Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomokilpailun neljäs finalisti Sanna Hannukainen huolehtii alaistensa viihtymisestä

Pankin tiimipäällikkö ei peittele tunteitaan eikä tietämättömyyttään.

Ura
 
Parasta johtamisessa on se, kun näkee jonkun onnistuvan
Parasta johtamisessa on se, kun näkee jonkun onnistuvan
Tiimipäällikkö Sanna Hannukainen OP Ryhmästä on HS:n Suomen paras pomo -kilpailun neljäs finalisti.

Kuka?Sanna Hannukainen

 Suomen paras pomo -kilpailun neljäs finalisti.

 Tiimipäällikkö OP Ryhmän myynnin johtamisen tuessa.

 Työskennellyt aiemmin muun muassa konttorinjohtajana ja esimiehenä OP:n eri yksiköissä.

 Kauppatieteen maisteri, käynyt OP:n esimiesvalmennuksen.

 34-vuotias. Asuu Helsingissä.

 Harrastaa lukemista, matkustamista, elokuvia, liikuntaa ja karaokea. Laulaa yleensä Paula Koivuniemen kappaleen Kuuleeko yö.

Portaat johtavat keskusaulaan, jota värittävät oranssit tuolit. Muuten värimaailma on hillittyä: valkoista, harmaata, vaaleaa puuta.

Sanna Hannukainen esittelee paikkoja ja viittilöi eri suuntiin. Tuolla on yksi kuudesta ravintolasta. Tuolla parturi, tuon kulman takana kuntokeskus. Leveitä käytäviä koristaa kotimainen taide: Sam Vannia, Lars-Gunnar Nordströmiä, Kuutti Lavosta, Matti Kujasaloa.

OP:n uusi pääkonttori Vallilassa on Helsingin näyttävimpiä uusia rakennuksia. Arkkitehtitoimisto JKMM:n Asmo Jaaksin suunnittelema on palveluineen kuin pieni kaupunki, jossa työskentelee 3 000 henkeä. Vain pääjohtajalla on huone, muut työskentelevät avokonttoreissa.

Täällä työskentelee myös Hannukaisen kymmenhenkinen tiimi silloin, kun työntekijät eivät ole eri puolilla Suomea tukemassa osuuspankkien esimiehiä, myyjiä ja muuta henkilöstöä.

Hannukaisen ”joukkue” syntyi kivuliaasti kolme vuotta sitten, kun työntekijät koottiin yt-neuvotteluiden jälkeen kahdeksasta eri yksiköstä.

Hajanaisesta ryhmästä on kasvanut vahva joukkue. Miten Hannukainen sen oikein teki?

Sanna Hannukainen, 34, aloitti kesätöissä pankin kassalla kotipaikkakunnallaan Kiteellä 2000-luvun alussa. Silloin Hannukainen pelasi vielä tosissaan pesäpalloa ja valmensi junioreja.

”Olen aina halunnut vaikuttaa ja olla esimiestehtävissä, työskennellä ihmisten kanssa”, Hannukainen kertoo.

Hän valmistui kauppatieteen maisteriksi 2006. Seuraavana vuonna hän pääsi OP:n esimiesvalmennukseen, jossa koulitaan pankin tulevia huippujohtajia.

Vuoden koulutuksen ja työharjoittelujen jälkeen Hannukainen valittiin johtajaksi Helsingin OP:n Oulunkylän konttoriin. Hannukainen oli 26-vuotias, työpaikan nuorimpia. Hän oli opiskellut pääaineenaan johtamista, mutta käytännön esimiestyö piti opetella arjessa.

”En tiennyt, mitä olisi pitänyt tehdä. Eikä minulla ollut tarvetta näytellä, että osaan jonkin jutun”, Hannukainen sanoo.

Hän kyseli, ja kokeneet työntekijät neuvoivat auliisti. Jo ensimmäisestä pomon pestistä periytyy Hannukaisen olennaisin johtamisen periaate: tärkeintä on olla aidosti oma itsensä.

”Nauran ja herkistyn tosi helposti. Mitä enemmän oman itsensä kautta pystyy tätä työtä tekemään, sitä paremmin se onnistuu”, Hannukainen sanoo.

Toinen tärkeä asia on luottamus. Asiantuntijat tietävät omasta työstään paljon enemmän kuin pomonsa.

Pankissa työ pyörii lukujen, tilastojen ja tehokkuuden ympärillä. Ne eivät Hannukaisen mukaan ole hänen suurimpia vahvuuksiaan. ”Itse uskon, että lukujen takaa pitää löytää ihminen. Joku syttyy numeroista, toinen tarvitsee toisenlaisen motivaattorin.”

Pomon tehtävä tukea ja näyttää suuntaviivoja alaisia.

”Tämä on luovaa ajatustyötä. Välillä täytyy auttaa asiantuntijan ajatuksia selkiytymään.”

Oulunkylän jälkeen Hannukainen veti Helsingin OP:n verkko- ja puhelinpalvelua sekä asiakkuudet-yksikköä. Kolme vuotta sitten hän sai tehtäväkseen yhdistää yt-neuvotteluiden jälkeen eri puolilta koottu joukko.

Kaikkien tehtävät, työkaverit ja toimipaikka vaihtuivat. Koko ryhmän tehtävä oli uusi.

Hannukainen keskusteli alussa pitkään jokaisen kanssa erikseen. Tiimissä työskentelevä myyntipäällikkö Ville Lehtinen avaa esimiehensä menetelmän:

”Sanna halusi tietää, minkälainen kukin on ihmisenä. Millaisia tunteita ja tarpeita kullakin on, miten ne pitää huomioida niin, että jokainen viihtyy töissä.”

”Sen jälkeen aloimme rakentaa yhteistyötä. Sitä, miten puhumme toisillemme.”

Lehtinen on ollut yli kymmenessä työpaikassa. Missään hän ei ole kohdannut yhtä hienoa esimiestä kuin Hannukainen.

”Sanna on esimiehenä pystynyt tuomaan ympärillään oleville ihmisille enemmän kasvua ja iloa kuin he olisivat itse voineet omalla työllään saavuttaa.”

Kollegat kuvaavat Hannukaista myös vaativaksi.

”Pidetään kiinni niistä asioista, jotka sovitaan kanssani. Puutun myös tiukasti epärehellisyyteen”, Hannukainen sanoo.

”Siinäkin tilanteessa pitää olla empaattisesti läsnä, auttaa ja tukea. En voi vaatia, jos en ole itse ollut tukena.”

Hannukainen on tajunnut, että hänen tehokkuutensa ja kärsimättömyytensä voivat toisinaan aiheuttaa ärtymystä työkavereissa. Kun työporukassa vallitsee luottamus, myös esimiehelle puhutaan suoraan. ”Olen saanut palautetta, että jossain tilanteessa ruuvia kiristämällä ei saavuteta parhaita tuloksia.”

Hannukaisen esimiestaipaleelle on osunut kolmet yt-neuvottelut. Niinä viikkoina on keskusteltu tavallistakin enemmän. Ihmisten tuntemisesta on Hannukaisen mukaan apua vaikeina hetkinä. Joku reagoi alussa, joku myöhemmin, joku räjähtää yllättävässä tilanteessa.

Hannukainen pyrkii purkamaan konfliktit välittömästi.

”Olen oppinut, että mitä aiemmin johonkin heikkoon signaaliin pääsee tarttumaan, sitä helpompi se on purkaa.”

Joukkueurheilussa puhutaan ”pelikirjasta”. Se tarkoittaa yleensä joukkueen filosofiaa ja taktiikkaa, sitä miten joukkue pelaa tietyissä tilanteissa. Hannukaisen tiimi on osa yksikköä, jolla on oma pelikirja. Siihen on kirjattu työfilosofia: Pelaa kaveria aina parempaan pelipaikkaan. Tervehditään ja nautitaan yhdessäolosta, juhlitaan kun on syytä.

Ne eivät ole onttoja hokemia, vaan aitoja tapoja, sanoo Ville Lehtinen, joka ilmoitti Hannukaisen HS:n Suomen paras pomo -kisaan:

”Meillä on ollut koko ajan haastavia tilanteita ja tarvetta uudistua, mutta aina on löytynyt kirkas tähti, jota kohti ollaan menossa.”

Sami Kero / HS
Sanna Hannukaisen mukaan asiantuntijoiden johtaminen on palvelutyötä.
Sanna Hannukaisen mukaan asiantuntijoiden johtaminen on palvelutyötä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!