Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vastaat hankalaan kysymykseen työhaastattelussa – mentori neuvoo aloittelijaa uran alussa

Kokeneen kollegan neuvot ovat kullan arvoisia, kun mikään tutkinto ei takaa työpaikkaa vastavalmistuneelle – eivät edes juristin paperit

Ura
 
Tämä oli kauhein kysymys työhaastattelussa - ja näin siihen pitäisi vastata
Tämä oli kauhein kysymys työhaastattelussa - ja näin siihen pitäisi vastata
Vastavalmistunut juristi Elina Juutilainen kertoo, mikä oli pahin työhaastattelussa tehty kysymys. Juutilaisen mentori Hanna Kotola neuvoo, miten hankalan kysymyksen voi kääntää edukseen. Toimittaja Jaakko Lyytinen. Kuvaaja ja leikkaaja Kimmo Räisänen
Fakta

Mentoroinnin juuret ovat Japanissa

 Mentoroinnissa kokenut työntekijä eli mentori neuvoo kokematonta eli aktoria työssä tai opiskelussa.

 Liike-elämässä mentorointia alettiin ensin soveltaa Japanissa. Suomeen mentorointi rantautui 1970–1980-luvulla.

 Monilla suuryrityksillä ja yliopistoilla on omat mentorointiohjelmansa.

 Mentoriksi tai mentoroitavaksi voi hakea esimerkiksi Suomen Mentorien kautta. Hakuaika jatkuu 4.12. saakka. www.suomenmentorit.fi

 

From: Elina Juutilainen

To: Hanna Kotola

Date: 22.5.2015

Subject: Hei mentori!

Hei Hanna!

Sain viestin Suomen Mentorien projektipäällikkö Annika Räsäseltä, että olet minun mentorini. Hienoa! Minä olen aktorisi, Elina Juutilainen juuri valmistunut oikeustieteen maisteri.

Viikko sen jälkeen kun Elina Juutilainen oli lähettänyt tämän sähköpostin, hän tapasi Hanna Kotolan.

Kun Kotola oli perehtynyt Juutilaisen työtodistuksiin ja ansioluetteloon eli CV:hen, hän istahti saman tien koneensa ääreen ja ryhtyi etsimään työpaikkailmoituksia.

”Hei, tässä olisi tällainen.”

”Ei toi ole mulle.”

”No miksei. Tässä on juuri niitä juttuja, joita olet tehnyt. Hae!”

Kotola oli löytänyt ilmoituksen, jossa teleoperaattori etsi työntekijöitä projektikeikalle Pariisiin. Juutilainen empi, sillä paikkaan etsittiin ensisijaisesti harjoittelijaa ja palkka oli varsin nimellinen. Kotolan innostamana hän päätti hakea paikkaa. Heinäkuun alussa Juutilainen oli jo töissä Pariisissa.

Juuri tällaista apua Hanna Kotola olisi aikanaan kaivannut, kun hän itse valmistui juristiksi 1990-luvun laman jälkeen.

Tästä cv:stä saa kasattua vaikka minkälaisen tarinan. Näin Hanna Kotola ajatteli nähdessään Elina Juutilaisen ansioluettelon.

”Kun näin Elinan, olin vaikuttunut.”

Elina Juutilainen, 32, kuuntelee vieressä eikä näytä nolostuvan kehuista. Kotolan avulla hän on saanut lisää työnhaussa tarvittavaa itsevarmuutta.

Hanna Kotola, 44, vastaa henkilöstö- ja lakiasioista Polar Electrossa, joka tunnetaan älylaitteistaan. Vapaaehtoistyönään hän toimii mentorina. Mentori on kokenut ammattilainen, joka auttaa nuorta työnhakijaa. Nuorta autettavaa kutsutaan aktoriksi.

Mentoroinnille on kasvava tarve, sillä juuri mikään tutkinto ei tällä hetkellä takaa työpaikkaa vastavalmistuneelle – eivät edes juristin paperit. Lakimiesliiton mukaan joka kymmenes valmistunut on yhä vailla töitä vuoden kuluttua valmistumisestaan.

Elina Juutilainen oli keväällä saanut paperit käteensä, mutta työpaikkaa ei löytynyt.

”Kun kirjoittaa työhakemuksia omassa poterossaan, eikä saa niihin aina edes vastauksia, tulee neuvoton olo”, Juutilainen sanoo.

”Olisi hienoa, jos siinä tilanteessa voisi kysyä kokeneemmalta: olenko menossa järkevään suuntaan? Sitä kautta löysin Suomen Mentorit”, Juutilainen kertoo.

Suomen Mentorit auttaa korkeakoulutettuja nuoria työttömiä työllistymisessä. Mentorien verkostossa on laaja joukko kokeneita ammattilaisia, kuten Hanna Kotola. Juutilaisella kävi hyvä tuuri, sillä hän sai mentorikseen juristin, joka on lisäksi henkilöstöhallinnon eli HR:n ammattilainen.

Kotolan taustasta on apua, sillä työnhaussa onnistuakseen pitää olla kuin hakkeri, joka osaa murtaa työpaikkailmoituksen koodisanat. Ensimmäisessä tapaamisessa Kotola opasti Juutilaiselle, miten työpaikkailmoitusta oikein pitää lukea ja miten omat vahvuudet voi sovittaa paikan vaatimuksiin. Kotola laati tätä varten Juutilaiselle tyypillisestä työpaikkailmoituksesta yksityiskohtaisen muistion, jossa avainsanojen merkitys on avattu.

Jos ilmoituksessa edellytetään vaikkapa ”kokemusta tuloksellisesta myyntityöstä”, kannattaa hakemuksessa kertoa esimerkkejä omista onnistumisista, mielellään numeroilla havainnollistettuna.

Toinen työnhaun avaintaito on omien vahvuuksien tunnistaminen.

”Elinan tausta on sellainen, että sillä mennään ihan mihin tahansa”, Hanna Kotola sanoo.

Paljon ihmisiä palkannut Kotola tunnisti Juutilaisen ansioluettelosta monia vahvuuksia, joita tämä voisi korostaa työnhaussa. Osa niistä ei ollut tullut Juutilaiselle mieleen.

Juutilainen on esimerkiksi valmentanut nuoresta lähtien muodostelmaluistelijoita. Hänellä on juristin lisäksi tradenomin tutkinto ja laajasti työkokemusta niin myyntihommista kuin sihteerin töistä sairaalassa.

”CV:ni oli kunnossa, mutta tarvitsin apua taitojen kääntämisessä. Miten tuon oman osaamiseni esiin lyhyessä hakemuksessa? Se on ollut minulle vaikeaa”, Juutilainen sanoo.

Tätä varten Kotola opasti Juutilaista laatimaan tiiviin taustatietolomakkeen itsestään. Siinä piti kuvailla esimerkiksi onnistumisia ja epäonnistumisia, omia ominaisuuksia ja niiden kehittämistä sekä henkilökohtaista kehitystä uran eri vaiheissa.

”Kun kirjoittaa ne auki ja lukee muutaman kerran läpi, ei jää haastattelutilanteessa miettimään omia hyviä puoliaan”, Kotola sanoo.

Tämäkin oppi tulee Kotolan omista kokemuksista. Vuosia sitten ensimmäisessä työhaastattelussa Kotolaa pyydettiin mainitsemaan omat huonot puolensa. Hän hämmentyi kysymyksestä. ”Pitääkö nekin tässä kertoa”, Kotola tokaisi.

Kotola tarttui Juutilaisen taustassa erityisesti luisteluvalmentajan kokemukseen.

”Se opettaa työskentelyä hankalissa tilanteissa ja ihmisten käsittelyä”, Kotola sanoo.

Valmentajan on osattava käsitellä myös vaativia vanhempia. Keskustelun myötä Juutilainen tajusi itsekin, kuinka hyödyllisiä valmiuksia valmentaminen on opettanut: ”Siinä pitää olla esillä koko ajan. Ei riitä, että osaa sanoa valmennettavalle, että jokin meni hyvin. On osattava kertoa, miten suoritusta parannetaan.”

Seuraavaksi Kotola laati Juutilaiselle haastattelurungon, jonka avulla tämä saattoi valmistautua työhaastatteluun.

Huolellisesta valmistautumisesta on ollut apua. Joissain työhaastatteluissa Juutilaista on alkanut melkein naurattaa, sillä kysymykset ovat kuin suoraan Kotolan laatimista ohjeista.

”On tehnyt mieli sanoa, että tiesin teidän kysyvän tätä. Minulla on ollut mietitty vastaus valmiina. Kokemus tuo varmuutta”, Juutilainen sanoo.

Kokemuksia kannattaa tosiaankin hankkia, Kotola on evästänyt Juutilaista. Jokainen hakemus, työhaastattelu tai lyhytkin työpätkä tuo lisää kokemusta – mikä taas tuo lisää varmuutta seuraavaa paikkaa hakiessa.

Melkein heti Pariisin keikan jälkeen Elina Juutilaisella tärppäsi uudelleen. Juutilainen tekee parhaillaan 2,5 kuukauden sijaisuutta sotilaslakimiehenä pääesikunnan oikeudellisella osastolla. Paikka tuli Lakimiesliiton rekrytointipalvelun avulla.

Juutilainen hakee koko ajan oman alansa töitä ja harjoittelupaikkoja Suomesta tai ulkomailta. Vaikka pätkäpestit kehittävät epävarmuuden sietämistä ja tuovat lisäkokemusta, hän toivoo löytävänsä kiinnostavan pidempiaikaisen työn Suomesta tai ulkomailta.

”Jotta matkalaukun ei tarvitsisi olla jatkuvasti pakattuna.”

Työnhaussa ja ammatillisessa kehittymisessä hänellä on jatkossakin tukenaan oma mentori.

Hanna Kotolalle mentorointi avaa puolestaan uusia näkökulmia. Se auttaa häntä myös kehittymään omassa työssään, johon kuuluu esimerkiksi esimiesten valmentamista.

Mentoroinnissa on Kotolan mukaan kyse nuoren ammatillisen itsetunnon vahvistamisesta. Suhde on luottamuksellinen ja siinä käsitellään tarvittaessa myös vaikeita asioita.

Kotola haluaa auttaa nuoria työttömiä, sillä hän tietää omakohtaisesti, miten kipeästi sellaista apua voi joskus tarvita.

Syyskuussa 1997 Hanna Kotola oli juuri valmistunut oikeustieteellisestä. Töitä ei ollut tarjolla. Kotola käveli Lauttasaaren rantoja pitkin. Täällä voin itkeä rauhassa, sillä kukaan ei näe, hän ajatteli. Mitä nyt teen? Entä jos pääsen töihin, mitä sitten teen?

”Olin aina onnistunut kaikessa. Sitten en yhtäkkiä päässytkään töihin. Mietin, mikä minussa on vikana. Kukaan ei kertonut, että vielä sinä onnistunut paremmin”, Kotola sanoo.

Sitten sattuma puuttui peliin. Kotolan mies sai työkomennuksen Japaniin, ja Kotola pääsi Lakimiesliiton kurssille, joka valmensi lama-ajan työttömiä lakimiehiä työskentelemään Aasian nouseviin talousmahteihin liittyvien kysymysten parissa. Kun Malesiassa ja Singaporessa pidetty kurssi oli ohi, Kotola sai Nokialta töitä Japanista.

”Kun palasimme Suomeen kahden vuoden jälkeen, maailma näytti ihan erilaiselta. Nokia palkkasi kaikki juristit.”

Siitä lähti nousujohteinen ura ensin Nokialla ja sitten muiden isojen yritysten laki- ja HR-osastoilla.

Vaikeassa alkuvaiheessa Kotola olisi kaivannut kokeneemman henkilön tukea. Jonkun, joka olisi sanonut, ettet ole mikään luuseri. Jonkun, joka olisi auttanut työnhaussa ja rohkaissut.

Tehnyt juuri sitä, mitä Hanna Kotola itse nyt tekee.

Kimmo Räisänen
Yritysjuristi Hanna Kotola toimii mentorina uransa alkuvaiheessa olevalle juristi Elina Juutilaiselle.
Yritysjuristi Hanna Kotola toimii mentorina uransa alkuvaiheessa olevalle juristi Elina Juutilaiselle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!