Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen paras pomo -kisan kolmas finalisti Leena Kolho-Venäläinen uskoo tasa-arvoon ja huumoriin

Ura
 
Tämä on parasta ja pahinta johtamisessa
Tämä on parasta ja pahinta johtamisessa
Vantaalaisen Jokiniemen koulun rehtori Leena Kolho-Venäläinen on HS:n Suomen paras pomo -kilpailun kolmas finalisti.
Kuka?

Leena Kolho-Venäläinen

 Suomen paras pomo -kisan kolmas finalisti.

 Vantaalaisen Jokiniemen koulun rehtori.

 52-vuotias kasvatustieteen maisteri.

 Työskennellyt 12 vuotta rehtorina, sitä ennen 16 vuotta opettajana ja apulaisrehtorina.

 Kouluttaa tulevia rehtoreita työnsä ohessa.

 Harrastaa lukemista, leipomista ja liikuntaa.

 Naimisissa, kaksi aikuista lasta.

L eena Kolho-Venäläinen laittaa pöydälle valtavan puisen avaimen. Se on hänen avaimenperänsä, jonka kouluisäntä veisti sen jälkeen, kun rehtorin avaimet olivat taas kerran hukassa.

Kun rehtori esittäytyy ensimmäisenä koulupäivänä ykkösluokkalaisille, hän näyttää avainta oppilaille. Jos satutte löytämään tämän, tuokaa kansliaan.

”Ekaluokkalaiset taitavat kuvitella, että tämä sopii johonkin karkkilaatikkoon”, Kolho-Venäläinen sanoo ja hymyilee.

Leena Kolho-Venäläinen, 52, on vantaalaisen Jokiniemen koulun rehtori. Koulu on sen verran erikoinen, että siellä ramppaa jatkuvasti delegaatioita ulkomaita myöten. Espanjalainen ministeri olisi halunnut kuvata koulussa vaalivideonsa. Tietenkään rehtori ei sallinut sitä.

”Leenalta saa tukea arjen vaativiin kasvatustilanteisiin, ja hän tekee tarvittaessa reilusti päätöksiä ja tuo näin turvallisuuden tunnetta henkilöstölle”, perustelivat työntekijät, jotka ehdottivat rehtoriaan HS:n Suomen paras pomo -kilpailuun.

Jokiniemen koulu on iso yhtenäiskoulu, jossa on luokat 1–9. Oppilaita on 720. Rehtori tuntee kuulemma kaikki nimeltä.

Erikoisen Jokiniemestä tekee se, että erityisryhmien oppilaat, kuten kehitysvammaiset tai autistiset lapset, ovat mukana tavallisissa luokissa, jos suinkin on mahdollista. Juuri tämä integraatio kiinnostaa ulkomailla.

Miten te sen teette, kansainväliset delegaatiot kyselevät. Arkisesti, pienestä pitäen ja oppilaan yksilölliset tarpeet huomioiden, vastaavat Jokiniemen opettajat.

Tästä hyötyvät kaikki, sanovat opettajat. Kaikki lapset tottuvat erilaisuuteen, eikä vammaisille lapsille kehity erilaisuutta korostavaa pienryhmäidentiteettiä.

Rehtorin päivät kuluvat pääasiassa palavereissa, hallintotöissä tai kehityshankkeissa. Tänä vuonna on mietitty yhdessä, miten tunneilla voisi vähentää istumista. Luokkiin on ostettu jumppapalloja ja oppilaat ovat teipanneet käytäville viivoja, jotka kannustavat pomppimaan ja liikkumaan.

Rehtorin rutiinit keskeytyvät usein, sillä koulussa sattuu kaikenlaista. ”Akuutit tilanteet menevät kaiken ohi”, Kolho-Venäläinen sanoo.

Kolho-Venäläinen pyrkii tarttumaan ongelmiin heti. Ensin hän kuulee kaikkia osapuolia. Sitten ongelmaa käsitellään yhdessä. Tärkeintä on sellainen ilmapiiri, jossa rehtorille uskalletaan sanoa vaikeatkin asiat ääneen. Että nyt en jaksa töissä. Tai nyt tämä asia tökkii pahasti.

Kun Kolho-Venäläinen käy kouluttamassa tulevia rehtoreita, hän korostaa juuri avoimuutta.

”Voi sanoa, että olin väärässä. Voi pyytää anteeksi opettajilta, oppilailta tai huoltajilta.”

Sillä tavalla syntyy luottamus ja ilmapiiri, jossa kaikki uskaltavat myöntää olevansa joskus väärässä.

”Sanon tuleville rehtoreille, että tämä on mielestäni paras homma. Pitää olla oma itsensä ja löytää oma tapansa johtaa. Pitää haastaa itsensä miettimään, mitkä minussa ovat ne jutut, jotka tuottavat hyvää johtamista.”

Periaatteiden rinnalla tärkeää on huumori. ”Että voi nauraa itselleen.”

On löydettävä työstä myös ne asiat, joista nauttii. Kolho-Venäläiselle parasta on ihmisten kanssa oleminen ja henkilöstöjohtaminen.

”Tässä on valtaa ja vastuuta, itsenäisyyttä. Sitä moni rehtoriksi pyrkivä myös arvostaa.”

Avoimuuden lisäksi Kolho-Venäläisen tärkeimmät periaatteet ovat välittäminen, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus, eettisyys ja puolueettomuus. Isoja sanoja, mutta ne eivät jää puheen tasolle, todistavat kollegat.

He perustelivat ehdotuksessaan: ”Leena on erittäin tasa-arvoinen ja huolehtiva esimies. Hänelle sekä oppilaat, opettajat ja avustajat ovat tasavertaisia ja yhdenvertaisia koulun arjessa.”

Puolet koulun 110 työntekijästä on avustajia.

”Leenan ovi on aina auki. Ja aina ovi käy. Kaikki tulevat kuulluiksi”, sanoo apulaisrehtori Erkki Kärkkäinen.

Kun rehtori ajaa töistä kotiin, hän käy läpi mennyttä työpäivää ja koettaa löytää kolme asiaa, jotka ovat menneet hyvin. Ne eivät liity rehtorin omaan työhön, vaan koulun arkeen.

”Jos esimerkiksi pitkään poissa ollut oppilas on palannut kouluun. Tai jos näen iloisuutta jossain työntekijässä, jolla on ollut jaksamisessa haasteita”, Kolho-Venäläinen sanoo.

”Vaikka se kuulostaa naiivilta, olen hyvin ratkaisukeskeinen ja positiivinen. Ajattelen aika harvoin, että asiat olisivat vaikeita.”

Uuden lukuvuoden alussa hän sanoo henkilökunnalle: Meillä on 720 syytä tulla töihin.

Oppilaan etu tulee aina ensin. Tätä periaatetta rehtori yrittää miettiä joka asiaa hoitaessaan. Jos tällä työtehtävällä ei ole vähintään välillisesti merkitystä oppilaille, tehtävä on turha.

”Olen hirveän ylpeä tästä paikasta. Ajattelen, että täällä tehdään paljon asioita tosi hyvin. Toivottavasti olen ollut edistämässä niitä, mutta eivät ne mene minun piikkiini.”

Kurkistetaanpa luokkaan, jossa harjaantumisryhmä opettelee ruotsia. Luokan oppilaat ovat kehitysvammaisia. Ovessa on kaksi taulua: ”Hyviä juttuja” ja ”Huonoja juttuja”. Hyviä: Pyydän anteeksi. Annan anteeksi. Tsemppaan itseäni ja muita. Huonoja: Kiroilen vain pihalla tai vessassa. Jos on pakko kiroilla.

Oppilailla on käsissään tabletit, ja he opettelevat ruotsia Kahoot-nimisen oppimisohjelman avulla. Mitä on ”miksi” ruotsiksi? Tämän kaikki osaavat. Varför. Sitten käydään läpi muutama tärkeä verbi, kuten ”gilla”. Se tarkoittaa pitää jostakin. Gilla tarkoittaa myös hyväksymistä.

Kun poistumme, opettaja Annika Ursin huikkaa vielä ovelta:

”Leena ei sano koskaan ei. Kaikki on mahdollista. Kirjoita siihen, että me rakastamme Leenaa.”

Outi Pyhäranta / HS
Kun Leena Kolho-Venäläinen ajaa töistä kotiin, hän miettii aina kolme hyvin sinä päivänä koulussa mennyttä asiaa. Ne eivät liity rehtorin omaan työhön, vaan koulun arkeen.
Kun Leena Kolho-Venäläinen ajaa töistä kotiin, hän miettii aina kolme hyvin sinä päivänä koulussa mennyttä asiaa. Ne eivät liity rehtorin omaan työhön, vaan koulun arkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!