Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Martin Saarikangas selvisi kosteista idänkaupoista – ja muita tarinoita mestarimyyjistä

Ura
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tapahtui taannoin Ruotsissa. SJ:n eli paikallisen VR:n viisi ylintä pomoa oli kutsuttu palaveriin, mutta isäntää ei näkynyt missään. Kului viisi minuuttia. Sitten kymmenen. SJ:n johtajat alkoivat hermostua. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen he olivat lähdössä. Juuri silloin huoneeseen astui mainosmies Leo Nordin, joka oli kutsunut johtajat koolle. ”Halusin demonstroida teille, miten te kohtelette asiakkaitanne”, Nordin sanoi.

Tarinan röyhkeänrohkeasta ruotsalaisesta kertoo Ami Hasan. Juttu on julkaistu Olli Harman tuoreessa kirjassa Myyntitykki kertoo (Talentum), joka perustuu huippumyyjien henkilökuviin. Kirjassa keinojaan paljastavat muutamat julkkikset, kuten Hjallis Harkimo (myi lapsena Suomen eniten Lucia-merkkejä), Vesa Keskinen (asettuu aina ensin asiakkaan saappaisiin) ja tosi-tv:n kiinteistökuningatar Kaisa Liski (tv-julkisuus kuulemma viisinkertaisi tulot ja toimeksiannot). Kirjan viidestäkymmenestä myyjästä useimmat on valittu myyntitaitojensa, ei julkisuutensa ansiosta. Jokin heitä yhdistää.

Hyvät myyjät ovat yleensä ahkeria, sosiaalisia, kilpailuhenkisiä ja uteliaita ihmisiä, jotka jaksavat kiinnostua muista. Hämmästyttävän moni on jo lapsena kaupitellut mehua muille lapsille.

Myyjällä pitää olla terve itsetunto ja paksu nahka. Myyjiä ei arvosteta riittävästi, ja asiakkaat saattavat kiukutella kuin uhmakohtauksen saanut kaksivuotias.

”Asiakas on aina oikeassa, silloinkin kun on väärässä”, sanoo Martin Saarikangas, joka kauppasi jo 1960-luvun alussa ydinjäänmurtajaa Neuvostoliittoon. Diili tehtiin 23 vuotta myöhemmin. Saarikangas kesti kosteat neuvottelut neukkujen kanssa: ”Salaisuus on siinä, että pysyy kirkkaissa ja syö venäläisen perinteen mukaisesti rasvaisia ruokia.”

Huippumyyjien ohjeet kirjassa ovat samankaltaisia: Kuuntele asiakasta ja selvitä tämän tarpeet. Älä tyrkytä, ole oma itsesi. Näillä ohjeilla ei vielä myydä mitään, mutta se ei olekaan tämän kirjan tehtävä. Menestyneiden myyjien muotokuvat voivat kirkastaa alan mainetta ja rohkaista aloittelijoita.

Kaupat ovat usein lopulta kiinni juuri myyjän rohkeudesta. Siksi Leo Nordin sai aikanaan SJ:stä uuden asiakkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!