Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töksäyttelevä miesjohtaja – aika on ajanut ohitsesi

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Linköpingin yliopistossa tutkittiin pari vuotta sitten eri tiedekunnissa opiskelevien mielikuvituksen astetta ja kykyä asettua toisen asemaan. Insinööriopiskelijat osoittautuivat mielikuvituksettomiksi ja epäempaattisiksi. IT-alan verkkolehti The Register uutisoi tuloksen otsikoilla ”Insinöörit ovat kylmiä ja sisältä kuolleita”.

Inseadin ja Aalto-yliopiston johtamisen professorit taas julkaisivat syyskuussa analyysin, jonka mukaan huono johtaminen tuhosi Nokian. Innovaatioprosessi – siis se, mikä oli Nokian ydintä – edellyttää tehokasta tiedonkulkua, ja toiminnan tehostaminen puolestaan vaatii tunteiden parempaa johtamista. Siihen Nokian johtajat eivät kyenneet, tutkijat totesivat.

Johtajan ihannekuvaan kuuluu Suomessa yhä tekninen koulutus, ilmenee sosiaali- ja terveysministeriön kesäkuussa julkaisemasta selvityksestä. Tässä me poikkeamme muista EU-maista. Vähäeleinen töksäyttelevä mies siis herättää meissä yhä luottamusta, vaikka juuri tuo johtajatyyppi on osaltaan syynä talouden surkeaan tilaan ja henkiseen lamaan.

Muutosta ei varsinaisesti ole näköpiirissä. Meillä on hyviä insinöörejä ja kaikesta päätellen lisää tulee. Teknologiauskoamme vahvistetaan nykyisin jo päiväkodeissa, joissa opetellaan koodaamaan. Koululaisille tarjotaan taulutietokoneita.

Vahvuuksilla on kuitenkin vähän merkitystä, jos heikkoudet estävät hyödyntämästä niitä. Teknologia ilman sisältöä on kasa rojua.

Sosiaalinen kanssakäyminen on haasteellista ja sen epäonnistuminen syö valtavasti energiaa, ja siksi pitäisi panostaa ihmissuhdetaitoihin. SOK:n entinen pääjohtaja Arto Hiltunen nosti HS:n haastattelussa empatian johtajan tärkeimmäksi ominaisuudeksi.

Käyttäytymistieteiden, kulttuurintuntemuksen ja viestintäosaamisen pitäisi kuulua teknillisten oppilaitosten kurssivaatimuksiin, samoin kaunokirjallisuuden, tuon toisen asemaan asettumisen kuningaslajin. Tarvitsemme monipuolisempia johtajia ja parempia työelämätaitoja. Sosiaaliset taidot eivät tule tyhjästä. Tehdään asialle jotain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!