Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Johda tunteita, älä kyttää” – joulupukki on ratkaissut johtajien tyypilliset virheet ja neuvoo nyt pomoja uudessa kirjassa

Yritysvalmentaja ja mentori Toni Hinkka kokosi joulupukin viisauden johtamistaidon kirjaksi

Ura
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Joulupukki kohtasi pääministeri Juha Sipilän Mikkelin torilla marraskuussa.
Joulupukki kohtasi pääministeri Juha Sipilän Mikkelin torilla marraskuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viisi joulupukin tärkeintä johtamisohjetta Toni Hinkan mukaan

  1. Pukki on tonttuja varten, eikä tontut pukkeja varten.

  2. Johtaminen on tunteiden johtamista. Asiat pitää olla kunnossa, mutta ihmisiä johdetaan tunteilla.

  3. Pukin pitää olla oma itsensä, tietyissä rajoissa. Voi mennä arvovalta, jos saa itkupotkuraivarit.

  4. Johtajan tehtävänä on ratkaista hyvin vaikeat tilanteet, kuten kiusaajatontun tapauksessa. Niitä ei saa katsoa sormien läpi.

  5. Mistä erottaa hyvän ja huonon pukin? Hyvä pukki ajattelee ensin tonttujensa menestystä. Huono pukki ajattelee vain omaa menestystään.

Toni Hinkan Joulupukin johtamistapa on tietokirjan ja satukirjan yhdistelmä.

Yritysvalmentaja ja mentori Toni Hinkka heräsi kesken uniensa eräänä yönä marraskuussa 2014. Hänen päässään välähti ajatus. Miten joulupukki mahtaa johtaa tonttujaan?

Koska Hinkka ei saanut enää unta, hän alkoi kirjoittaa. Ensin syntyi yksi blogipostaus, sitten pari lisää, ja nyt vuotta myöhemmin kokonainen kirja Joulupukin johtamispaja (Ketterät kirjat Oy).

Kirjassa on 24 tarinaa johtamisesta kuin joulukalenterissa. Jokaisen luvun lopussa on teemaan liittyvät viisi ohjetta.

”Tämä on tietokirjan ja satukirjan yhdistelmä”, Toni Hinkka sanoo. Vastaavat hybridikirjat ovat kuulemma nyt suosittuja maailmalla.

Kirjan joulupukki on kaukana hempeästä satuolennosta. Hän on inhimillinen johtaja, jolla on kaikenlaisia heikkouksia ja puutteita.

”Jokaisella on jokin käsitys pukista, mutta kirjalla voin purkaa käsityksiä. Halusin tehdä pukista vähän särmikkäämmän hahmon”, Hinkka sanoo.

Älä sorru mikromanageeraukseen

Kirjan 11. luukussa Joulupukki on kyllästynyt edustamiseen ja hallintoon ja alkaa viettää enemmän aikaa pajalla. ”Kyllä on poronsorkkasolmu umpparia parempi lahjapaketin viimeistelyssä”, hän neuvoo Partiolaistonttua.

Pukki alkaa puuttua pajallaan jokaiseen yksityiskohtaan. Johtamisslangilla puhutaan ”mikromanageerauksesta” tai Hinkan termein ”yksityiskohtajohtamisesta”.

Tontut hermostuvat joulupukin neuvoihin. Lopulta pukki havahtuu ja opettelee pidättäytymään.

Tästä seuraa pukin neuvot muille johtajille: ”Ymmärrä, että on harvinaista, että ihmisten motivaatio kasvaisi yksityiskohtiin puuttumisesta pyytämättä. Mikromanageerauksen kohde kuulee mielessään sinun sanovan: ’En luota sinuun’, ’ Pidän sinua taitamattomana tai tyhmänä’, ’Olen sinua parempi, tai ’ Minulla ei ole parempaa tekemistä kuin kytätä sinun tekemisiäsi’.”

Esimerkkijohtajalle voi käydä huonosti

Yhdeksännessä luukussa pukki kuulee esimerkkijohtamisesta. Hän saapuu pajalle aina ensimmäisenä ja sammuttaa viimeisenä valot. Hän lyhentää taukojaan ja saa uurastuksellaan tontutkin huhkimaan niin, että pian nuttuhiki haisee Korvatunturilla.

Kolmantena päivänä pukki lyyhistyy lattialle lämpöhalvauksen seurauksena. Romahduksensa jälkeen pajan pomo havahtuu ja alkaa toimia esimerkillisen keskittyneesti ja rauhallisesti. Järkevä touhu tarttuu tonttuihin ja tuottavuusennätys menee rikki.

Tarinansa päätteeksi Toni Hinkka kiteyttää viisi neuvoa siitä, miten johtajan tulee toiminnallaan edistää organisaation kulttuuria. Johtajan pitää esimerkiksi olla erityisen kurinalainen yhdessä sovitun kulttuurin noudattamisessa.

Avoimuus on ase häirikköä vastaan

Kirjan 13. luukku tarttuu ongelmaan, jota Toni Hinkka pitää valitettavan yleisenä nykypäivän työpaikoilla. Luvussa ilo katoaa Joulupukin pajasta. Syypääksi selviää Rähjä-tonttu, joka on alkanut kylvää myrkkyä ympärilleen. Rähjä mielestelee pukkia mutta panettelee tonttukollegoitaan selän takana listaten kunkin huonoja puolia.

Johtajan pitää Hinkan mukaan luoda kulttuuri, joka vaikeuttaa tällaista häiriökäyttäytymistä. Avoimuus on tehokkain ase häiriköitä kohtaan. Jos muu ei auta, ”myrkkytykki” pitää eristää.

Johtajan tehtävä on palveluammatti

Toni Hinkka on ammatiltaan yritysvalmentaja ja mentori, joka kutsuu itseään ”johtamisaktivistiksi”.

”Elämäntehtäväni on parantaa suomalaista johtamista”, Hinkka sanoo. Hän on miettinyt asiaa 1990-luvun alusta lähtien – ensin kahdeksan vuotta kouluttajana armeijassa, sitten konsulttina.

”Minua on aina kiinnostanut, miten itsestäni saisi enemmän irti. Olen huomannut, että minua on johdettu hyvin, huonosti ja hyvin huonosti, ja mikä ero sillä on suorituskykyyn.”

Pukki-kirjan tarinat perustuvat tapauksiin, joihin Hinkka on törmännyt valmentamissaan yrityksissä.

”Johtajan tehtävän on palveluammatti ja johtajan ainoa tehtävä on saada johdettavansa loistamaan”, Hinkka sanoo.

Hinkan mukaan kaikkein tärkein johtajan ohje on johdettavien kunnioittaminen.

”Kun sen panee kuntoon, melkein kaikki muu tulee kuin itsestään perässä.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!