Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekkakuski Ari Kivistö jäi kotiin hoitamaan lasta – näyttää työpaikallaan esimerkkiä muille miehille

Ura
 
Helsingin Sanomat
Näin työnantaja ja työntekijä hyötyvät perhevapaista sekä vuorojoustoista
Näin työnantaja ja työntekijä hyötyvät perhevapaista sekä vuorojoustoista
Kuljetusalan hommat ovat vuorotyötä miesvaltaisella alalla. Nokialainen kuljetusyritys Ajomestarit haluaa kuitenkin joustaa ja räätälöi kuljettajien ajokeikkoja näiden perhetilanteeseen sopivasti. Esimiehetkin ovat jääneet kotiin hoitamaan lapsia.
Fakta

Naiset käyttävät valtaosan hoitovapaista

 Erilaisista työaikajoustoista, tukipalveluista ja lakisääteisistä perhevapaamahdollisuuksista tiedotetaan hyvin vain joka neljännellä työpaikalla, Työterveyslaitoksen tuore tutkimus kertoo.

 Hoitovapaalla olevista alle kymmenesosa on miehiä. Vuonna 2014 kotihoidon tukea saaneista miehiä oli 6,3 prosenttia. Miesten määrää ovat viime vuosina kasvattaneet erityisesti korkeakoulutettujen naisten korkeakoulutetut puolisot.

 EU-komissio arvioi, että sukupuolten tasa-arvokuilu työelämässä tarkoittaa EU-tasolla vuosittain 325 miljardin rahallisia menetyksiä. Luku vastaa 2,5 prosenttia koko EU:n bruttokansantuotteesta.

Kello oli kuusi aamulla, kun rekkakuskin perheessä tuli lähtö sairaalaan esikoista synnyttämään. Ari Kivistöllä oli kuitenkin huoli töistä. Hänen piti lähteä pian rekan rattiin.

Kivistö soitti esimiehelleen, jonka viesti oli selvä. Tämä hoitaisi rekalle toisen kuskin. Kivistön ei pitäisi miettiä töitä. Hänellä oli nyt tärkeämpiä asioita.

Niinpä esimiehen reaktio ei huolettanut Kivistöä ennakolta lainkaan, kun hän vuotta myöhemmin halusi jäädä hoitamaan esikoistaan puoleksi vuodeksi kotiin. Ei, vaikka isien hoitovapaat olivat nokialaisessa kuljetusyrityksessä Ajomestareissa vuonna 2012 vielä uusi ilmiö.

”Sehän on lakisääteinen oikeutesi. Tosi hienoa, että miehetkin jäävät kotiin”, kuljetusesimiehenä työskennellyt Toni Murtoniemi vastasi Kivistölle.

”Ajelin sitten puoli vuotta lastenrattailla, kun kaveri ajeli rekalla”, Kivistö sanoo.

Kaikilla työpaikoilla tällainen asenne ei vieläkään ole itsestään selvää. Monilla työpaikoilla miesten perhevapaat ovat yhä jonkinlainen tabu: niitä ei hyväksytä eikä niistä edes keskustella.

Miesvaltaisilla työpaikoilla poissaolot perhesyistä on vaikeampi ottaa puheeksi kuin naisvaltaisilla työpaikoilla, Työterveyslaitoksen tuore kysely kertoo. Kyselyn tulokset edustavat koko Suomen yli kymmenen hengen työpaikkoja yksityisellä ja julkisella sektorilla.

Nokialainen Ajomestarit on todellinen äijätyöpaikka. Yhtä naiskuljettajaa lukuun ottamatta kaikki yrityksen 47 työntekijää ovat miehiä.

Artikkeliin liittyvät

Mutta vaikka sukupuolijakauma on kuljetusalalle tyypillinen, ainakaan perhevapaiden suhteen Ajomestareilla ei jyllää perinteinen äijämeininki. Useampikin työntekijä on jäänyt perhevapaille – Kivistö tulevana vuodenvaihteena jo toista kertaa.

”Haluan päästä lasten kasvuun mukaan. Saan olla mukana pyörittämässä kodin arkea, ettei vetovastuu ole vain toisella vanhemmalla”, puolitoistavuotiaan kuopuksen kanssa puoleksi vuodeksi kotiin jäävä Kivistö sanoo.

Ennen lapsia Kivistö ajoi sekä koti- että ulkomaankeikkoja toisella työnantajalla. Ulkomaanreissuilla saattoi vierähtää 3–4 viikkoa. Kolme kuukautta ennen esikoisen syntymää Kivistö kuitenkin vaihtoi työnantajaa. Odotusaikana mieleen oli iskostunut halu olla kodin arjessa enemmän mukana.

”Meillä perhevapaatoiveet ovat ihan yhtä normaali asia kuin vaikka viikon lomatoive etelän aurinkoon. Kaikesta voidaan neuvotella”, Ajomestarien toimitusjohtajana nykyisin työskentelevä Murtoniemi sanoo.

Ajojärjestelyistä vastaavaksi kuljetusesimieheksi noussut Kivistö muistuttaa, että joustoja voivat perheellisten lisäksi tarvita myös perheettömät tai ikääntyvien vanhempien asioita hoitavat työntekijät.

Jos Suomea vertaa muuhun Eurooppaan, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen peruspalikat ovat meillä kunnossa – ja monia maita paljon paremmin. On liuta pitkiä perhevapaita: äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaata, hoitovapaata ja osittaista hoitovapaata aina lapsen toisen kouluvuoden loppuun saakka. Kummankaan sukupuolen ura ei tyssää lastensaantiin.

Mutta jos Suomea vertaa muihin Pohjoismaihin, ongelmana ovat epätasaisesti jakautuvat perhevapaat. Lapsen kolmevuotissyntymäpäivään saakka jatkuva hoitovapaaoikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että suomalaisnaiset ovat pohjoismaisiin verrokkeihinsa suhteutettuna pitkään poissa työelämästä.

Pitkät poissaolot töistä heikentävät naisten urakehitystä, palkkakehitystä sekä eläkekertymää, varsinkin jos kolmen vuoden kotihoito-oikeutta käyttää useamman lapsen kanssa.

Ruotsin mallin tapaisia isälle ja äidille kiintiöityjä vanhempainvapaita ei Suomeen silti ole näillä näkymin luvassa.

Ajomestareissa perheystävälliset arvot tarkoittavat paljon muutakin kuin vain suotuisaa suhtautumista perhevapaisiin. Valtaosa hommista on vuorotöitä, ja vuorot pyritään järjestämään mahdollisimman hyvin työntekijöiden perhetilanteeseen sopiviksi.

Ari Kivistö kertoo, että vuoroja tehdään kahdella periaatteella. Toisessa vuororyhmässä ovat ne kuljettajat, jotka tekevät epäsäännöllisempiä keikkoja ja pidempiä, yöpymistä vaativia ajoja. Toisessa ovat ne, jotka haluavat säännöllisempiä vuoroja ja lyhyempiä matkoja.

Työvuorot on räätälöity joustamaan esimerkiksi silloin, kun kuljettajalle on tullut avioero ja lapsi on asunut vuoroviikoin vanhemmillaan.

”Toisella viikolla kaveri on tehnyt pitkää päivää ja sitten, kun lapsi on ollut hänellä, hän on tehnyt nurkkahommaa”, Kivistö sanoo ja viittaa nurkkahommilla lähiseutujen ajokeikkoihin. Kuljettaja pääsee siten viemään ja hakemaan lapsensa päiväkodista.

Vuoroista on saanut erityisjoustoa myös kuljettaja, jonka vaimo on ollut vuorotöissä sairaalassa.

Erilaiset vuorot on saatu Kivistön mukaan jaettua kuljettajien kesken hyvin.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa tärkeimpiä keinoja ovat juuri työaikajärjestelyt ja -joustot sekä etätyö, sanoo Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Salla Toppinen-Tanner.

”Tyypillisesti vuorotyössä ei kuitenkaan ole sellaista ajallista ja paikallista joustoa kuin toimistotöissä”, hän huomauttaa.

Vuorotyötä ei yleensä pysty tekemään etänä.

Toppinen-Tanner muistuttaa, että vuorotyössä on toki myös hyviä puolia. Arkivapailla vuorotyöläinen voi järjestellä asioita, ja pieni lapsi saada ylimääräisiä vapaita vanhemman kanssa.

Ajomestareilla yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Valtteri Liuhtonen viettää arkivapaansa kaksivuotiaan poikansa kanssa, jolle isän epäsäännölliset vuorot tietävät ekstravapaita päiväkodista.

Miesvaltaisilla aloilla perhevapaiden ja erilaisten joustojen edelläkävijöiksi ovat nousseet it-yritykset. Ohjelmistoalalla huippuasiantuntijat ovat haluttuja ja kilpailtuja, ja monet yritykset ovat ottaneet kilpailuvaltikseen erilaiset työhön liittyvät joustot.

Yhdistelmäperävaunua ei voi ajaa etätyönä, ja monet jakelukuljetukset vaativat ajoja esimerkiksi aamuyön tunteina.

”Sellaiseen emme pysty kuin atk-firmat. Alan tuomia huonoja puolia on niin paljon. Jos vain pystymme kuuntelemaan henkilöstöä ja vastaamaan pyyntöihin, se on pienintä mitä voimme tehdä”, sanoo Ajomestarien toimitusjohtaja Murtoniemi. Kolmen tytön isä aloitti itsekin yrityksessä kuljettajana.

Työn ja muun elämän onnistunut yhteensovittaminen on paljon kiinni työpaikoista ja niiden ilmapiiristä. Ongelmana ovat Toppinen-Tannerin mukaan asenteet ja tietämättömyys.

Työn ja muun elämän yhteensovittamisen käytäntöjä on kirjattu strategiaan tai keskeisiin ohjelmiin alle puolella työpaikoista. Kirjaaminen olisi Toppinen-Tannerin mielestä kuitenkin tärkeää. Se olisi viesti, että johto pitää asioita tärkeänä, ja samalla esimiehet saisivat paremmat työkalut hoitaa perheeseen liittyviä asioita käytännössä.

Töiden järjestely työntekijän toiveiden mukaisesti teettää työnantajalle lisähommaa.

Mutta sovittelusta hyötyy työnantajakin. Kun pyyntöjä kuunnellaan, työntekijät ovat sitoutuneempia, motivoituneempia ja viihtyvät työpaikassa pidempään, Murtoniemi sanoo. ”Emme halua ajattaa henkilökuntaa loppuun ja vaihdattaa uusiin. Meiltä ei tarvitse lähteä pois, jos perheessä asiat muuttuvat.”

Kimmo Penttinen
Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Valtteri Liuhtonen vaihtaa päivätöihin, kun hän tuuraa vuodenvaihteessa hoitovapaalle jäävää Ari Kivistöä ajojärjestelijänä.
Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja Valtteri Liuhtonen vaihtaa päivätöihin, kun hän tuuraa vuodenvaihteessa hoitovapaalle jäävää Ari Kivistöä ajojärjestelijänä.
Kimmo Penttinen
Ari Kivistön mielestä hoitovapaalla oppi priorisoimaan asioita.
Ari Kivistön mielestä hoitovapaalla oppi priorisoimaan asioita.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!