Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukausipalkkatyön katoamisen ennustajat ovat niin yksimielisiä, että ovat luultavasti väärässä

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Kuukausipalkkatyö on pian historiaa, menneen talven loskaa. Kohta me kaikki olemme yrittäjiä.

Niin minäkin vielä viime viikolla uskoin, mutta olen sittemmin muuttanut mieleni.

Kun työelämän tulevaisuudesta keskustellaan, eniten julkisuutta saavat ne, jotka ennustavat nopeita mullistuksia. Ennustajien näkemys on yksimielinen: Työ muuttuu prosesseista projekteiksi. Työtä tehdään ryhmien sijaan verkostoissa. Työaika ja -paikka menettävät merkityksensä.

Ennustajat ovat niin liikuttavan yksimielisiä, että he ovat todennäköisesti väärässä, niin kuin aina silloin ollaan, kun nähdään vain yksi vaihtoehto.

Muutosten ennustajat työllistyvät itse sitä paremmin, mitä isompia muutoksia he ennustavat. Lisäksi nämä tutkijat, konsultit, valmentajat, ajatushautojat ja kolumnistit näkevät ympärillään lähinnä kaltaisiaan, vapaan luovahkon työn tekijöitä.

Suurin osa työtä tekevistä elää toisenlaisessa maailmassa, vielä hyvin pitkään. OECD:n tilastojen mukaan itsensä työllistävien osuus työllisistä on erityisen suuri Kolumbiassa, Kreikassa ja Turkissa. Työelämän uudistajat tuskin haluavat ottaa mallia näistä maista.

Todennäköisempää on, että työelämän tulevaisuuden suuntaa näyttää Yhdysvallat. Siellä itsensä työllistävien osuus on vertailun vähäisin.

Tulevaisuus näyttäisi siis olevan kuukausipalkkatyön. Tämä voi kuulostaa lohduttomalta, kun ajattelee kuukausipalkkatyön järjettömyyksiä. Yksi suurimmista järjettömyyksistä on se, että työsuhteessa olevalle maksetaan siitä, että hän ei tee töitä muille työnantajille. Valtavaa kansantaloudellista ja maailmantaloudellista haaskausta!

Maatalousyhteiskuntaa harjoiteltiin kymmenentuhatta vuotta. Teollisuusyhteiskuntaa ja sen synnyttämää kuukausipalkkatyötä on harjoiteltu vasta parisataa vuotta. Ei ihme, jos kaikki ei vielä suju.

Eiköhän olla kärsivällisiä ja anneta kuukausipalkkatyölle vielä aikaa muuttua paremmaksi. Ensin voitaisiin poistaa orjuus eli työnantajan yksinoikeus työntekijän osaamiseen. Kun orjuus väistyy, muuttuu johtaminen ja muuttuu koko maailma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!