Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnetko itsesi heittopussiksi työpaikallasi? Näin muutat työtäsi

On monia keinoja, joilla oman työnsä saa itselleen mieleisemmäksi. Tässä vinkit.

Ura
 
Marja Repo
olli nurminen hs
Kuva: olli nurminen hs

Työpaikat ovat yllättävän vanhanaikaisia paikkoja: on totuttu ylhäältä johtamiseen eli siihen, että esimies tarttuu toimeen. Näin asian näkee Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkimusjohtaja Jari Hakanen.

Ei siis ole ihme, jos työpaikan organisaatiomyllerryksissä ja muissa muutoksissa tulee tunne kuin olisi heittopussi. Jokainen kuitenkin haluaa kokea työssään itsenäisyyttä, kyvykkyyttä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

”Työn tekemisen tavat ovat paikalleen jämähtäneitä. Potentiaalia työn tuunaukseen näin ollen riittää. Jo pienetkin muutokset vahvistavat työntekijän uskoa itseensä ja työnsä tärkeyteen”, Hakanen toteaa.

Hakanen toimii myös tutkimusprofessorina Työterveyslaitoksella erikoisalueenaan positiivinen psykologia.

Hakasen mainitsema ”tuunaus” ei tarkoita sitä, että arjesta tulee juhlaa. Työtään voi kuitenkin muokata omin päin omiin tarpeisiin ja vahvuuksiin paremmin sopivaksi. Parhaimmillaan pääsee kiinni työn imuun – energisoituneeseen tilaan, jossa työ vie mennessään niin että aika ja paikka hetkeksi unohtuvat. Lopputuloksena voi olla työpäivän jälkeen tunne, että onpa mukava palata taas huomenna töihin.

Työn sisältö ja työtavat, työpaikan ihmissuhteet sekä oma asenne ja ajatuskuviot ovat asioita, joihin voi vaikuttaa. Työtehtävien tuunauksen voit aloittaa vaikka tästä:

1 Riko rutiinit. Mieti, miten voisit lisätä vaihtelua työhösi. Tee työt eri järjestyksessä ja kokeile uusia työympäristöjä.

2 Hae oppimisen elämyksiä. Opettele jokin uusi taito tai kokeile jotain työkaverisi käyttämää toimintatapaa. Pienetkin muutokset ehkäisevät leipääntymistä ja lisäävät tunnetta siitä, että homma on omassa hanskassa.

Omanarvontunne vahvistuu, ja se auttaa vaikkapa organisaatiomuutoksen tuoksinassa. Työtään muokkaava tottuu oppimaan ja sietämään uutta. Näin hän näkee mahdollisuuksia muuttuvissa tilanteissa sen sijaan, että ahdistuisi.

Hakanen mainitsee kolme työelämän ankeuttajaa. Ne ovat epävarmuus, kiire ja tunnustusvaje.

Epävarmuutta on opittava sietämään, se on tullut jäädäkseen. Kiirettä sen sijaan voi yrittää suitsia asettamalla työtehtäviä tärkeysjärjestykseen. Ja tunnustusvajeelle voi jokainen tehdä jotain.

”Helposti ajatellaan, että niin kauan kuin kaikki on hyvin, pomon ei tarvitse antaa palautetta”, Hakanen ihmettelee.

3 Etkö saa palautetta? No, hae sitä! Työn tuunaaja marssii pomon puheille ja pyytää palautetta. Ja vaikka palautetta ei tulisi, ainakin vahvistuu tuunaajan toimijuus. Hän teki asialle jotain sen sijaan, että olisi tyytynyt jupisemaan itsekseen.

Voi olla hyvä myös pohtia, kuinka usein on itse antanut myönteistä palautetta alaiselleen tai työkaverilleen.

Työelämää tutkinut Adam Grant jakaa työntekijät kolmeen ryhmään. Ottajat asettavat oman etunsa muiden edelle ja käsittävät työn kilpa-areenaksi. Tasapelin tavoittelijoiden toiminta perustuu tiukkaan vastavuoroisuuteen. Antajat taas auttavat toisiaan vailla vastapalveluksen odotusta.

”Työpaikalla pitäisi päästä anteliaisuuden kulttuurin, jolloin kaikki voittaisivat”, Hakanen pohtii. Vuorovaikutuksen tuunaus voisi olla siis tätä:

4 Anna. Se vahvistaa työn voimavaroja ja parantaa vuorovaikutusta. Keskity kuuntelemaan, mitä toinen sanoo, sovi tapaaminen sähköpostin sijaan, kysele ja pallottele ideoita kollegojesi tai eri alan ihmisten kanssa.

Tärkeä osa työhyvinvointia on tunne oman työn merkityksellisyydestä. Jokaisella työllä on merkitys, joskus osana suurempaa kokonaisuutta.

5 Tiedosta työsi merkitys. Bussinkuljettajan tehtävä esimerkiksi kuljettaa matkustajat turvallisesti ennalta sovittuna aikana paikasta toiseen.

Mitä konkreettisemmin pystyt mieltämään työsi merkityksen, sitä palkitsevampaa työ on. Erään israelilaistutkimuksen mukaan röntgenlääkäreiden diagnostinen tarkkuus parani 46 prosentilla, kun lääkärit näkivät samalla potilaan valokuvan, Hakanen kertoo.

Hakanen tietää pitkästä kokemuksesta, että työpaikoilla osataan hyvin kertoa, mikä on pielessä. Valittaminen on helppoa ja valittaja saa nopeasti kavereita kuoroonsa. Positiivisten voimavarojen tunnistaminen on sen sijaan haasteellista.

6 Havaitse valinnanpaikkasi. Aina kun valitset, vahvistat omaa toimijuuttasi. Viime kädessä voit aina valita sen, mitä työstäsi ajattelet. Voit valita joko myönteisen asenteen tai sen helpon, ankean.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!