Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkaverini haiskahtaa viinalta – mitä voin tehdä?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Kollegallani on ongelmia alkoholin käytössä. Hän on useasti poissa työstä ja haiskahtaa viinalta. Hän aiheuttaa toiminnallaan ongelmia sekä itselleen että työyhteisölle, kun muut joutuvat tekemään enemmän töitä. Työnsä hän kyllä hoitaa hyvin silloin, kun on paikalla. Miten ongelmaa voi ratkoa?  

”Päihdeongelmat ovat hyvin tyypillisiä suomalaisilla työpaikoilla. Riskikäyttäjiä on varmasti joka paikassa. On tärkeää, että ongelmiin puututaan nopeasti.

Jos työntekijä on toistuvasti poissa työpaikalta, esimiehen tehtävä on ottaa asia puheeksi. Hänen tulee keskustella työntekijän kanssa ja ohjata työterveyshuoltoon.

Esimiehen tukena jokaisella työpaikalla pitäisi olla varhaisen tuen malli ja päihdeohjelma eli yhteisesti sovitut säännöt, miten toimitaan, jos työntekijällä on toistuvia poissaoloja tai muita ongelmia selviytyä työssään.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat yhteistyössä tehneet Päihdehaitat hallintaan -ohjeistuksen. Siinäkin nostetaan esille ennalta ehkäisevä ja esimiehen rooli.

Myös päihdeongelmasta kärsivän työkaveri on tärkeässä asemassa, koska hän on usein ensimmäinen, joka huomaa ongelman. Jokaisen työkaverin olisi hyvä rohkeasti neuvoa ja kannustaa kollegaansa hakemaan apua.

Työkaverille voi esimerkiksi ehdottaa, että hän kävisi työterveyshuollossa puhumassa, ennen kuin työpaikalla tulee enemmän ongelmia. Päihdeongelman pahentuessa voi käydä niin, että työntekijä tulee jonain päivänä päihtyneenä töihin, ja työsuhde voi päättyä siihen.

Työpaikalla pitäisi olla avoin ilmapiiri, ja päihdeasioista puhumisen tulisi olla helppoa: kaikkien pitäisi tietää, että minulla on lupa puuttua ja puhua. Jos ei itse uskalla ottaa asiaa puheeksi, siitä pitää mainita esimiehelle.

Esimiehet tulisi kouluttaa käsittelemään päihdeongelmia, ja heidän olisi hyvä harjoitella päihdeongelmatilanteiden käsittelyä. Työpaikalle voidaan myös nimetä päihdeyhdyshenkilö.

Ennalta ehkäisevään malliin kuuluu lisäksi terveellisten toimintatapojen ja terveellisen kulttuurin edistäminen. Esimerkiksi näin pikkujouluaikana kannattaa miettiä, kuinka paljon työntekijöille halutaan tarjota alkoholia.”

Hanna Pratsch Asiantuntija Työturvallisuuskeskus

Askarruttaako jokin töissä? Kysy meiltä, me etsimme vastauksen. hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!