Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen, näin neuvottelet itsellesi oikean palkan

Ura
 
Nainen, näin pyydät oikeaa palkkaa työstäsi
Nainen, näin pyydät oikeaa palkkaa työstäsi
Naiset saavat edelleen samasta työstä 10 prosenttia huonompaa palkkaa kuin miehet. Neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen antaa kolme vinkkiä naiselle, joka valmistautuu palkkaneuvotteluihin. Toimittaja: Jaakko Lyytinen HS. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.

”Naiset ovat arempia pyytämään omaa osaamistaan vastaavaa palkkaa”, sanoo Nuutti Pursiainen, joka neuvoo työkseen palkka-asioissa valtiotieteilijöitä ja yhteiskuntatieteilijöitä.

Pursiainen työskentelee neuvottelupäällikkönä Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:ssä. Puolet liiton jäsenistä työskentelee valtion tai kuntien palveluksessa ja loput järjestöissä ja yrityksissä. Liitossa on noin 12 000 jäsentä.

Naisten ja miesten välisestä palkkaerosta edelleen kymmenen prosenttia jää Pursiaisen mukaan selittämättömäksi. Ero pätee sekä julkisella että yksityiselle sektorilla.

Palkkaero johtuu naisten vaatimattomuudesta palkkaneuvotteluissa, Pursiainen sanoo. Naiset miettivät miehiä useammin, kehtaanko pyytää tällaista palkkaa.

”Toisinaan naiset yllättyvät kuullessaan, kuinka hyvää palkkaa jostain heidän hakemastaan työstä maksetaan.”

Pursiaisen mukaan palkkaerojen purkamiseksi olisi yksinkertainen ratkaisu: avoin keskustelu palkoista.

”Nuori polvi kyseenalaistaa monta muutakin asiaa ja toimii eri tavalla. Mikseivät he voisi toimia eri tavalla myös palkkojen osalta. Tämä on yksi tyhmimmistä tabuista”, Pursiainen sanoo.

”Se ei ole keneltäkään pois, jos palkoista puhuttaisiin avoimesti. Sosiaalinen media on saanut suomalaiset melkein hulluiksi [avoimuudessa]. Mikä sitten pidättelee palkoista puhumista?”

Nuutti Pursiainen antaa HSTV:n videolla kolme vinkkiä palkkaneuvotteluihin valmistautuvalle. Neuvot on suunnattu naisille, mutta ne pätevät kenelle tahansa.

Pursiaisen mukaan palkkaneuvotteluihin kannattaa valmistautua huolella. Ei riitä, että lukee työnkuvauksen rekrytointi-ilmoituksesta. Lisäksi kannattaa soittaa työnantajalle ja tiedustella tarkemmin, minkälaista osaamista tässä nimenomaisessa työssä tarvitaan.

Tämän jälkeen hakijan pitää pohtia, miten hänen oma osaamisensa sopii haettuun tehtävään. Voi olla, että hakijalla on sellaisia taitoja tai osaamista, joista olisi apua kyseisessä tehtävässä, vaikka niiden tarvetta ei erikseen mainita työpaikkailmoituksessa.

Tällaisten taitojen mainitsemisesta on apua myös palkkaneuvotteluissa.

”Oma osaaminen pitää osata hinnoitella oikein”, Pursiainen sanoo.

Vaatimusten ja osaamisen kartoituksen jälkeen kannattaa selvittää, minkä tasoista palkkaa vastaavasta tehtävästä yleensä maksetaan. Tietoa saa esimerkiksi ammattiliitoista.

”Kysy myös tuttavilta, sukulaisilta, perheenjäseniltä. Kaikki tieto on hyvästä. Levitä myös itse tietoa”, Pursiainen neuvoo.

Palkkaneuvotteluissa tai työhakemuksessa ei saa turhaan ujostella. Jos hakemuksessa pyydetään esittämään palkkatoive, se pitää myös esittää, Pursiainen sanoo.

Ja lopuksi tärkeä ohje kaikille naisille, jotka tunnistavat itsessään arkuutta palkka-asioista puhuttaessa: Mieti, mitä palkkaa mies pyytäisi juuri tästä työstä. Ja pyydä vähintään samaa.

Esa Syväkuru
Neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen auttaa työkseen yhteiskuntatieteilijöitä palkka-asioissa.
Neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen auttaa työkseen yhteiskuntatieteilijöitä palkka-asioissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!