Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulostaako tutulta? Kun ihminen lähtee aamulla töihin, elämisen perustaidot unohtuvat

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Kun ihminen lähtee aamulla työpaikalleen, järki jää kotiin nukkumaan. Ihminen, joka osaa vapaa-ajallaan hoitaa asiansa sivistyneesti, taantuu siinä räpäyksessä, kun hän sujahtaa työpaikan ovesta sisään.

Lapsena opitut alkeellisimmatkin käytöstavat haihtuvat ilmaan. Tutkimuksen mukaan 62 prosenttia kokopäivätyössä käyvistä suomalaisista menettää työpaikalle saavuttuaan kyvyn toivottaa hyvää huomenta. Tutkimustulos on tekaistu, mutta pitää paikkansa.

Jokaisella ruokakaupan asiakkaalla on aikaa ja tarmoa vertailla hintoja. Mutta kun sama tarmokas hintavertailija tilaa tuotteita ja palveluja tutuilta yhteistyökumppaneilta työnantajan rahoilla, vertailemisen, laskemisen ja tinkimisen taito unohtuu.

Vastuunkantokyky ja yhteistyökyky eivät ulotu työpaikalle saakka. Työpaikalla kukaan ei tietäisi, mitä pitää tehdä, jos ei olisi palavereja. Mitään ei tapahtuisi, jos kukaan ei vaatisi, vahtisi, seuraisi ja kontrolloisi.

Kotona samat ihmiset onnistuvat tiskaamaan, pyykkäämään, vaihtamaan lamppuja ja laittamaan ruokaa ilman että asiasta tarvitsee sopia kenenkään kanssa. Ilman yhtään palaveria, ilman yhtään tulosraporttia, ilman yhtään kannustinjärjestelmää.

Työpaikalla katoavat muutkin viestintätaidot kuin hyvän huomenen sanomisen taito. Jokainen osaa kertoa kotona keittiön pöydän ääressä päivän kuulumisista innostuneesti ja elävästi puolisolle, äidille, lapsille ja ystäville.

Mutta kun sama elävä puhuja nousee työpaikan estradille, suusta putoilee latteuksia ja innottomia yhdyssanoja. Pahimmillaan suusta ei jännityksen takia tule edes niitä.

Samalla tavalla käy, kun pitäisi kirjoittaa työhön liittyviä yksinkertaisia ymmärrettäviä lauseita. Aivot kenties lähettävät matkaan kirkkaan ajatuksen, mutta ehdittyään näppäimistölle kirkas ajatus on muuttunut käsittämättömien substantiivien ja loputtomien virastokankeuksien umpikujaksi.

Toivottavasti kenenkään kotona ei ole yhtä surullista jääkaappia kuin työpaikalla. Viimekeväinen maitopurkki saa haista vapaasti niin kauan kuin sen omistajaa ei pystytä jäljittämään.

Työpaikan kahvinkeittimet eroavat kotikeittimistä siten, että niitä ei tarvitse pestä. Työpaikan vessa taas… Ehkä on parempi olla sanomatta siitä mitään.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!