organisaatiomuutokset. Nämä yhdistyvät kiireeseen, henkilöstövähennyksiin ja työn määrän lisääntymiseen.

Tutkijat nimesivät viisi sukupolvea, joista siis jokainen kokee nykyisen työelämän eri tavoin.

Öljykriisin sukupolvea seuraa tutkijoiden jaottelussa niin kutsuttu hyvinvoinnin sukupolvi. Se varttui nousukaudella, jolloin hyvinvointivaltiota rakennettiin palveluineen ja tukijärjestelmineen.

Hyvinvoinnin sukupolven ydinkokemus työelämässä on mielettömyys ja kova-arvoisuus, työelämätutkija Anu Järvensivu Tampereen yliopistosta sanoo. Hyvinvoinnin sukupolveen kuuluville tärkeää on työn kohtuullistaminen ja eettiset asiat, Järvensivu toteaa.

Hyvinvoinnin sukupolvi ulkoistaa kielteiset kokemuksensa itsensä ulkopuolelle, usein pomoista lähtöisin oleviksi perustavanlaatuisiksi loukkauksiksi.

”Sukupolven edustajat puhuvat työelämässä esiintyvästä oman edun ja nopeiden voittojen tavoittelusta, osaamisen heikentyneestä arvostuksesta, kunnioituksen puutteesta, eriarvoisuudesta ja väsymyksestä”, Järvensivu kertoo.

Lisääntyneessä hyvinvoinnissa kasvanutta risoo nykyisessä työelämässä turhantuntuiset organisaatiomuutokset, toimimattomat tekniset järjestelmät ja tyhjänpäiväiset työtehtävät, kuten erilaiset raportit ja selvitykset.

Hyvinvoinnin kokemusta seurasi 1990-luvun alussa lama. Laman aikana varttuneet eroavat hyvinvoinnin sukupolvesta kuin yö päivästä.

Siinä missä hyvinvoinnin sukupolvi haikailee menneeseen, korostaa loukkaantuneisuutta ja penää pontevasti omia oikeuksiaan, laman kovassa ilmapiirissä varttuneet jättäytyvät itsensä varaan.

”Lamasukupolvi on tottunut kamppailemaan työstä globalisoituvassa maailmassa”, Järvensivu sanoo.

Tämän ikäluokan tutkimusvastauksista huomaa, että he ovat yleensä huomioineet muutostilanteen seikkaperäisesti ja tehneet sen perusteella tarkan toimintasuunnitelman.

Niin taitaa olla myös Marko Nurmen kohdalla. Nurmi, 38, työskentelee Postin kuljetussuunnittelijana. Hän kertoo kehittävänsä osaamistaan koko ajan pärjätäkseen työpaikkakilpailussa, jos ja kun sen aika tulee. Nurmen mukaan työ tehostuu hänen alallaan hirvittävää vauhtia, ja sitä kautta työpaikkojen määrä tulee laskemaan vielä kauan.

Nurmea johtaa ajatus ”pessimisti ei pety”. Hänen mukaansa niin ajattelee pitkälti koko hänen ikäluokkansa siis lamasukupolvi.

”Kun varautuu muutokseen, niin sen myös kestää henkisesti ja taloudellisesti paremmin.”

Nurmessa on myös tiettyä inhorealismia. Hän huomauttaa, että globaalissa maailmassa yritysten omistajat eivät ole paikallisia patruunoita, vaan ulkomaisia sijoittajia.

”Heitä ei Suomen tai suomalaisten hyvinvointi kiinnosta. Kiinnostus kohdistuu vain yrityksestä saatavaan tuottoon. Ahneudella ei ole rajoja.”

Laman kovia kasvatteja seuraa tamperelaistutkijoiden jaottelussa Y-sukupolvi, toiselta nimeltään diginatiivit. He ovat käyttäneet nettiä ja mobiililaitteita pienestä pitäen.

”Tämä on työelämässä ensimmäinen nopeiden, pinnallisten päätösten, eli ”nettilogiikan” sukupolvi”, tutkija Järvensivu toteaa.

Diginatiivien tutkimusvastauksissa näkyy kokemus ulkopuolisuudesta, keinottomuudesta, kaoottisuuden tunteesta ja yksinäisyydestä. He hyödyntävät eniten yksilöpalveluja, kuten työ- ja elinkeinotoimiston apua tai terapeuttipalveluja.

Tiina Rytkyn, 32, arki on ruutujen ympäröimää, ja verkkotodellisuus on hänelle yhtä totta kuin oikea elämä. Rytky työskentelee Helsingissä energia-alalla tiedotustehtävissä. Hän on ollut myös finanssi- ja logistiikka-alalla ja kokenut isoja irtisanomisia.

Hän ei valita. ”Minulle olisi kärsimystä, jos työni olisi pelkkää rutiinia. Siksi työelämän jatkuva muutos on minulle siunaus. Näen sen päättymättömänä mahdollisuutena oppia ja kokea uutta.”

Eri sukupolvien erilaiset lähtökohdat kannattaa tunnistaa, tutkija Järvensivu patistaa.

Jokin sukupolven yhdessä kokema tapahtuma voi leimata koko loppuelämää. Esimerkiksi 1980-luvulla iso muutos oli atk:n tuleminen ja kirjoituskoneiden korvaaminen tietokoneilla.

”Ne jotka sen kokivat, muistavat sen isona muutoksena. Sen sijaan Y-sukupolvi ei oikein edes ymmärrä, mistä puhutaan.”

Koska työurat ovat pidentyneet, työelämässä kohtaa nykyisin useita eri sukupolviin kuuluvia ihmisiä. Tämä lisää Järvensivun mukaan entisestään tarvetta ymmärrykselle sukupolvien erilaisista kertomuksista.

”Auttaa ymmärtämään itseä ja omaa ajattelua, kun näkee itsensä isommassa kuvassa työelämän muutosten historiassa. Vastaavasti voi oppia ymmärtämään toisia, joiden kokemusmaailma saattaa olla hyvinkin erilainen.”

Sukupolvien erojen empaattinen huomioon ottaminen voisi vähentää kärsimystä työelämässä ja yhteiskunnassa, Järvensivu arvioi.

Jotta eri ikäiset kohtaisivat työelämässä mahdollisimman hedelmällisesti, kannattaisi työpaikoilla ottaa huomioon sukupolvien erilaiset vahvuudet. Nuorilla on yleensä yksityiskohdat hallussaan varsinkin tietotekniikassa, kun taas vanhemmilla ikäpolvilla on kokonaisvaltaisempaa tietoa, joka karttuu vasta kokemuksen myötä, Järvensivu huomauttaa.

Mestari-kisälli-suhteeseen kannattaa tutkijan mukaan panostaa edelleen monissa töissä. Siinä kokenut, yleensä taitava toimija, ohjaa alalle pyrkivää nuorta.

Tämä jo vuosituhansia vanha toimintamalli ei niin vain rapaudu, olipa työelämän muutosvyöry kuinka voimakas tahansa.

Lähteenä on käytetty: Järvensivu Anu, Nikkanen Risto ja Syrjä Sanna (toim.), Työelämän sukupolvet ja muutoksissa pärjäämisen strategiat (2014)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!