Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko työnantaja määrittää kilometrikorvauksen itse?

Ura
 
Vesa Korpela Lakiasiain johtaja Veronmaksajien keskusliitto

Käytän omaa autoa työssäni jatkuvasti. Työnantaja maksaa kilometrikorvauksia vähemmän kuin verottaja vuosittain määrittelee, eli alle 0,44 euroa kilometriltä. Sen sijaan saan palkanmaksun yhteydessä kiinteän polttoainelisän, joka on kuitenkin suhteellisen pieni ajettuihin kilometreihin nähden. Toimiiko työnantaja tässä oikein?

”Työnantaja voi maksaa kilometrikorvauksia Verohallinnon määrittelemää enimmäismäärää vähemmän, ellei työ- tai työehtosopimus muuta määrää.

Verohallinnon päättämä korvaus 0,44 euroa kilometriltä on enimmäismäärä, jonka työnantaja voi maksaa verovapaasti työntekijälle. Se, kuinka paljon työnantaja käytännössä maksaa, riippuu työ- tai työehtosopimuksesta.

Esimerkiksi rakennusalan työehtosopimuksen mukainen matkakustannusten korvaus lasketaan eri tavalla ja on pienempi kuin Verohallinnon päätöksen mukainen verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä.

Jos työnantajan maksama korvaus on vähemmän kuin auton käytöstä työmatkoihin johtuvat todelliset kulut, on todellisten kulujen ja saatujen korvausten erotus mahdollista vähentää tulonhankkimiskuluna.

Verotuksessa hyväksytään ilman selvityksiä todellisiksi kuluiksi 0,25 euroa kilometriltä. Jos työnantajan maksama korvaus on sitä enemmän, todellisten autokulujen vähentäminen edellyttää käytännössä täydellistä kirjanpitoa auton kuluista ja autolla ajetuista kilometreistä.”

Askarruttaako jokin työhön tai työelämään liittyvä kysymys? Lähetä se meille, etsimme vastauksen. hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!