Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinointiviestinnän nuori konkari uskoo alansa katoavan

Jyri Rasinmäki, 26, pääsi viisi vuotta sitten Vapa Median ensimmäiseksi työntekijäksi, ja vieläpä ilman koulutusta.

Ura
 
Jukka Grondahl / HS
Jyri Rasinmäki uskoo nykymuotoisen markkinointiviestinnän häviävän kymmenessä vuodessa.
Jyri Rasinmäki uskoo nykymuotoisen markkinointiviestinnän häviävän kymmenessä vuodessa. Kuva: Jukka Grondahl / HS
Kuka?

Jyri Rasinmäki

 26-vuotias konseptisuunnittelija ja tiiminvetäjä sisältötoimisto Vapa Mediassa.

 Yrityksen ensimmäinen työntekijä.

 Ei muodollista koulutusta.

 Työskennellyt mm. yrittäjänä, järjestössä ja oppilaitosmarkkinoinnissa.

Tärkeä käänne urallasi?

Hain 21-vuotiaana harjoittelijaksi vasta perustettuun yritykseen. Kun aloitin, yrityksessä oli kolme partneria ja minä. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, meitä on 25. Yritys eli sisältötoimisto Vapa Media on kasvanut nollasta siihen, että sitä arvostetaan markkinointiviestinnän alalla. Voi ajatella, että olen kasvanut itsekin nollasta siihen, että voin arvostaa omaa ammatillista osaamistani.

Miten hyödyit käänteestä?

Tällä alalla hyvää perustietoa on se, että tajuaa, miten markkinointiviestintää tehdään. Yleishyödyllisempää osaamista on se, että näkee, miten yritys rakennetaan nollasta: mitä työvaiheita ja millaisia kasvukipuja siihen liittyy, millaista osaamista pitää olla. Sellaista osaamista olen saanut nimenomaan siksi, että olen päässyt seuraamaan yrityksen toimintaa alkuajoista saakka.

Mitä työ on opettanut sinulle?

Minulla ei ole muodollista koulutusta alalle. Olen oppinut töiden kautta, ja se on mahdollistanut aika nopean ja käytännönläheisen oppimisen. Markkinointiviestinnän ala on muuttunut tosi paljon viime vuosina. Kentälle on tullut paljon uusia asioita, esimerkiksi miten yritysten on oltava verkossa läsnä. Se on sellaista, mitä harva korkeakoulu pystyisi samalla intensiteetillä opettamaan.

Oletko kohdannut epäilyjä nuoruudestasi?

Ehkä enemmän yllätystä, vaikka ei ikä ole noussut edes kovin monesti keskusteluun. Ihmiset ovat tällä alalla keskimäärin 30–40-vuotiaita, ja se aiheuttaa sellaisen illuusion, että ihmisten oletetaan olevan suunnilleen tuon ikäisiä.

Aiotko opiskella vielä?

Aion, koska arvostan kouluttautumista itsessään. Minun ei tarvitse valmistua siksi, että palkka nousisi tai pääsisin tiettyihin työtehtäviin. Jos valmistun, se tapahtuu puhtaasti mielenkiinnosta. Olen opiskellut töiden ohessa yliopistossa filosofiaa sekä mediakulttuuria ja viestintää.

Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?

Olen aivan eri alalla, koska todennäköisesti tätä alaa ei tässä muodossa edes ole tai ainakin se on muuttunut radikaalisti. Vaikka ala on eri, hyödynnän sitä kaikkea, mitä olen markkinointiviestinnästä oppinut. Markkinointiviestintä ei ole itse itsessään arvokasta, vaan sen tehtävä on aina palvella muiden ihmisten tekoja. Siinä mielessä se on universaali taito.

Sarjassa haastatellaan ihmisiä, jotka ovat tehneet urallaan käänteen tekeviä ratkaisuja tai oivalluksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!