Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos töissä väsyttää, syöt ehkä päin honkia

Näin parannat työtehoasi syömällä.

Ura
 
Outi Pyhäranta / HS
Oikeanlaiselta lounaslautaselta valtaosan tilasta vie salaatti.
Oikeanlaiselta lounaslautaselta valtaosan tilasta vie salaatti. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Nehän ovat kooltaan kuin rekkamiehen annoksia.

Tarjottimet ovat pullollaan ruokaa, kun elintarviketieteiden kandidaatti Henna Rannikko ja ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen istuutuvat syömään helsinkiläiseen Amica-lounasravintolaan. Molempien pääruokalautaset ovat täynnä, samoin salaattilautaset, vieressä vielä palat leipää ja maitoa tai piimää.

Mutta kun katsoo tarkemmin, turhia kaloreita näistä annoksista ei löydy. Salaatit vievät tilasta yli puolet. Rannikolla on pääruuaksi soijapapupihvejä ja ohralisäkettä, Laatikaisella seitifilettä ja peruna.

”Kyllä isoja annoksia voi syödä, kunhan sen koostaa oikein. Salaattia voi olla vaikka tarjottimellinen”, Suomen tunnetuimpiin ravitsemusterapeutteihin lukeutuva Laatikainen sanoo.

Suomalaisten lounassyöminen on kuitenkin kaukana tästä. Toimistotyötä tekevän naisen ja keskikokoisen miehen ihannelounas sisältäisi noin 600 kaloria ja monipuolisesti kasviksia, proteiinilähteitä sekä hillitysti hiilihydraatteja. Todellisuudessa lounassyöjät mättävät lautasilleen ruokaa kuitenkin keskimäärin kilon painosta ja 900–1 000 kalorin edestä, lounasravintolatutkimukset ovat paljastaneet.

Seurauksena on paitsi paino-ongelmia, myös työtehon laskua. Liian raskas lounas tainnuttaa työntekijän.

Laatikainen ja Rannikko haluavat muuttaa tottumuksia. Siksi he ovat kirjoittaneet istumatyöläisten oman ateriaoppaan, Toimistotyöläisen ruokapäivän, joka julkaistaan ensi torstaina.

Laatikainen ja Rannikko antavat kirjassa vinkkejä konttorirotan koko vuorokauden ruokailuihin, sillä ne kaikki voivat osaltaan joko parantaa tai heikentää työvirettä ja vaikuttavat myös toisiinsa.

Kunnon aamupala parantaa suorituskykyä työpäivän alkaessa ja vaikuttaa siihen, millaiseen lounaaseen päivällä päätyy. Vääränlainen lounas taas voi viedä puhdin iltapäivästä. Välipala puolestaan parantaa virettä lopputyöpäivästä ja hillitsee herkkuihin sortumista ruokakaupassa töiden jälkeen.

Ruokaan liittyvät ongelmat kasaantuvat valtaosalla ihmisistä iltaan, kun paikalla ei ole työkavereiden valvovia silmiä. Moni toimistotyöläinen jättää aamupalan väliin, kituuttaa pienellä lounaalla, väheksyy välipaloja – ja sortuu sitten illalla. Iltamässäily voi vaikuttaa seuraavan päivän työtehoon. Se voi johtaa huonoihin yöuniin ja vähentää ruokahalua aamupala-aikaan.

”Aamupala on päivän tahdistaja”, Rannikko sanoo.

Ravitsemusneuvojen lisäksi Laatikainen ja Rannikko jakavat muitakin vinkkejä työvireen parantamiseksi. Esimerkiksi seisten työskentelystä on erityisesti hyötyä lounaan jälkeen. Vireystila laskee sekä lounaan syömisen että ihmisen luontaisen biorytmin vuoksi. Seisominen ja lyhyet kävelyt tasoittavat verensokerin nousua lounaan jälkeen verrattuna istumiseen.

Ehkä yllättävin tieto on se, että ruuan syömisjärjestys vaikuttaa verensokerin hallintaan ja mahdollisesti vireystilaan. Jos siis haluaa välttää verensokerin liian nopeaa nousua, kannattaa lounaalla syödä ensin salaatti, sitten proteiinipitoinen pääruoka ja viimeisenä hiilihydraatit kuten peruna, leipä tai riisi.

Guru neuvoo -sarjassa esitellään työelämän kehittämiseksi kirjoitettuja opuksia.

Outi Pyhäranta / HS
Ruuan syömisjärjestys vaikuttaa verensokerin nousuun ja mahdollisesti vireystilaan, Reijo Laatikainen ja Henna Rannikko sanovat.
Ruuan syömisjärjestys vaikuttaa verensokerin nousuun ja mahdollisesti vireystilaan, Reijo Laatikainen ja Henna Rannikko sanovat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!