Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen paras pomo -kisan toisella finalistilla Merja Korhosella on tunneälyä

Kaunialan sairaalan pitkäaikaishoidon päällikkö tekee jo toista työuraansa. Parhaat opit johtajan töihin tulivat kotoa lasten kanssa vietetyistä vuosista.

Ura
 
Suomen paras pomo -kisan finalistilla Merja Korhosella on tunneälyä
Suomen paras pomo -kisan finalistilla Merja Korhosella on tunneälyä
Toimittaja: Tanja Vasama, kuvaus: Outi Pyhäranta, leikkaus: Janne Elkki, musiikki: "Ouroboros" Kevin MacLeod (incompetech.com) Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Kuka?

Merja Korhonen

 Suomen paras pomo -kilpailun toinen finalisti.

 Pitkäaikaishoidon päällikkö Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa.

 Ensimmäinen työura pankissa 1980-luvulla.

 Lähti hoitoalalle hoidettuaan omia lapsia vuosien ajan kotona.

 Töissä ensin päiväkodissa, opiskeli sen jälkeen lähihoitajaksi. Aloitti 45-vuotiaana terveystieteiden yliopisto-opinnot Jyväskylässä, valmistui 2009.

 55-vuotias, asuu Pornaisissa.

 Saa esimiestyöhön lisävirtaa kulttuurista: taidenäyttelyistä, konserteista ja museoista.

 Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

 Tärkein periaate esimiestyössä: ehdoton tasapuolisuus henkilöstön suhteen. ”Ja jos on sovittu joku asia, siitä pidetään kiinni puolin ja toisin.”

Rollaattoriliikenne vilkastuu vähän ennen kello neljää iltapäivällä. Bruno Averla, 95, on paikalla hyvissä ajoin. Tänään on luvassa jänniä hetkiä, sillä tiistai on bingoilta.

Pitkä pöytä täyttyy sotainvalideista. Ennen bingoa on Kaunialan sairaalassa päivällisaika: makaronilaatikkoa, salaattia ja leipää. Hoitajat jakavat lääkkeitä.

Yhdeltä ruokailijalta poistetaan leivästä reunukset nielemisvaikeuksien takia, toisen lautasella on hieman epämääräisen näköistä ruskeaa sosetta.

Samaa lihamakaronilaatikkoa, mutta soseutettuna. Oman keittiön valmistamassa laatikossa on kuulemma soseenakin maku yhä tallella.

Ruokailemaan kokoontunut herraseurue vaikuttaa suhteellisen tyytyväiseltä.

”Tietenkin aina on jokin pikku juttu, mutta suurin piirtein olot ovat täällä aika mukavat”, Kalervo Kukka, 90, sanoo.

”Tämä on sitä paljon parjattua laitoshoitoa”, toteaa Merja Korhonen ironiaa äänessään. ”Mutta ei se taida niin kamalalta näyttää.”

Osa Kukan kiitoksista kuuluu juuri hänelle, Korhoselle, Kaunialan sairaalan pitkäaikaishoidon päällikölle. Hän vastaa 130 pitkäaikaispotilaan hyvinvoinnista.

Outi Pyhäranta / HS
Pitkäaikaishoidon päällikkö Merja Korhonen (oik.) pistäytyi sotainvalidien osastolla Heli Illin jakaessa päivällistä.
Pitkäaikaishoidon päällikkö Merja Korhonen (oik.) pistäytyi sotainvalidien osastolla Heli Illin jakaessa päivällistä.

Korhonen saa kiitosta myös alaisiltaan. He ilmoittivat esimiehensä HS:n pomokisaan, sillä Korhonen on heidän mielestään maailman paras pomo.

”Suuri sydämen sivistys. Merjalla on lyömätön tilannetaju, eivätkä asiat jää koskaan puolitiehen tai hoitamatta.”

”Ihmistuntija, hänellä on tunneälyä.”

”Ei ole ylhäältä alas -johtamista. Mielipiteemme otetaan huomioon ja niistä keskustellaan.”

Suitsutuksesta ei ole tulla loppua, kun Korhosen kisaan ilmoittanut palveluesimies Marja Liimatainen sekä kollegat Marjo Suutari ja Sirpa Lievonen kuvailevat pomoaan.

Jämäkkyyttäkin esimiehestä löytyy tarvittaessa.

”Merjan toiminta vaikeissa esimiestilanteissa on erityisen ihailtavaa, sillä hän ei koskaan loukkaa työntekijän ihmisarvoa. Ihmistä ei lytätä vaan hän voi poistua tilanteesta arvokkaasti”, Liimatainen kuvailee ikävämpiä henkilöstötilanteita.

Jos vaikka lääkkeenjaossa ilmenee häikkää, Korhonen ei koskaan keskity syyllisten etsintään vaan syiden analysointiin. Sen perusteella hän muuttaa tarvittaessa ripeästi toimintaa niin, että vastaavilta tilanteilta vältytään tulevaisuudessa.

”Merjalla on ajatukset aina eteenpäin”, yötyön palveluvastaava Lievonen sanoo.

Korhonen on tehnyt täyspäiväisiä pomon hommia vasta muutaman vuoden. Ja hoitoalalle hän päätyi uravaihdoksen jälkeen.

Sairaanhoitajan työt kiinnostivat tosin jo varhain. Nuori ylioppilas haki ja pääsi koulutukseen kirjoitusten jälkeen, mutta päätyi jäämään kesäpestin jälkeen pankkiin töihin. Sillä tiellä meni kahdeksan vuotta. Sen jälkeen seitsemisen vuotta kului kotona omia lapsia hoitaessa.

Kotiäitivuosien jälkeen oli selvää, että pankkiin Korhonen ei palaisi. Hän meni töihin päiväkotiin, mutta huomasi haluavansa myös opiskella hoitoalaa.

Niin tulivat lähihoitajaopinnot ja vaihto lapsista vanhuksiin. Yliopistoon Korhonen haki 45-vuotiaana. Valmistuttuaan terveystieteiden maisteriksi hän siirtyi Kaunialaan. Pitkäaikaishoidon päällikkönä hän on työskennellyt vuodesta 2012.

Mitään pitkiä johtamiskoulutuksia Korhonen ei ole käynyt. Yliopisto-opinnoissa johtamista käsiteltiin vähän, ja Korhonen on toki lukenut johtamisoppaita.

”Kustakin teoriasta voi poimia parhaita paloja”, Korhonen sanoo. Hän on ottanut mallia omilta pomoiltaan vuosien aikana – myös tarkkailemalla, mitä virheitä itse ei halua tehdä.

Lisäksi omien lasten hoitaminen kotona antaa Korhosen mielestä valmiuksia esimiestehtäviin. ”Se vahvistaa päivittäistä organisointikykyä ja päätöksentekokykyä. Koen, että se on ollut yksi tekijä tällä polulla.”

Esimiestyössä Korhosta kiehtoo monipuolinen vaikuttamismahdollisuus. ”Tässä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että meidän potilaita kohdellaan hyvin. Jos on hyvinvoiva henkilöstö, potilaatkin voivat hyvin.”

Korhonen saa työhönsä virtaa siitä, että henkilöstö kukoistaa hommissaan. Hän yrittää hyödyntää alaistensa harrastuksia ja aiempaa taustaa niin, että niistä tulee vahvuuksia hoitotyössä.

Korhonen on ilmeisen taitava. ”Hänellä on ihmeellinen kyky nähdä alaistensa erikoisosaamiset”, Liimatainen kiittää.

Entinen sotavammasairaala on nyt murrosta elävä sairaalayhtiö. Vantaan kaupungin ja Sotainvalidien veljesliiton omistama Kaunialan sairaala oy on ollut talousvaikeuksissa, ja se etsii uusia asiakkaita. Sotainvalideja on asiakkaista enää kolmannes.

Korhosella on tulos- ja kehittämisvastuu kuudesta yksiköstä. Koko sairaalan liikevaihto on 18,5 miljoonaa euroa.

”Tulosvastuu maistuu ihan hyvältä. Tässä työssä pankkitausta on hyväksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!