Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi toteuttaa Plan B:nsä eli vaihtaa uraa

Miia Parviainen ryhtyi toimittajasta opettajaksi, Mikko Tikkanen tutkijasta bussikuskiksi.

Ura
 
Miia Parviainen toteutti Plan B:n - toimittaja opiskeli opettajaksi
Miia Parviainen toteutti Plan B:n - toimittaja opiskeli opettajaksi
Kun työt toimittajana loppuivat, radiotoimittaja Miia Parviainen päätti lähteä takaisin koulun penkille. Hän suosittaa kouluttautumista kaikille, vaikka opiskelusta ei olisi omalle uralle juuri silloin suoraa hyötyä.
Fakta

Vinkkejä alanvaihtoa miettivälle

 Jos mietit alanvaihtoa, työvoimapalvelujen ammatinvalintaohjelma Avo voi auttaa alkuun (www.mol.fi/avo/).

 Yleisemmin omia arvoja ja vahvuuksia voi testata esimerkiksi Myers-Briggsin tyyppi-indikaattorilla (www.myersbriggs.org). Työkalu pohjautuu C.G. Jungin persoonallisuustyyppeihin.

 Eri alojen opinnoista koottua lisätietoa löytyy osoitteesta opintopolku.fi.

”Se oli totaalinen ei.”

Keväällä 2013 radiotoimittaja Miia Parviaiselle tuli seinä vastaan. Uutistoimittajalle ei vain löytynyt töitä.

Parviainen palasi perheensä kanssa Suomeen miehen ulkomaankomennuksen jälkeen. Niin oli tehty jo pari kertaa aiemmin. Ja MTV:llä oli aina ennen riittänyt töitä.

Nyt tilanne oli muuttunut. Maikkarilla oli tarjota keikkahommia vain viihdetoimituksessa. Parviainen kokeili päivän ja totesi, että missien vauvauutisten ja kuninkaallisten käänteiden seuraaminen eivät olisi häntä varten.

Mutta uutistoimittajalle ei löytynyt töitä muualtakaan. Vaikka Parviainen haki ja otti yhteyttä useampaan media- ja viestintäalan työpaikkaan, hän ei päässyt edes haastatteluihin.

Media-alalla oli alkanut ennennäkemätön murros, jossa työpaikat katoavat hurjaa tahtia. ”Vuodesta 2008 meidän ala on ollut yhtä yt-kierrettä”, sanoo Journalistiliiton juristi Jussi Salokangas.

Niinpä Parviaisen mies kysyi vaimoltaan, miksi tämä hakkaa päätään seinään. Miksei tämä lähtisi nuoruuden kutsumusalalle?

Outi Pyharanta / HS
Miia Parviainen kuunteli Töölön ala-asteen ekaluokkalaisten kanssa äidinkielen tarinaa pelottavasta hirviöstä. Etualalla Lara Hokkanen (oik.) ja Aleksi Keto-Tokoi.
Miia Parviainen kuunteli Töölön ala-asteen ekaluokkalaisten kanssa äidinkielen tarinaa pelottavasta hirviöstä. Etualalla Lara Hokkanen (oik.) ja Aleksi Keto-Tokoi.

”Hyvää huomenta 1B!”

”Hyvää huomenta 1B ja Miia-opettaja”, ekaluokkalaiset vastaavat.

Töölön ala-asteella on alkamassa lukuvuoden 71. koulupäivä. Ensimmäinen oppitunti on äidinkieltä. Edellisenä päivänä on opittu p-kirjain, ja nyt pikkukoululaiset muodostavat p-alkuisia tavuja: PU-ro, PO-mo, PA-la.

Vastavalmistunut Parviainen on ensimmäisessä työpaikassaan pätevyyden hankkineena luokanopettajana.

Parviainen, 41, päätyi siis vaihtamaan ammattia. Uudelleenkouluttautumaan.

Täysin uudelle alalle hän ei silti lähtenyt. Saatuaan ensimmäiset maisterin paperit puheviestinnästä 1990-luvulla Parviainen teki jo opettajan sijaisuuksia. Samalla hän työskenteli kuitenkin myös paikallistelevision uutisankkurina. Kun paikallistelevisio meni sitten kolmen vuoden työrupeaman jälkeen konkurssiin, Parviainen päätti keväällä 2002 hakea opettajankoulutukseen – ja pääsi sisään.

Sitten kohtalo puuttui peliin.

Parviainen tapasi tulevan aviomiehensä. Hän muutti tämän työn perässä Budapestiin, teki Unkarissa sekä matkaoppaan että toimittajan töitä ja hylkäsi opettajasuunnitelmat. Suomeen palatessa hän pääsi MTV:lle, työvuorolistat olivat täysiä, ja miehensä myöhemmiltäkin ulkomaankomennuksilta radiotoimittaja raportoi kotimaahan.

Artikkeliin liittyvät

Kunnes keväällä 2013 Parviainen tajusi, että suhde radioon olisi ohi. Hän ei enää pistäisi kuulokkeita päähänsä tunnusmusiikin soidessa lähetyksessä.

”Varsinkin ensimmäisenä vuonna oli hirveä ikävä radiota.”

Media- ja kustannustoimiala nousee tutkija Jouni Nupposen mukaan sekä Uudenmaan että koko Suomen tilastoissa esiin yhtenä johtavista aloista, joiden työtilanne on kaikkein synkin. Työpaikat katoavat digitalisaation tuoman murroksen ja taantuman yhteisvaikutuksesta.

Jotain suuntaa muutoksen rajuudesta antavat Viestinnän Keskusliiton tilastot: liiton jäsenyritysten palveluksessa olevien journalistien määrä on vähentynyt viidenneksellä vain kolmessa vuodessa 2011–2014.

Toimittajan ammatti kuuluukin niiden ammattien Top 15 -listaan, joiden työntekijöistä on Suomessa eniten ylitarjontaa. Kustannustoimialan murros näkyy samalla listalla myös painajien ja painopinnanvalmistajien työtilanteessa.

Lisäksi digitalisaatio pyyhkii erityisen rankasti nyt pois taloushallinnon töitä. Työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrin mukaan kaikkein huonoin tilanne on sihteereillä.

”Pahoin pelkään, että se tulee olemaan pysyvä ilmiö. Ei ole merkkejä, että näillä aloilla työpaikat tulisivat takaisin”, Uudenmaan Ely-keskuksessa työskentelevä Nupponen sanoo.

Kolmas Top 15 -tilastoista selvästi erottuva ala on tietoteknologia: niin it-tukihenkilöitä kuin asentajia ja korjaajia on työttöminä paljon.

Ammatinvaihtajista ei ole tarkkoja tilastoja, sillä työvoiman liikkuvuutta ei tilastoida kattavasti.

Työttömiksi ammatinvaihtajiksi laskettiin lokakuussa koko maassa 4 045 henkilöä. Luvussa eivät näy esimerkiksi uuteen ammattiin jo kouluttautuvat.

Selvää on, että etenkin murrosaloilla työn katoaminen saa pohtimaan ammatinvaihtoa.

”Pakko laittaa työntekijöitä liikekannalle, kun heitä irtisanotaan yt-neuvotteluissa”, sanoo ammatinvaihtoa tutkinut professori Pia Heilmann.

”Jotkut laitetaan menemään väkisin, mutta toiset ovat niin kypsyneitä työelämän tahtiin, että he alkavat miettiä uranvaihtoa”, strategisen henkilöstöjohtamisen professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa työskentelevä Heilmann lisää.

Heilmann on tutkinut vapaaehtoisia alanvaihtajia. He ovat usein noin nelikymppisiä, keskituloisia ja parisuhteessa eläviä.

”Heillä on ensimmäisen kerran elämässä aikaa miettiä, millä ehdoilla olen valmis tekemään töitä. Vapaaehtoinen uranvaihto ei ole yksinhuoltajien ja sairaiden ratkaisu”, Heilmann sanoo.

Monelle uudelleenkouluttautumista miettivälle suurin kynnys on juuri taloudellinen puoli.

Parviaisella asiat järjestyivät jouhevasti.

Johtotehtävissä työskentelevän ekonomimiehen tulot toivat perheelle taloudellisen turvan. Parviainen itse sai opiskellessaan kahden vuoden ajan työmarkkinatukea. Tukea puolsi se, että media-alan työtilanne oli huono ja uudet opinnot valmistivat suoraan ammattiin.

Opiskelupaikkakin oli valmiina: Parviainen oli onnistunut pitämään 2000-luvun alussa saamansa luokanopettajakoulutuksen opinto-oikeuden.

Tarmokas nainen opiskeli poikkeuksellisen tiukkaa tahtia ja valmistui kahdessa vuodessa.

”Se oli vähän kuin työ minulle, ja työelämässä on tottunut tiukkaan työtahtiin”, Parviainen sanoo. Hänen mielestään myös elämänkokemuksesta on aikuisopiskelijana hyötyä: asioita osaa yhdistellä, ja toimittajana hän oli tottunut kireisiin aikatauluihin ja asioiden nopeaan tiivistämiseen.

Parviainen sai heti valmistuttuaan vuoden määräaikaisuuden. Opettajan työ tuntuu omalta, ja töitä opetusalalla näyttää tulevaisuudessa riittävän.

”Jonkinlainen sivistämisen tarve minulla kai on ollut aina. Nyt tunnen ennen kaikkea kasvattavani lapsia”, Parviainen sanoo.

Outi Pyharanta / HS
Mikko Tikkanen nauttii työnsä itsenäisyydestä.
Mikko Tikkanen nauttii työnsä itsenäisyydestä.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Mikko Tikkanen näki jo yliopistossa opiskellessaan unia, joissa hän ajoi rekkaa.

”Kaipasin sitä, että elämä voisi olla vähän yksinkertaisempaa”, Tikkanen, 35, sanoo.

Tikkanen valmistui valtio-opista vuonna 2007. Hän teki lyhyiden apurahojen turvin tutkijan töitä kotona. Se stressasi.

”Päätin, että nyt riittää”, Tikkanen sanoo. ”En tehnyt varsinaista tutkimusta, vaan aika meni apurahojen kinuamiseen. Toimeentulokysymys oli isompi juttu kuin työn sisältö.”

Tikkanen irtisanoi jatko-opinto-oikeutensa, jäi työttömäksi ja mietti, mitä alkaisi tehdä isona.

Rekkakuski-isän ammatti näytti suuntaa. Tikkanen ei kuitenkaan halunnut tehdä yhtä pitkiä ajokeikkoja ja valitsi linja-autot. Reilun puolen vuoden työttömyyden jälkeen hän aloitti kuljettajakurssin Vantaalla.

Koulutus kesti puoli vuotta, eikä Tikkanen ole ollut maaliskuun 2010 valmistumisensa jälkeen päivääkään työttömänä.

Korkeakouluopinnot eivät olisi olleet taloudellisesti mahdollisia. Työtön yhteiskuntatieteiden maisteri oli kuitenkin oikeutettu toisen asteen opintotukeen ja eli sillä puolivuotisen opiskeluajan.

Vaikka Tikkanen on täysin tyytyväinen työhönsä, hän on aloittanut sivutoimisen opiskelun. Logistiikkainsinööriksi hänen on tarkoitus valmistua vuonna 2018. Linja-autoliikenteen suunnittelu kiinnostaa.

Bussikuskien työnäkymiä on Tikkasesta vaikea ennakoida. Alalta eläköityy paljon kuljettajia, ja työnantajaliitto ALT on varoittanut, että linja-autonkuljettajista voi pian olla pulaa. Mutta alalle on tullut uusia toimijoita, maaseudulla yhteydet kuihtuvat ja uudet ratahankkeet voivat vaikuttaa työtilanteeseen.

Lisäksi teknologia kehittyy nopeasti: nyt hehkutetaan itseajavien autojen tulevaisuutta.

”Ei se mahdotonta ole. Muutokset tulevat äkkiä, kun tulevat”, Tikkanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!