Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harjoittelu edistää parhaimmillaan työllistymistä ja on pahimmillaan ilmaisen työvoiman riistoa

Johanna Antila on ollut onnekas, sillä hänelle on aina järjestynyt harjoittelusta palkka.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Harjoittelijakonkari Johanna Antila vinkkaa, mitä harjoittelupaikan hakijan kannattaa ottaa huomioon
Harjoittelijakonkari Johanna Antila vinkkaa, mitä harjoittelupaikan hakijan kannattaa ottaa huomioon
Kolminkertaiselle harjoittelijalle, valtiotieteiden maisteri Antilalle on ollut iloa mentoreista. Toimittaja Päivi Tolonen, kuvaus Kaisa Rautaheimo, leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Näin Akava suosittelee

 Työharjoittelussa tulee olla harjoittelusuunnitelma ja nimetty ohjaaja.

 Harjoittelun on vastattava harjoittelijan koulutusta ja oltava laadultaan opintoihin sopivaa.

 Harjoittelun alussa tulee määritellä selkeästi työtehtävät ja tavoitteet.

 Työmäärän ja vastuun tulee olla kohtalaista ja vastata harjoittelun luonnetta.

 Harjoittelijan tulee saada työhön riittävä ohjaus ja perehdytys tehtävistä selviämiseksi sekä palautetta tehdystä työstä.

 Harjoittelua varten solmittava työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisesti.

 Harjoittelijan tulee saada työnantajalta kirjallinen todistus harjoittelun päätyttyä.

 Korkeakouluharjoittelusta tulee saada vähintään työssäoloehdon täyttävää palkkaa

ainakin silloin, kun opiskelija tekee jo kertyneellä osaamisella työnantajalle tuottavaa työtä.

 Harjoittelijan vähimmäispalkan pitäisi olla tänä vuonna 1 165€ kuukaudessa.

Harjoittelujaksojen ja pätkätöiden tilkkutäkki – sellaiseen kietoutuu moni maisteri valmistuessaan, niin myös Johanna Antila.

Kun Antila valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta kesäkuussa 2013, hän katseli luottavaisesti tulevaisuuteen. Valtiotieteiden maisterien työllistyminen on hankalaa, koska asiantuntijatehtäviä on vain vähän tarjolla, mutta Antila luotti hankkimaansa harjoittelukokemukseen.

”Olin tehnyt edellisenä syksynä kolmen kuukauden työharjoittelun Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Siellä sain oman alani kansainvälistä työkokemusta, joten en lähtenyt tyhjin käsin työnhakuun.”

Antila, 30, saikin työpaikan vain pari kuukautta valmistumisensa jälkeen, elokuussa 2013. Työnantaja oli Kehitysyhteistyön palvelukeskus ja työ – pätkätyö.

Niinpä Antila haki jälleen harjoitteluun, tällä kertaa Euroopan parlamentin palkalliseen Robert Schumann -harjoitteluohjelmaan. Työkokemusta omannut valmis maisteri aloitti harjoittelun Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa maaliskuussa 2014.

”EU-tiedotustoimiston harjoittelu täydensi erinomaisesti opintojani. Olin suorittanut sivuaineeni viestinnästä ja EU-opinnoista sekä opiskellut vuoden verran Brysselissä.”

Antila oli onnekas, sillä hän sai kummastakin harjoittelustaan kunnon korvauksen.

Harjoittelupalkka EU:ssa oli 1 550 euroa kuussa, lisäksi tuli asumistukea. Aiemman YK-harjoittelunsa Antila taas rahoitti yliopiston matka-apurahalla sekä ulkoministeriön ja yksityisen säätiön tuella.

Moni harjoittelija kohtaa kuitenkin villin maailman, jossa ei aina makseta palkkaa.

Esimerkiksi Finnair kertoo nettisivuillaan tarjoavansa työharjoittelupaikkoja asiakaspalvelusta markkinointiin, henkilöstöhallinnon osaamiseen ja tekniikan tehtäviin. Marraskuussa oli haussa vähintään viiden kuukauden mittainen eCommerce trainee -harjoittelupaikka.

Finnairin mukaan harjoittelija ei ole työsuhteessa yhtiöön, joten harjoitteluajalta ei makseta palkkaa.

Ammattiliitot ja oppilaitokset kehottavat opiskelijoita kiertämään palkattomat harjoittelupaikat kaukaa. Opintoihin kuuluvasta, opintopisteitä kartuttavasta harjoittelusta ei lain mukaan tarvitse periaatteessa maksaa palkkaa, mutta liittojen mukaan työnantajilla on asiasta moraalinen vastuu.

Helsingin yliopiston Rekrynet-työpaikkasivusto ei edes julkaise palkattomia harjoittelupaikkailmoituksia.

Finnairin mukaan heidän harjoitteluissaan ei palkkaedellytys täyty.

”Finnairilla työskentelevät harjoittelijat suorittavat opinto-ohjelmansa mukaista harjoittelua, josta he ansaitsevat myös opintopisteitä. Työsopimuslain mukaan tuolloin ei täyty vastike- eli palkkaedellytys. On tärkeää huomata, että harjoittelijat eivät myöskään korvaa tai sijaista työsuhteessa olevia työntekijöitä”, rekrytointipäällikkö Juha Toivola Finnairilta toteaa.

Myös elokuva- ja tv -tuotannoissa käytetään yleisesti ilmaisia harjoittelijoita. Alan rahoitus on tunnetusti niukkaa.

”Kun on iso leffatuotanto, ja kalustovuokrat ovat kiinteitä, jää ainoaksi mahdollisuudeksi tinkiä työvoimakustannuksista. Avainpaikat miehitetään ammattilaisilla, mutta raskas valokalusto tarvitsee käsiä ja jalkoja. Niitä tarjoavat usein palkattomat harjoittelijat”, Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry:n sihteeri Anne Saveljeff kertoo.

Medianomin tutkintoon kuuluu noin viiden kuukauden mittainen harjoittelu.

”Jos ajattelee, että medianomiksi opiskelee suurissa kaupungeissa Turusssa, Tampereella ja Helsingissä satojakin henkilöitä, heidän harjoitteluistaan kertyy kymmeniä halpoja miestyövuosia”, Saveljeff laskee.

Setin sihteeri on tiukkana, jos paljastuu, että harjoittelija on joutunut hoitamaan esimerkiksi äänittäjän tehtävät yksin ilman ammattilaisen ohjausta.

”Moni opiskelija on kolmikymppinen ja hänellä voi olla jo alan työkokemusta. Jos harjoittelija antaa itsenäisen työpanoksen, siitä pitää maksaa palkka. Siinä olemme tiukkoja, ja sellaisissa tapauksissa palkat onkin aina hoidettu. Osa oppilaitoksista ei anna opiskelijoita täysin palkattomaan harjoitteluun edes avustaviin tehtäviin, vaan heille pitää maksaa edes 500 euroa kuussa.”

Jo opintonsa päättäneiden harjoittelijoiden tilanne on helpompi: heidän harjoittelusuhteensa muuttuu helposti työsuhteeksi, ja silloin palkkaa tulee maksaa.

”Riittää, että tehdään toiselle osapuolelle sellaista työtä, joka kuuluu yrityksen tai yhteisön perustoimintoihin tai kartuttaa yrityksen pääomaa. Tällöin kuuluu maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa”, Etelä-Suomen Aluehallintoviraston työsuojelualueella työskentelevä lakimies Aki Eriksson selvittää.

Periaatteessa palkkana voi olla myös rahanarvoinen oppi, mutta aloilla, joilla on työehtosopimus, sopimus määrittelee alimman palkkatason.

”Tuolloin työntekijä ja työnantaja eivät edes voi sopia työehtosopimuksen alittavasta palkkatasosta”, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan harjoittelu on työsuojeluviranomaisille kuitenkin kaikkiaan ongelmallinen alue. Työharjoittelijan asemasta ei ole kunnollista lainsäädäntöä. Se mahdollistaa kirjavat tulkinnat harjoittelun luonteesta.

”Työelämää koskevassa lainsäädännössä ei ole erikseen määritelty eroa työ- ja harjoittelusuhteelle.”

Asiaa pitää siis arvioida työsuhteen tunnusmerkkien täyttymisen kautta.

”Joudumme valvonnassa arvioimaan viikoittain joidenkin niin sanottujen harjoittelusuhteiden luonnetta, jotka muistuttavat enemmänkin työsuhdetta. Tämä vaikuttaa esimerkiksi siihen, täytyykö työnantajan järjestää työterveyshuolto tai pitää työaikakirjanpitoa.”

Erikssonin mukaan ei ole suotavaa sekään, jos yritykset pyörittävät toimintaansa palkallisilla harjoittelijoilla.

”Se vääristää työmarkkinoita, sillä työnhakijat eivät saa normaalia palkkatyötä.”

Maailmalla palkattomat tai pelkkään lounasetuun perustuvat harjoittelut lisääntyvät, kertoo erikoistutkija Anna Pärnänen Tilastokeskuksesta. Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa ollaan huolestuneita siitä, että ilmaisen työn teettäminen lisääntyy.

”Yritykset myyvät sitä nuorille sillä perusteella, että he saavat arvokasta työkokemusta”, Pärnänen toteaa.

Suomessa ei ole ole kattavia tilastoja työharjoittelijoiden määrästä, saati siitä, kuinka moni on harjoittelijana ilmaiseksi tai lounaspalkalla.

”On hyvä keskustella, olisiko tarpeen luoda uusia luokituksia, jotta saisimme erityisesti nämä palkattomat harjoittelijat tilastoitua”, Pärnänen pohtii.

Yleisiä harjoittelut kuitenkin ovat: Akavasta ilmenee, että joka viidennen vastavalmistuneen yhteiskunta- tai hallintotieteilijän ensimmäinen työsuhde viime vuonna oli harjoittelusuhde.

Johanna Antilalle Schumann-harjoittelu EU:ssa poiki palkallisia sijaisuuksia.

”Työskentelin jonkin aikaa Euroopan komission Suomen edustuston tapahtumakoordinaattorina ja korkean tason seminaarin tapahtuma-avustajana.”

Mutta sitten tyssäsi. Palkkatyötä ei löytynyt. Antila joutui palaamaan hetkeksi lähtöviivalle, siis harjoittelun maailmaan.

Hän haki työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa työkokeiluavustusta ja aloitti sen turvin ulkoministeriössä marraskuussa 2014.

”Tein työkokeilun UM:n poliittisen osaston turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä. Ne olivat harjoittelijatason avustavia tehtäviä. Työkokeilun aikana sain peruspäivärahaa ja asumistukea.”

Pian Antila sai kuitenkin assistentin sijaisuuden samassa yksikössä.

”Aloitin assistentin työt viime huhtikuussa, ja ne jatkuvat maaliskuun loppuun asti.”

Neljän vuoden harjoittelu- ja pätkätyöputkestaan huolimatta Antila pitää itseään onnekkaana.

”Kaikki kolme harjoittelua ovat olleet oman alani töitä, ja ne ovat poikineet jollakin tavoin palkkatöitä. Normaalista palkasta puuttuvan tonnin on korvannut arvokas työkokemus ja kullanarvoiset kontaktit.”

Entä lähtisikö valtiotieteiden maisteri vielä neljännen kerran työharjoittelun luonteiseen tehtävään?

”Totta puhuen en enää ainakaan mielelläni. Jos harjoitteluputki on liian pitkä, se ei enää aja asiaansa.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Johanna Antila oli harjoittelijana Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa Kampissa. ”EU-tiedotustoimiston harjoittelu täydensi erinomaisesti opintojani”, hän sanoo.
Johanna Antila oli harjoittelijana Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa Kampissa. ”EU-tiedotustoimiston harjoittelu täydensi erinomaisesti opintojani”, hän sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!