Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistojen vanhempainillat tulivat Suomeen

Huolehtivaiset vanhemmat saattelevat lapsiaan akateemisiin opintoihin myös ainakin Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Ura
 
Näin tuet nuorta uravalinnassa
Näin tuet nuorta uravalinnassa
Turun yliopiston opinto- ja uraohjaaja Maria Henninen antaa vanhemmille vinkkejä aikuistuvan nuoren opiskelu- ja uravalintojen tukemiseen. Miten vanhempi auttaa lasta tarpeeksi - muttei puutu itsenäistyvän lapsen elämään liikaa? Toimittaja: Tanja Vasama. Kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä.
Fakta

Nyt kannattaa opiskella näitä aineita

 Logopedia: Puheterapeuteista on pulaa, eikä digitalisaation kiihtyminen näytä uhkaavan ammattia 10–20 vuoden kuluessakaan.

 Psykologia: Psykologeistakin on parhaillaan pulaa, ja töitä riittänee tulevaisuudessakin.

 Kemia: Aine ei vedä paljon nuoria hakijoita, mutta työmarkkinat vetävät.

 Sosiaalityö: Erikoisasiantuntijoista on pulaa, ja sosiaalityön tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessakin.

 Oikeustiede: Hyvät työllistymisnäkymät, mutta hakijoita myös paljon.

 Lääketiede: Lääkäreistä on pulaa, ja työllistymisnäkymät 10–20 vuoden kuluttuakin lupaavat.

 Rohkea sivuainevalinta: Melkein mistä tahansa pääaineesta voi rakentaa hyvällä sivuainevalinnalla työnantajia kiinnostavan koulutuksen.

Lähteet: Maria Henninen ja Nea Särkikoski, Etla ja TEM

Sanni Anttila tietää jo, mitä hän joululomalla tekee.

Lukee. Äiti Else Anttila on laatinut tyttärelleen alustavan lukusuunnitelman vuodenvaihteen vapaille.

Syynä ovat ensi kevään ylioppilaskirjoitukset. Tyttären työlistalla ovat biologia, kemia, matematiikka, äidinkieli sekä ruotsi.

Äidillä on ollut sanansa kielivalintoihin.

”Toi on puuttunut kirjoituksiin”, Sanni Anttila sanoo – ja tökkää sormellaan äitiään rinnuksiin. ”Se laati lukuaikataulun kesälomallekin.”

Niinpä Salossa Halikon lukiota käyvä abiturientti ahmi viime kesänä maantietoa, saksaa sekä englantia, kävi kesäyliopistoa, ja kirjoitti pänttäämänsä aineet syksyn ylioppilaskirjoituksissa. Päärutistus on kuitenkin edessä vasta keväällä.

vesa-matti väärä
Else (vas.) ja Sanni Anttila saivat Turun yliopiston vanhempainillassa tietoa siitä, missä vaiheessa opintoja voi yhdistellä eri aineita. Salolaisabiturientti mielii maantiedon ja biologian opettajaksi.
Else (vas.) ja Sanni Anttila saivat Turun yliopiston vanhempainillassa tietoa siitä, missä vaiheessa opintoja voi yhdistellä eri aineita. Salolaisabiturientti mielii maantiedon ja biologian opettajaksi.

Mutta ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuorossa on vielä isompi juttu: uravalinta, ja opiskelupaikkaan pyrkiminen.

Se on iso asia äidillekin.

”Pelkään tietenkin, että nykyaikana on vielä vaikeampi päästä yliopistoon kuin omana aikanani”, eläinlääkäri Else Anttila sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Else Anttila ja lukuisat muut vanhemmat lapsineen ovat saapuneet Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Educarium-rakennukseen marraskuisena arki-iltana.

Alkamassa on abiturienttien vanhemmille räätälöity infoilta. Lastensa opiskelumahdollisuuksista kiinnostuneet vanhemmat – sekä nuoret aikuiset itse – saavat kolmetuntisen tapahtuman aikana kysellä yliopiston henkilökunnalta korkeakouluopinnoista.

Turun yliopiston vanhempainilta on Suomessa tiettävästi ainoa laatuaan. Kysyntää selkeästi on, sillä reilusti yli pari sataa henkeä vetävä luentosali on ohjelman alkaessa täynnä.

”Tämä on lähtenyt tarpeesta”, Turun yliopiston opiskelija- ja hakijapalveluiden päällikkö Nea Särkikoski kertoo. ”Meille tulee lukioista pyyntöjä, että tulisimme vanhempainiltoihin puhumaan.”

Toiveisiin vastataan yliopiston omalla vanhempainillalla nyt kolmatta kertaa.

Yhdysvalloissa ja Saksassa yliopistojen vanhempainillat ovat jo tuttu ilmiö. Britanniassakin vanhemmat osallistuvat aiempaa innokkaammin lastensa opiskeluun, muun muassa vierailemalla yliopistoilla avoimien ovien päivinä. The Guardian -lehti jopa ohjeisti vanhempia aiemmin syksyllä, miten lapsen saattaminen yliopistolle opintojen alussa sujuu jouhevasti.

Onko tässä nyt kyse helikopterivanhemmuudesta, siis lastensa ympärillä jatkuvasti pörräävistä vanhemmista, jotka osallistuvat jälkikasvunsa elämään vähän liiankin innokkaasti? Helikopterivanhemmat haluavat varmistaa lapsilleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden täyttämällä heidän päivänsä harrastuksilla, kirittämällä koulutyötä ja viitoittamalla uravalintoja.

Kasvatustieteen professorin mukaan ”ylikiinnostunut” vanhemmuus on tullut Suomeenkin.

”Päivänselvää”, emeritusprofessori Kari Uusikylä toteaa.

”Ajan henki on sellainen, että tuska siitä, miten lapsi pärjää elämässä, alkaa usein jo alakouluvaiheessa ja erityisesti korkeakoulutettujen keskuudessa.”

Nyt siis vanhemmat saattavat holhota lapsiaan vielä sittenkin, kun näiden pitäisi olla itse valitsemassa oman elämänsä polkua.

Uusikylä korostaa, että vanhempien kiinnostus, tuki ja välittäminen ovat nuoren kehitykselle tärkeitä. ”Mutta ylikiinnostuminen ei ole hyvä. Kun lapsi tulee 18-vuotiaaksi, valinnoista pitää vastata itse”, koulujen vanhempainilloissa usein puhuva professori sanoo.

Entä täällä Educarium-rakennuksessa Turussa, keitä nämä vanhemmat oikein ovat?

Vanhempainillan vetäjänä toimivan Särkikosken mukaan he eivät ole helikopterivanhempia. Hän on toki kuullut tarinoita nuorista, joiden äidit tai isät ovat käskeneet lapsensa opiskella jotain tiettyä ainetta. Särkikoski ja opinto- ja uraohjaaja Maria Henninen eivät ole silti työssään kohdanneet ylihuolehtivia vanhempia.

”Esimerkiksi Amerikassa on eri kontaktipinta, kun vanhemmat ovat lastensa yliopisto-opintojen maksajia. Luulisin, että kansainvälisessä vertailussa suomalaiset nuoret yhä valitsevat opiskelunsa aika itsenäisesti. Ihan hyväkin, että näin on”, Särkikoski sanoo.

Opiskelijavalintojen tuloksista vanhemmat – ja varsinkin poikien vanhemmat – kuitenkin soittelevat yliopistolle Särkikosken mukaan paljon. Lisäksi uravalinnoista huolestuneet vanhemmat ottavat toisinaan yhteyttä yliopistoon, etenkin jos nuoren akateemiset kiinnostuksenkohteet eivät näytä tarjoavan suoraa urapolkua käytännön ammattiin.

”Vanhemmat voivat helposti etsiä turvallisia vaihtoehtoja”, Särkikoski sanoo. ”Opiskelijoiden oma kiinnostus kantaa kuitenkin varmasti pisimmälle.”

Sanni Anttilan uratoiveisiin ei äiti ole vaikuttanut. Tytär on pitkään mielinyt opettajaksi. Nyt toiveammatti on tarkentunut maantiedon ja biologian aineopettajaksi, ja valinta on tällä hetkellä ”melko varma”.

Esikoistyttären uratoive on Else Anttilalle mieluinen, mutta yleisesti työmarkkinanäkymät Suomessa huolettavat kolmen lukiolaisen äitiä.

”Hirvittää.”

Else Anttila onkin neuvonut lapsiaan seuraavasti: kannattaa valita sellainen ala, missä töitä näyttää riittävän tulevaisuudessa ja mitä voi harjoittaa eri puolilla maata. Yläasteen aineenopettaja täyttää kriteerit.

Vanhemmat ohjaavat lastensa urapolkua joka tapauksessa usein myös pelkällä taustallaan. Korkeakoulutettujen vanhempien lapset ovat yhä yliedustettuina yliopistoissa. Erityisen vahvasti periytyviä aloja ovat lääketiede, eläinlääketiede, oikeustiede ja taidealat.

Iiris Kavanti ja isä Mika Kavanti osallistuivat Turun yliopiston vanhempainiltaan.
Iiris Kavanti ja isä Mika Kavanti osallistuivat Turun yliopiston vanhempainiltaan.

Iiris Kavanti, 18, tulee ekonomiperheestä. Molemmat vanhemmat ovat ekonomeja, samoin isän isä. Ja nyt naantalilaisabiturientti mielii itsekin ekonomiopintoihin Turun kauppakorkeakouluun.

”Tähän ei ole todellakaan painostettu”, Iiris Kavanti sanoo. ”Se ei ole todellakaan ongelma, että vanhemmat eivät antaisi tilaa. Mutta se on se juttu, etteivät kaikki nuoret itse vielä tiedä, mitä haluavat opiskella.”

”Itse asiassa se olin minä, joka sanoi, että tullaan katsomaan myös muita vaihtoehtoja”, isä Mika Kavanti lisää. Tytärtä kiinnostavat kauppatieteiden lisäksi psykologia, poliittinen historia ja valtio-oppi.

Markkinointijohtajana työskentelevä Mika Kavanti kertoo tutkineensa Helsingin Sanomista tilastoja tulevaisuuden ammateista ja työtilanteesta. Ekonomin koulutus tarjoaa hänen mielestään joustavan pohjan työmarkkinoille, joilla elinikäiset urat käyvät harvinaisemmiksi.

Professori Uusikylän mukaan vanhemmat ovat ylihuolehtivia silloin, jos he valitsevat lapsensa puolesta tälle urapolun. ”Ylikiinnostuneet vanhemmat kuvittelevat tekevänsä hyvää lapselle. Napanuoran katkaisu kuuluu kuitenkin kehitykseen.”

Yhdysvalloissa helikopterivanhemmuuden vaikutuksesta on tehty useita tutkimuksia. Niissä on selvinnyt, että helikopterivanhempien college-ikäiset aikuistuvat lapset kärsivät selvästi enemmän masennuksesta, heillä on huonompi itsetunto ja he ovat tyytymättömämpiä elämäänsä kuin muut college-opiskelijat.

Emeritusprofessori myös ymmärtää vanhempien stressin taustoja. Uuden, ensikertalaisia hakijoita suosivan korkeakoulujen valintajärjestelmän myötä on aiempaa kohtalokkaampaa, jos ykkösopinahjoon ei pääse heti sisään tai jos oma valinta osoittautuu vääräksi.

Salolaisessa Anttilan perheessä on suunnitelma jo sen varalle, että yliopiston ovet eivät aukeaisi Sanni Anttilalle ensimmäisellä kerralla.

”Jos ei ensimmäisellä kerralla tärppää, niin yritetään vuoden päästä uudelleen ja luetaan avoimessa yliopistossa”, Else Anttila sanoo.

Iso luentosali oli täynnä vanhempainiltana Turun yliopistossa.
Iso luentosali oli täynnä vanhempainiltana Turun yliopistossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!