Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä kirja auttaa muutosjohtamisessa

Käperry siiliksi ja menesty, yksi bisneskirjallisuuden klassikoista neuvoo.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara
Good to Great ilmestyi suomeksi nimellä Hyvästä paras.
Good to Great ilmestyi suomeksi nimellä Hyvästä paras. Kuva: Rio Gandara

Vuonna 2001 ilmestynyt Jim Collinsin teos Good to Great (suomeksi Hyvästä paras, 2006) on yksi viime vuosikymmenten bisneskirjallisuuden klassikoista.

”Näkemykseni mukaan Collinsin kirja on eniten muuttanut johtamisajattelua viimeisen 15 vuoden aikana”, sanoo Kari Kasanen, joka on Suomen tunnetuimpia liikkeenjohdon konsultteja.

Collins kävi teostaan varten läpi lähes 1 500 pörssiyritystä tutkimusryhmänsä kanssa. Ryhmä etsi firmoja, joiden tuotto osakkeenomistajille oli parantunut merkittävästi.

Ryhmä löysi yksitoista firmaa, joiden joukossa olivat Gillette, Philip Morris sekä rahoitusjätit Fannie Mae ja Wells Fargo. Osa esimerkkifirmoista on sittemmin joutunut vaikeuksiin.

Menestysyritysten yhtymäkohdista osa oli yllättäviä.

Useimpien menestysfirmojen johtajat eivät olleetkaan äänekkäitä ja suuria persoonia, vaan syrjäänvetäytyviä, nöyriä, melkeinpä ujoja. Menestyspomot olivat panneet oman egonsa syrjään ja kohdistaneet kunnianhimonsa firmansa hyväksi. Muutosvaiheessa tarvitaan tällaisia johtajia, Collins kiteytti.

Toinen menestystekijä liittyi rekrytointiin ja roolitukseen. Collins vertasi firman johtoryhmää bussiin ja sen matkustajiin. Aluksi ei pidä miettiä, mihin bussilla aiotaan ajaa. Ensin pitää saada oikeat tyypit bussiin ja oikeille paikoille. Kun parhaat tekijät ovat oikeissa tehtävissä, voi ryhtyä miettimään suuntaa eli visiota ja strategiaa.

Kari Kasasen mukaan Collinsin suurin oivallus oli juuri muutosvaiheen analysointi – mitä yrityksessä tapahtuu, kun hyvästä tuleekin paras. ”Muutosjohtamisesta on kirjoitettu kymmeniä kirjoja, mutta ne jauhavat samaa epistolaa”, Kasanen sanoo.

Collins löysi uutta, esimerkiksi ”siilikulttuurin”. Käsite viittasi brittifilosofi Isiah Berlinin esseeseen ketuista ja siileistä. Kettu tietää monesta asiasta jotain, mutta siili tarkastelee maailmaa yhdestä näkökulmasta.

Menestyäkseen yrityksen pitää Collinsin mukaan seurata siilimäistä ajattelua ja keskittyä siihen yhteen asiaan, jossa se on maailman paras eikä yritä rönsyillä joka suuntaan.

Collins on saanut osakseen myös kritiikkiä. Yhdysvaltalainen professori Phil Rosenzweig rusikoi Collinsia HS:n haastattelussa vuonna 2007. Rosenzweigin mukaan Collinsin kirja ei ole tiedettä, koska kirja perustuu kyselytutkimuksiin ja lehtijuttuihin.

Kuinka hyvin Collinsin teesit ovat kestäneet maailman muutosta? Kasasen mielestä 2000-luvun alun jälkeen on tapahtunut kolme suurta muutosta, joista suurin on se, että valta on siirtynyt kuluttajille.

”Toinen on digitalisaatio ja kolmas lean-ajattelu, jossa ei ajatella vain resursseja vaan sitä, miten tieto virtaa yrityksessä ja tuottaa lisäarvoa.”

 

Sarjassa esitellään työelämän kehittämiseksi kirjoitettuja opuksia.

Rio Gandara
Good to Great ilmestyi suomeksi nimellä Hyvästä paras.
Good to Great ilmestyi suomeksi nimellä Hyvästä paras.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!